Ha Dva O

četvrtak, 28.06.2007.

klimatske promjene

Globalno zagrijavanje
Da mi je znati sta si prosjecan covjek misli o ovome? Valjda je cuo za taj pojam. Nadam se da to ne dozivljava kao neku znanstvenu fantastiku. Sve je ocitije da stvari idu u kurac.

snijeg u Johannesburgu nije pao vec 20 godina.

Ima hrpetina primjera. Prije pola godine sam radio referat iz ovoga pa sam se imao prilike uvjeriti u razne gluposti.

U Zagrebu nema pravog snijega vec godina. Snijeg ce postati urbana legenda nikad vidjena.
Sto nas ceka u buducnosti?
Sve jace i opasnije zracenje od sunca, zbog ubijanja ozonskog omotaca. Pocet cemo izbjegavati izlozenost suncu sve vise.
U kratkom vremenu dozivjet cemo hrpetinu zanimljivih dogadjaja, kao sta su masovne poplave i slicno. Dize se razina mora i nestajat ce nam kopna, zajedno s nekim gradovima. Nakon sto prestanu obilne poplave, zazivjet ce dugogodisnja susa, globalna nestasica vode. Voda ce biti puno skuplja nego danas. Vise cemo i smrditi jer cemo stediti vodu.
Vegetacija ce neko vrijeme bujati jer znate i sami, topla tropska klima, nije losa. Ali onda ce doci one suse i pomirat ce i biljke. Dalje znate.

Sami si radimo apokalipsu. Ne trebamo citati vjerske tekstove, to su sada znanstveni tekstovi.
Ima cak i filmova u kinima, samo ga nisam pogledao, ne sjecam se vise kako se zove.

Super stvar je sto dosta tih gluposti proizlazi iz fosilnih goriva. Da nam bar sto prije ponestane toga, prije bi se spasili. A nije istina da smo bas tako hendikepirani. Mogli bi jos ovo nesto tih fosilnih resursa iskoristiti, jos malo zagaditi, ali da sagradimo usput novu energetsku mrezu i transportnu mrezu neovisnu o fosilnim gorivima tako da kad nafte ponestane, da ne pocnemo ratovati i plakati.

Zasto se brinuti? Mnogi patenti koji ce zamijeniti iskoristavanje fosilnih goriva vec postoje. Pa da. Samo sto su ih pokupovali naftni divovi, auto-industrija i slicne nakaze.

Putujmo na sjever...

Eh, trebam se potruditi biti sto manje ovisan o stvarima koje me okruzuju i to ce mi omoguciti da ne patim toliko kada nastupi "apokalipsa".
- 09:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.