online
O meni

Ime: Dalibor
Rođen: 7. travnja 1982.
Prebivalište: Požega, Hrvatska
Zanimanje: Inženjer elektrotehnike
Karijera: Projektiranje električnih instalacija i izrada projektne dokumentacije

SLOBODA MEDIJA

{07.05.2005. u 20:31h}

Sloboda medija

Danas bi želio progovoriti o temi slobode medija kroz dva suprotna slučaja koji su povezani sa tom temom. Dakle radi se o slučaju objavljivanja imena zaštićenog svjedoka i slučaju 'Zlikavci'. Vjerojatno ste upoznati sa oba slučaja, ali za one koji nisu da pojasnim.
U prvom slučaju neki novinari su u novinama objavili puno ime i prezime zaštićenog (i još Haaškog) svjedoka. Nakon toga im je došao poziv suda, jer je to naravno zabranjeno i kažnjivo djelo. Oni se pozivaju na slobodu medija i traže Hrvatsko novinarsko društvo da ih podrži. Oni to odbijaju tvrdnjom da nije profesionalno objavljivati takve podatke. Ne znam kako tim novinarima nije palo na pamet da postoji jako dobar razlog zašto je svjedok zaštićen i ne zna mu se identitet. Možda se čovjek boji za svoj život, ne želi se suočiti sa bivšim suradnikom ili sa mučiteljem i sl. Zbog gluposti jednog novinara čovjek može nastradati ili čak izgubiti posao, dijete ili život. I kada sud takve novinare pozove na odgovornost i želi ih kazniti, oni se tome čude i pozivaju se na slobodu medija. To mi nikako nije jasno. Te novinare treba kazniti, mediji ih se trebaju odreći da više nikad ne rade u nekim profesionalnim novinama ili mediju, a društvo osuditi. To je naravno samo moje mišljenje.
Drugi slučaj su 'Zlikavci'. To je crtana serija koja ismijava hrvatsko društvo. U par epizoda su se ismijavali sa svećenikom pedofilom i na račun Crkve, pa su se javili sa jednog radija da to nije u redu da se ismijava Crkva i da se ta serija treba prestati emitirati. Kao što su rekli i autori 'Zlikavaca', da taj svećenik nije radio to što je radio, ne bi se imalo što ni ismijavat. Kako se Vesna Pusić ili Šeks nisu bunili kada su u 'Laku noć Hrvatska' opisani kao kvočka i pijanac? A ljudi imaju 3 javne televizije (i još par lokalnih, a o satelitu da i ne govorim), pa neka prebace ako im se to ne sviđa. To je za mene sloboda medija.
Treba poštovati slobodu medija, ali kao i sve i nju treba ograničiti. Objavljivanje tajnih informacija, osobnih podataka i slično trebalo bi po mom mišljenju strogo kažnjavati novčanim kaznama, pa možda čak i kaznama zatvora. Možda onda to nikome ne bi palo na pamet.

16 komentara | Nabaci koju pametnu! | # by .:Dalibor:.

<< Arhiva >>

Copyright

Sadržaj bloga je zaštićen licencom
Creative Commons License
Creative Commons Attribution- NonCommercial- ShareAlike 2.5 License.
All rights reserved ®
Copyright © .:Dalibor:.

Get Firefox!