Mind Twister (22): Osmijeh



subota , 05.06.2004.

Smijeh je dobar lijek. Liječi negativu. U vama, a i okolo. No, neda se prostituirati. Neda se zloupotrebljavati. Samo najvještiji lopovi i varalice znaju zloupotrijebiti i odglumiti iskren osmjeh. Nama ostalima ostaje onakav kakav je. Ili ga imate i iskren je - ili ga nemate. Osmjeh može razoružati i najtvrđe srce.

Znanstvenici s područja psihologije utvrdili su da je nemoguće smijati se i imati negativnu zamisao u glavi. Sav se iskriviš i vidi ti se. Osim toga tu su još i oči. Pokrijete li usta rukom nekako se u očima vidi da se smijete. Cijelo lice sudjeluje u osmijehu. Pa i naša razmišljanja uz osmijeh počinju se povezivati u pozitivnom smjeru. Osmijeh je zaista lijek.

Ne možete se smijati kad ste u bedu? Pa, sami ste krivi. Najbolji način da se razvedrite je da pokušate razvedriti nekog drugog. Zaista! Ispričajte nekome vic, bude li ispao smiješno to je super. Ne bude li vjerojatno ćete izgledati blentavo pa će vašem sugovorniku to sigurno izmamiti osmijeh. A onda ste na konju. Ne osjećate li se dobro kad se smijete.

Kad sam jučer pisao o asocijacijama i fokusu, zaboravio sam spomenuti i osmijeh kao fizički izražaj vašeg pozitivnog usmjerenja. Osmjeh može prekinuti negativni slijed misli, negativne obrasce i metafore i izvesti vas na put da si uljepšate dan. Često ujutro srećemo namrgođene ljude. Prolaze kroz jedan strašni period dana - idu raditi. Ako im kažete samo 'dobro jutro' uz iskreni osmjeh velike su šanse da će im dan krenuti malo bolje. Možete se nasmijati i sebi u ogledalu, ujutro. Recite samom sebi: - Pogledaj se kako smotano izgledaš kad se probudiš! Sav si izgužvan! Izmamite li sami sebi osmijeh eto potencijalno dobrog dana.
Što, čini vam se uvrnuto razgovarati sami sa sobom? Pa valjda volite razgovarati s pametnim ljudima, zar ne? Učinite to!

Vidio sam u shopu, ima za kupiti narančastih smajlija koji služe kao zaštita za utičnice i fino svijetle u mraku. Sjajan dodatak kućnoj atmosferi. Oni se tako uporno smiju da je milina. Ponekad doživimo da u svađi (s bilo kim) u užurbanom pokušaju da jezikom artikuliramo bujicu negativnih misli u jednom dahu, napravimo lapsus i poneku riječ izgovorimo toliko trapavo da svađa isti čas preraste u gromoglasni smijeh. Kakav preokret!!! Jeste li to doživjeli? Najbolje je što to možete učiniti svaki put kad se s nekim posvađate. Kad želite nekoga u srdžbi uvrijediti (iako to nije lijepo) recite mu: Ti si jedan obični... Klinkerhoffen! Nećete izdržati da se ne nasmijete. Ako se baš ne možete sjetiti totalno uvrnute riječi recite mu da je "čmdfgrlj". Naravno pri takvim akcijama računajte da će vam ego odletjeti u paramparčad. Ako ste u stanju prihvatiti tu posljedicu (jer neki nisu ni u ludilu) tada ćete sa smijehom pokupiti svaki svoj ego i pomalo ga ponovo složiti na kup. Žilava je to stvar, znamo iz iskustva, jel' da?

"Započnite svaki dan sa smiješkom i odradite to."
W. C. Fields
"Osmijeh, to je ključ za bravu svačijeg srca."
Anthony J. D'Angelo
"Osmijeh - to je druga najbolja stvar koju možemo načiniti usnama."
Nepoznat
"Daleko je bolje zaboraviti i smijati se nego pamtiti i biti tužan."
Christina Georgina Rossetti

Kad sam u duši povrijeđen stavljam osmijeh na tu mentalnu ranu, on djeluje bolje od bilo kakve utjehe koju vam netko može pružiti. Smiješim se u svakoj prilici jer znam da i sam rađe prilazim nasmiješenima nego namrgođenima. Valjda smo tu isti. :)))

<< Arhiva >>