Vaš najdraži topli napitak – kakao
Vaš najdraži topli napitak – kakao
Na vrhu top liste omiljenih toplih napitaka naše nedavne ankete našao se kakao. Neka nam oproste kapučino, čaj, bijela kava i mlijeko, ali ovdje kakao vodi glavnu riječ, a mi smo vam povodom toga pripremili neke zanimljivosti o kakau i cool recepte!
Kakao je pobjednik!
U ČEMU JE TAJNA?
Kakao sadrži niz 'čudotvornih sastojaka' pa nije ni čudo da se našao na vrhu top liste vaših omiljenih napitaka. Evo nekih od njih:
Teobromin, teofilin i kofein - bioaktivne komponente čije djelovanje smanjuje apetit i stvara osjećaj sitosti te daje energiju. Standardni kakao u prahu od kojeg se pravi napitak sadrži 2057 mg teobromina i 230 mg kofeina na 100 g. Što se više popije kakao napitka, učinci su jači - blago opuštajući i osvježavajući.
Antioksidanti i flavonoidi – ove stvarčice su dobre za krvne žile i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti (dobro, vas to neće previše fascinirati jer sigurno još ne razmišljate o stanju svojih krvnih žila, no nije loše znati), a smanjuju i rizik od raka.
Kakaovac
Lutein i zeaksantin – iako zvuče kao imena nekih nevaljalaca iz bajke, riječ je o dvije tvari koje su vrlo zdrave, makar će i ovaj podatak trenutno više značiti vjerojatno tvojoj baki nego tebi. Naime, ti su sastojci 'izvrsni za prevenciju makularne degeneracije tipičnog problema u osoba starije dobi'.
Serotonin – e, to nije sastojak kakaovca, već tvar koja se stvara u našem mozgu kad jedemo čokoladu ili pijemo kakao, a zove se i 'prijenosnikom sreće'. Sve je jasno!
OPS, TREBA ZNATI...
Značajna je razlika između tamne čokolade i obične mliječne čokolade. Tamna čokolada sadrži puno već udio kakaa od obične, pa je i mnogo zdravija. Naime, što je čokolada svjetlija, tj. s manje kakaa, to je i kaloričnija i ima manju hranjivu vrijednost jer sadrži manje dragocjenih zaštitnih tvari (flavonoida) a više šećera, zasićenih masnoća i kolesterola.
Prema tome, ono što su pili stari Azteci, nije identično običnoj mliječnoj čokoladi na polici dućana! No dobro, idemo mi natrag na naš dragi kakao napitak!
EVO I NEKOLIKO RECEPATA...
VRUĆI KAKAO
Sastojci:
0,2 litre mlijeka
2 žlice slatkog vrhnja/šlaga
2 žličice kakaa u prahu
3 žličice vanili šećera
(jedna porcija – 259 kcal)
Upute: Kakao u prahu ima prednost što ga možete zasladiti po želji, za razliku od običnog instant kakao napitka.
Mlijeko stavi u jedan lonac i dodaj kakao i slatko vrhnje te vanili šećer. Stavi na vatru i miješajući pričekaj da zakuha. Kad se smjesa zapjeni, gotova je i spremna za serviranje u čašu!
KAKAO S CIMETOM
Sastojci:
0,25 litre mlijeka
2 – 3 žličice instant kakaa
prstohvat cimeta
prstohvat muškatovog oraščića
prstohvat đumbira
Upute: Pomiješaj kakao, cimet, muškatov oraščić i đumbir s malo zakuhale vode, zatim dodaj vruće mlijeko i sve dobro promiješaj. Gotovo!
KAKAO S ČOKOLADOM I KLINČIĆEM
Sastojci:
0,2 litre mlijeka
2 klinčića
1 štapić od vanilije (1,2 cm)
prstohvat cimeta
prstohvat kardamona (Kardamon je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu te jedan od najskupljih i najomiljenijih začina, dobiva se od zrelih cijelih ili oljuštenih sjemenki biljke kardamon (Elettaria cardamomum). U arapskim zemljama služi kao jedan od omiljenih začina za pripremu kave. Razlikujemo zeleni, bijeli ili smeđi kardamon, za zeleni se kaže da je najbolji zbog svog visoko aromatičnog citrusnog okusa.)
1 rebro čokolade (mliječne ili tamne, prema ukusu)
1 žlica slatkog vrhnja/šlaga
1 žličica komadića od čokolade (za ukrašavanje)
Upute: Kratko zakuhaj mlijeko s vanili štapićem i klinčićima, pa makni s vatre i ukloni vanili štapić i klinčiće. Mlijeko ulij u čašu, stavi rebro čokolade i pusti neka se otopi u mlijeku. Zatim dodaj cimet i kardamon i sve promiješaj. Začini po želji s tučenim slatkim vrhnjem ili šlagom i komadićima čokolade. Savjet: ako nemaš vaniliju u štapiću, možeš umjesto toga kapnuti vanili ulje za kolače. A ako ne uspiješ nabaviti kardamon, umjesto toga pojačaj dozu cimeta.



