< travanj, 2005 >
P U S È P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
A never-promised rose garden.

Richard Burton's translation of Saadi's "Gulistan"

lolavictrola@yahoo.com


Linkovi
Hidden children
Perlentaucher
Exquisite Corpse
New York Review of Books
The Gramophone
The New Yorker
Gambit Weekly
The Village Voice
The Film Society of Lincoln Center


Live Journal images
Louise Brooks
The Tiger Lillies
How to eat mangoes
How Stuff Works
Humbul Humanities Hub
Mouse development
Lya De Putti
Strange Attractor


Comiclopedia
Tijuana Bibles
Words Without Borders
Le Courrier des Balkans
Minamoto Kitchoan
The Internet Movie Database
Film Noir
La Cinémathèque française
Cuba Solidarity


website stat

Agnes
Ateh
Atrios
Baghdad Burning
Bidon
Blind Lemon Jefferson
Boris i Luka
Cannonfire
Cosmic variance
Dan Savage
Daut
Feminist blogs
Filologanoga
Haramlik
James Wolcott
Jimbo
Jordan
Juan Cole
Juliere
Kaseta
Kleeon
Koka
Makedo
Marsal
Moljac
Monoperajanka
Nachtfresser
Nikola
Pharyngula
Pike
Quod scripsi, scripsi
RealClimate
Rozi Slon
Scientific American
Squid
(xvii)
Syria Comment
SyriaPlanet blogs
Širin
Tea Time
Thanatz
Tramtincica
13
Vampir probodeni
Vampir uskrsli
Xiola



Arhiva:

Prvi post
9/11
Happy married people
Gay vjencanja u San Franciscu
Kako otici u Ameriku, postdiplomska verzija, I
Kako otici u Ameriku, II
Kako otici u Kanadu
Biologija zene i seksa
Moja muzika
Zeno, STOJ!
Kerry vs. Bush u Isuslandu
Bloomsbury
Delia Elena San Marco
Je li cool biti gay?
PFLAG
Hodoljublja
Women in science, Pakistan
Bellocq
”Heather ima dvije mame”
Nacisti i Crkva
Sovjetske slikovnice
Jan Morris
Fuge i lutanja
On bullshit
Prava homoseksualaca sirom svijeta
Genitalno sakacenje zena
O klitorisu
Deset dana u Havani


G*U*L*I*S*T*A*N
22.04.2005., petak
Moolaadé

Nisam planirala gledati ovaj film jer je nasilje nad zenama nesto o cemu mrzim i misliti. Isto onakvu visceralnu, nepodnosljivu, refleksnu fobiju kakvu drugi osjecaju pred paucima i zmijama, ja osjecam pred temama silovanja i sistematskog tlacenja slabijih. A od teme ovog filma--zenskog genitalnog sakacenja (FGM, female genital mutilation)--srce zastajkuje i kad se o njoj samo cita. No, prosle srijede, dok sam stajala u redu za "La Boheme" (1926, Lillian Gish, John Gilbert), prisao mi je nepoznati covjek i ponudio kartu za "Moolaade", inace rasprodan, i ja je uzeh.

Ousmane Sembene je slavan, i na osnovu samo ovog filma (nazalost, uopce ne poznajem africki film), razumijem superlative kojim ga opisuju. Prica: cetiri curice pobjegnu s obreda sakacenja i zatraze azil kod zene, Colle Ardo, koja nije dozvolila da obrezu njenu sada adolescentnu kcer. Colle im pruza svetu zastitu, moolaadé, i tako ulazi u sukob sa zajednicom--prije svega s muskarcima i svojim muzem.

Scene iz filma

Genitalno sakacenje zena, tzv. "zensko obrezivanje", rasprostranjeno je u Africi i ponegdje na Srednjem Istoku, te medju useljenicima u Evropi i drugdje. Postoji nekoliko varijacija, a najgora je infibulacija. Sa sajta Amnesty International o FGM: Procedura obuhvaca klitoridektomiju (potpuno ili djelomicno odstranjivanje klitorisa), izrezivanje (potpuno ili djelomicno odstranjivanje labia minora, malih usana), i odrezivanje labia majora, velikih (vanjskih) usana, cime se stvaraju izranjavljene povrsine koje se onda zasivaju preko vaginalnog otvora i zalijecuju iznad njega. Ostavlja se mala rupica kroz koju istice mokraca i menstrualna krv. Nekonvencionalni oblici infibulacije odstranjuju manje tkiva i ostavljaju veci otvor.

Velika vecina--85%--ovih obrezivanja u Africi sastoje se u klitoridektomiji i izrezivanju. 135 milijuna zena je osakaceno na ovaj nacin, 6000 dnevno. Procedura se najcesce izvodi izmedju 4 i 8 godine, no izvodi se i na novorodjencadi i adolescentima. Ponekad je dio inicijacijskih obreda.

Najcesce se izvodi bez ikakve anestezije, nozem, komadom stakla, skarama, poklopcem konzerve.

Posljedice su enormne, fizicke i psihicke. Prva je moguca smrt. Zatim, kronicne infekcije, cesta krvarenja, apscesi, benigni tumori, stalna neugoda, jaka bol, oboljenja bubrega, infekcije urinarnog i reproduktivnog trakta, neplodnost, keloidi, ciste...

Da bi uopce doslo do snosaja, mnoge obrezane zene moraju opet biti rezane, da bi se prosirio taj mali otvor koji ostavlja prva operacija. Obrezane zene opet se rezu kad moraju roditi. Nakon poroda, cesto ih infibuliraju nanovo--da bi bile prijatno uske za svoje muzeve.

Psihicke efekte je teze ocijeniti. Cini se da trauma infibulacije i ponavljanih rezanja doprinose "mirnom", "pitomom" karakteru koji je na cijeni u zena. Ironicno je da neobrezana zena moze patiti psiholoski u svom okruzenju jer je "razlicita".

Jedna Egipcanka kaze: "Mi smo obrezane i inzistiramo na obrezivanju nasih kceri tako da ne moze doci do brkanja muskaraca i zena... Neobrezanu zenu njen muz ismijava, zovuci je 'ti s klitorisom'. Ljudi kazu da je ona kao muskarac."

Gdja. Njeri, zagovornica genitalnog sakacenja iz Kenije: "Obrezivanje zenu prociscuje, potpomaze djevicanstvo i cednost i cuva mlade djevojke od seksualne frustracije tako sto umrtvljuje njihov seksualni apetit."











- 17:36 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>