Mind Twister (48): Strašilo



petak , 06.08.2004.

Imate li i vi svoje strašilo? Ili ste se već navikli na sva strašila oko vas? Što vi mislite, je li strah štetan ili koristan? Ja mislim da je oboje. Ovisno nalazi se ispred ili iza vas u vremenu ili prostoru. Strah je najveća kočnica ali i najveći motivator. Razni neutemeljeni strahovi nas često sputavaju u našim naumima. On (strah) je kao znak stop. Nikuda dalje!

Strah od ishoda nekih naših poteza možemo nazvati i opreznošću. Jer opreznost nije kukavičluk. Postoji razlika jednako kao što postoji i između hrabrosti i ludosti. Hrabrost nije odsustvo straha već djelovanje unatoč strahu.

Najteže je djelovati sada, ako imamo razloga za strah u budućnosti. Ja se malo pribojavam penzije, na primjer. Vi? Sreća je da još sad možemo raditi na osiguranju budućnosti. Jer bolje se pribojavati penzije, nego se bojati u penziji. Tada je već kasno. Zatim se malo bojim bolesti. Ali opet, sad možemo raditi na zdravlju kako se u bolesti ne bismo bojali zaspati. Što ako se ne probudim? Bojim se raspada obitelji, ali već sada mogu raditi na njenoj stabilnosti. To su dobri strahovi. Oni nas mogu pokrenuti, ali ako smo spremni odgovorno odustati od činjenice da imamo vremena ili da se najgore stvari uvijek dešavaju nekome drugome.

Takve i slične strahove masovno motivacijski utiskujemo u svijest našim potomcima:
Ne budeš li provjerio lijevo i desno kad prelaziš cestu mogao bi te lupiti motorista.
Ne budeš li prao ruke možeš se razboljeti.
Budeš li sjedila na hladnom odvalit će te jajnici i bubrezi.
Jedeš li masno zaštopat će ti se žile, bit ćeš debeo i može te strefiti.
Budeš li predugo ispred računala pokvarit ćeš vid i otpast će ti kosa.
Budeš li zločest odnijet će te krampus.

Samo sebi nikako da ugradimo pravi strah od naše tromosti:
Ne budeš li sada učinio nešto na sebe, u penziji ćeš skapavati od gladi u 6 ujutro ispred banke.
Ne budeš li živio u dobrim odnosima s ljudima, u starosti ćeš ostati sam.
Budeš li jeo nezdravu hranu, ne moraš se više bojati penzije.
Ako piješ i voziš, možeš završiti u invalidskoj penziji ili u zatvoru.
Ako nemaš cilj u životu, onda ćeš vjerojatno piti i voziti.

Postavimo si dobro strašilo koje će nas svaki put natjerati da se pomaknemo na neko drugo mjesto. Strah ne smije biti kočnica pred nama, treba ga savladati, prekoračiti, ostaviti ga iza nas. A onda će nas on dobrano tjerati dalje. Može nas i vući, gurati, kotrljati ali samo da idemo dalje. Ne treba sada stajati u mjestu. Jednog dana provodit ćemo čitave godine na mjestu i ničega nas više neće biti strah. Na mjesnom groblju. Bez briga.

Strah ne mogu birati. Pa, uvijek me je strah. Strah ne mogu poništiti, ali mogu ga naučiti kontrolirati i savladavati. Jedina oružja protiv straha su strast, odlučnost, i goruća želja da ostvarim svoje ciljeve. Strah je samo jedan manji dio cijene koju treba platiti. Zato ne smije biti toliko značajan Jebo strah koji te koči! Jebooo!

<< Arhiva >>