Ha Dva O

nedjelja, 07.01.2007.

...a na nozi mu poderana carapa

Opet je Avu plakao. Opet je patio.

Optimizam nije uvijek koristan. Moze se dogoditi da ces biti nesretan kada puno ulozis i ne dobijes zeljeno. Mozes se maksimalno truditi i koliko god se trudis, ne dobijes ono sto zelis. Ako je ti je to najvaznija stvar na svijetu, onda i zasluzujue najveci trud i najvecu paznju. Ali nista ne moze biti dovoljno da mozes sasvim sigurno ocekivati da ces to imati. Mnoge stvari koje mislis da imas, nemas ih. Samo ono sto si ti sam, sto nosis u srcu, duhu i umu, to moze biti trajno, ako zelis. Samo ono sto poklonis srcu, duhu i umu, mozes imati.

Zelis imati osjecaj sigurnosti, kako bi se manje bojao zla, neuspjeha, nezadovoljstva, nesrece,… ali osjecaj sigurnosti koji nosis je lazan. Zato sto nesto zelis, ne znaci da tako i jest. Potrebno je prihvatiti da zaista nista oko tebe nije stalno. Samo ono u tebi, ako se dovoljno trudis oko toga.
Nemas svoju sobu. Vlasnik sobe je neka druga osoba. A ono sto i imas, jednoga dana ce nestati. Dobro razmisli sto zapravo imas. Ljudi koji te okruzuju, jednoga dana nece vise biti tu, jednako kao i ti. Prsti na tvojoj ruci. Tvoja kosa. Oci pune suze, nasmijano lice… Prijatelj ce jednoga dana samo proci pokraj tebe ili ti okrenuti ledja. Koliko patnje kada izgubis nesto za sto si osjecao da je tvoje.

Nista nemas. Sam si.

Ali pazi! Lako je primjetiti prolaznost. I kad mislis kako si sam i da nista nemas… jednoga dana ces i nesto od toga izgubiti. I opet ces patiti. I vidjet ces da koliko god si malo imao, i to malo ti je toliko puno znacilo. I da si mogao s tim biti tako sretan. Koliko bi htio opet natrag ono sto si izgubio? I tada opet mislis da si sam i da nista nemas. Pazi, opet ces izgubiti jos nesto i vidjet ces koliko si mogao cijeniti i ovo malo sto si imao.
Ne uzimaj zdravo za gotovo nista sto te okruzuje. Ni odjecu koja je na tebi.

Dragi Avu, pogledaj u zrcalo. Sto vidis? Gol si! Takav si se i rodio.
- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.