| < | siječanj, 2008 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 | |||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Kako umijesiti kruh
- 10:22 -
Ispeklo pa reklo (22) -
Tisak -
# -
On/Off
Čast mi je i zadovoljstvo (ne, ovo nije fraza ovaj put) što ću vam upravo ja pokazati kako se mijesi pravi domaći kruh. Mene je to naučila moja baka Marija i bez lažne skromnosti priznajem da mi to jako dobro ide. Čak mi je i šef jedne kuhinje priznao da sam talentirana za dizano tijesto .U ovom receptu nema ništa fensi šmensi, dajem vam najobičniji recept za najobičniji kruh. Svaka čast pekačima i ostalim čudima tehnike koja se danas mogu nabaviti na tržištu, ali meni nema boljega kruha od onoga koji umijesim vlastitim rukama. Sastojci: 1 kg brašna (glatkog pšeničnog, a možete koristiti bilo koje drugo, od raženog do kukuruznog, no preporučujem vam da za prvi put uzmete pšenično jer je primjerice priprema kukuruznoga kruha malo drukčija, no o tome u drugom receptu) 1 svježi kvasac ili germa (kocka) Žlica šećera Šaka soli Oko 0,5 l tople vode ili mlijeka Oko 1 dl ulja ili neke druge masnoće Priprema: Za pripremu kruha najbitnije su četiri stvari: toplina, toplina, toplina i dobra volja .Neka vam sve namirnice budu tople, a cijeli postupak obavljajte u toploj prostoriji. Najprije uzmite jednu oveću zdjelu u koju prosijte nešto više od polovice potrebnog brašna. Ako nemate sito, ne očajavajte, nije propast svijeta, no imate li ambiciju češće peći kruh i općenito dizano tijesto, nabavite si jedno. ![]() Brašno pomiješajte sa šakom soli. Tu je sad jako važno da ga lagano razrahlite ako ga niste prosijali – uzmete kuhaču ili vilicu te ga podižete u zrak i lagano sipate dolje. U brašnu u sredini napravite udubinu u koju ćete uliti pjenicu. ![]() Vrijeme je za kvasac. On se priprema tako da u posudu stavite toplo mlijeko ili vodu (oko 2 dl), dodate žlicu šećera, pola masnoće, žlicu brašna i u to umrvite kocku kvasca. Pustite ga dizati oko 15 minuta na toplom mjestu. ![]() Kad se kvasac dignuo odnosno pretvorio u pjenicu, ulijte ga u udubinu u tijestu te lagano kuhačom zamiješavajte od sredine prema rubu. ![]() Sad je vrijeme za klofanje. To se najbolje obavlja sjedeći i potrebna vam je poprilična snaga. Što jače isklofate tijesto, to će vam kruh biti bolji. Ovo je trenutak kad si možete dati oduška i zamišljati da je tijesto netko tko vas je nedavno naljutio pa ga vi malo kažnjavate. Važno je da tijesto odižete odozdo kuhačom u prilično brzom ritmu (pomaže i slušanje neke žustre glazbe). Neki to rade i rukom, ali meni je draže kuhačom. ![]() Kad ste tijesto dobro isklofali, posipajte brašno po rubovima zdjele i gore po tijestu, pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže. ![]() ![]() Nakon što se tijesto diglo odnosno nabubrilo otprilike dvostruko, prebacite ga na pobrašnjeni stol. ![]() ![]() Tu ga još dodatno mijesite i dodajte brašna po potrebi da vam se ne lijepi za ruke i stol. ![]() Oblikujte hljepčić ili štrucu i prerežite je nožem na dva dijela. ![]() Svaki hljepčić još malo promijesite (ovaj me dio uvijek podsjeti na neki stari ex-Yu film u kojem je mladi Štimac radio sa stanovitom Jagodinkom u pekari pa su mijesili sve i svašta :D ) i oblikujte dva dugoljasta hljepčića. ![]() Protvan ili tepsiju ili lim namažite masnoćom (može ulje, može maslac, može mast – ovo zadnje meni je najbolje). Za pečenje su mi najdraže zemljane posude. ![]() Tijesto dobro namažite masnoćom, naročito bočno da se hljepčići ne slijepe. ![]() Pokrijte krpom i opet stavite da se diže. Moram li ponavljati da mjesto na kojem se diže mora biti toplo? ![]() Kad se diglo otprilike opet na dvostruku veličinu, stavite u pećnicu ugrijanu na oko 200 stupnjeva i pecite od 45 minuta do sat vremena. Sad možete otvoriti prozor i čak napraviti propuh J Kruh je na sigurnom u pećnici i ništa mu neće naškoditi. ![]() Kad je kruh pečen, prebacite ga iz posude u kojoj se pekao na čistu krpu i omotajte ga tako da korica ostane mekana. ![]() Nadam se da vam se svidio ovaj recept. Ako ništa drugo, sad mi više nitko neće moći reći da je kruha gladan kad ne radi obližnja pekarna .Jana |
.














