Psi za neznalice

ponedjeljak, 28.03.2011.

Goniči i jazavčari

Tu skupinu čine lovci njuhom (psi koji se u lovu povode za mirisnim tragom), lovci vidom (pri lovu se oslanjaju na vid) i jedna skupina pasmina, jazavčari - čiji je razvoj temeljen na potrebi da za štetočinama idu "pod zemlju" - za koju se, makar vrlo diskutabilno, može reći da spada u skupinu terijera.
Za mnoge od njih vrlo lako možete pogoditi za što su stvoreni ako samo pogledate njihove nazive: vidraš (otterhound) nastao je u Engleskoj za lov na vidre; zečevi su plijen engleskih zečara. Mali vendejski oštrodlaki baset (petit basset griffon Vendeen) stvoren je u Francuskoj za lov na zečeve, što baš ne biste mogli zaključiti iz njegova imena, ali ono znači "mali, kratkonogi, oštrodlaki pas iz Vendea" (gdje je Vende francuska pokrajina).
U ovoj se skupini nalaze neki potencijalno izvrsni kućni ljubimci, od kojih je najuočljiviji bigl, veseo i strpljiv pas za kojeg se može reći da je osobit prijatelj djece. Isto tako mogu preporučiti i engleskog baseta.
No, nemojte očekivati da će ovi lovački psi u šetnji pratiti svaki vaš korak. Oni imaju pametnija posla: pratiti svoj nos i oči i činiti ono što traži njihovo nasljeđe. Kod mnogih pasa iz ove skupine obično ima dosta problema s naredbom "dođi".
Dlaka im se uglavnom svima prilično lako održava: većina ih je kratkodlakih i oštrodlakih.
Tehničke stvari

Baš kao i kod ostalih lovačkih pasmina i psi iz ove skupine se razlikuju kad se radi o izložbenim i radnim tipovima. Energija koju posjeduju radni tipovi tih pasmina i njihova izdržljivost nikako ne odgovaraju zadatku jednog prosječnog kućnog ljubimca, pa ako ste odlučili nabaviti psa iz ove skupine, radije potražite uglednog uzgajača izložbenih linija jer ćete tako dobiti životinju s čijim temperamentom čete se lakše nositi.
O jazavčarima bismo mogli reči da imaju mnogo toga zajedničkog s terijerima. Već stotinama godina služe za lov u jamama. To su vrlo hrabri, veseli i izdržljivi psi koji su neobično privrženi svom vlasniku, no ponekad malo i preotvoreni i prepredeni. Svugdje u svijetu se drže kao odlični kućni psi. Moram napomenuti da su i oni prilične galamdžije i znaju biti oštri (makar se mnogi tome ne bi nadali od tako simpatičnog stvorenja). Unatoč malom rastu, potrebno im je (kao i svim drugim psima) dosta kretanja kako se ne bi pretvorili u hodajuće mortadele. Naime, vrlo su skloni debljanju: stoga treba paziti da ih se dovoljno izvodi u šetnje i da se ishrana prilagodi količini kretanja.
Tehničke stvari



FCI grupa IV. Jazavčari
Čine je isključivo jazavčari. Pasmina je nastala u Njemačkoj. Postoje tri varijante jazavčara: po kvaliteti dlake ih dijelimo na kratkodlake, oštrodlake i dugodlake, a za svaku od varijanti dlake postoje tri veličine (normalna, patuljasta i kunićarska). Stoga FCI grupu IV. čine: kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki jazavčari nomalne veličine, patuljasti kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki jazavčari i kunićarski kratkodlaki, oštrodlaki i dugoglaki jazavčari.

FCI grupa VI. Goniči, krivosljednici i srodne pasmine
Sekcija 1: Goniči
Veliki goniči: pas svetog Huberta, poatuški gonič, francuski trobojni gonič, francuski bijelonarančasti gonič, francuski crnobijeli gonič, veliki englesko-francuski crnobijeli gonič, veliki englesko-francuski bijelonarančasti gonič, veliki plavi gaskonski gonič, veliki gaskonsko setažuanski gonič, veliki vendenski oštrodlaki gonič, engleski lisičar, vidraš, američki lisičar, gonič rakuna, španjolski brdski gonič, mali englesko-francuski mat gonič, arieški gonič, bigl zečar, artroaški gonič, porculanski gonič, mali plavi gaskonski gonič, mali gaskonsko setažuanski gonič, vendenski oštrodlaki gonič, plavi oštrodlaki gaskonski gonič, riđi oštrodlaki bretanjski gonič, niverneški oštrodlaki gonič, zečar, grčki gonič, talijanski gonič (kratkodlaki i oštrodlaki), istarski gonič (kratkodlaki i oštrodlaki), posavski gonič, balkanski gonič, bosanski oštrodlaki gonič (barak), jugoslavenski trobojni gonič, erdeljski gonič, dunkerov gonič, holdenski gonič, higenov gonič, austrijski glatkodlaki gonič, štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič, tirolski gonič, poljski gonič, bernski gonič, jurski gonič, lucernski gonič, švicarski gonič, slovački kopov, planinski gonič, finski gonič, hamiltonov gonič, šilerov gonič i smolondski gonič.

Mali goniči: njemački gonič, vestfalski brak jazavčar, artezijsko-normandski gonič, plavi geskonski baset, artoaški baset, bretanjski riđi baset, veliki oštrodlaki vendenski baset, mali oštrodlaki vendenski baset, engleski baset, bigl, bernski niskonogi gonič, jurski niskonogi gonič, lucernski niskonogi gonič, švicarski niskonogi gonič i švedski gonič (drever).

Sekcija 2:
Krvosljednici: bavarski planinski krvosljednik, hanoverski krvosljednik i alpski brak jazavčar.
Sekcija 3:
Pasmine srodne goničima
Ovu skupinu čine dvije pasmine koje su vrlo popularne kao kućni ljubimci. To je dalmatinski pas ili, kako ga mi često zovemo, dlamatiner, hrvatska pasmina na koju smo jako ponosni i kojoj je u posljednje vrijeme naglo porasla popularnost nakon prikazivanja filma "101 dalmatiner" i jedna pasmina koja je nastala u Južnoj Africi, a to je rodezijski ridžbek, isto tako iznimna pasmina koja je u posljednih nekoliko godina počela širiti svoju popularnost i u Hrvatskoj.

28.03.2011. u 22:21 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Kolovoz 2011 (11)
Srpanj 2011 (7)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (18)
Ožujak 2011 (29)



Svi postevi na ovom blogu su originalni izvadci iz knjige američke stručnjakinje za pse Gine Spadafori - "Psi za neznalice" ("Dogs for dummys") - prevedenoj i objavljenoj na hrvatski 1997. godine

Povezani blogovi:

Dog lover

Cat lover

O autorici:

Gina Spadafori
Gina Spadafori je autor nagrađivanih rubrika o ljubimcima i njihovoj njezi koje se pojavljuju u časopisima diljem Sjedinjenih Država i u dijelu posvećenom ljubimcima America Onlinea, najvećem komercionalnom on-line servise na svijetu. Povezana je s Veterinary Information Network, međunarodnom, stalno dostupnom mrežom za veterinare i davatelje informacija za Pet Care Forum na AOL-u.
Gina je i član uprave Cat Writers Association (udruge autora iz područja felinologije) i Dog Writers Association (udruga autora iz područja kinologije). Trostruki je dobitnik nagrade DWAA Maxwell Medallion za najbolju novinsku kolumnu, te dobitnik nagrade Geraldine R. Dodge za pisanje o ljubimcima. Odlikovana je i nagradom Pedigree Dog Food Outstanding Journalist Pet Care.
Živi u Sacramentu, Kalifornija, gdje je urednik novina The Sacramento Bee i gdje svoj dom dijeli s dva psa: šetlandskim ovčarom Andyem i ravnodlakim retriverom Benjaminom, kojeg je usvojila putem Interneta.

POGLAVLJA

UVOD
1. Volimo pse...ponekad do smrti
2. Kako nastaju pseće nesreće?
3. Faktor vauuuu
4. Ljubav je prolazna
5. Preventivni pristup
6. Kako popraviti stanje kod psa kojeg već imate?
7. Postanite informirani
8. Kako je organizirana ova knjiga
9. Dodatne napomene

1. DIO
1. poglavlje
1. dio - Počinjete razmišljati o psu / 1. poglavlje - raznolikost mogućnosti
1. Vaša obitelj je njegov čopor
2. Zaboravite "ljubav na prvi pogled"
3. Krenimo od početka
4. Pasmine i veličine pasa
5. Možete li ukorak sa svojim štenetom
6. Sučeljavanje s dlakom
7. Koji je inteligentniji?
8. Psi u kibernetičkim prostranstvima

2. poglavlje
2. poglavlje - Istraživanje mogućnosti
1. Ja najviše volim...
2. Mješanci i križanci
3. O pasminama
4. Upamtite - nijedan pas nije savršen
5. Ovčarski psi, psi čuvari , psi za obranu i službeni psi i psi tipa špic
6. Lovački psi
7. Goniči i jazavčari
8. Ptičari, retriveri, šunjkavci i psi za vodu
9. Psi za pratnju i razonodu i patuljasti psi
10. Hrtovi
11. Odluke, odluke
12. Štene ili odralog psa?
13. Mužjaka ili ženku?
14. A sada, troškovi

3. poglavlje
3. poglavlje - Ugajači, azili i ostala mjesta gdje možete nabaviti psa
1. Dobrodošli u devedesete
2. Vremena su se promijenila
3. Promijenili su se i psi
4. Čistokrvna štenad: krenimo u potragu
5. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (1. dio)
6. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (2. dio)
7. Prodavaonice životinja: budite oprezni
8. Bacimo pogled na papire
9. Ostale mogućnosti
10. Azili: dobar izbor i dobro djelo
11. Pasminske organizacije za prihvat: izvrsno mjesto za nabavu čistokrvnog psa
12. Ostale mogućnosti

4. poglavlje
4. poglavlje - Prave stvari za prave pse
1. Pseće kulinarstvo
2. Dnevna prehrana
3. Dajte mi nešto fino!
4. Dajte im zaklon
5. Prepreke
6. Kućice za pse
7. Kavezi i kreveti
8. Posude za hranu i vodu
9. Ogrlice i povodnici
10. Ogrlica za svaki dan
11. Ogrlice za školovanje
12. Povodnici
13. I ja hoću biti lijep
14. Češljevi i četke
15. Pribor za rezanje noktiju
16. Šamponi i regeneratori
17. Igračke
18. Žvakalice
19. Skvičalice
20. Igračke za aportiranje
21. Ostale zanimljive stvarčice

2. DIO
5. poglavlje
2. dio - Štene ili odrastao pas dolazi kući / 5. poglavlje - Biramo štene i vodimo ga kući
1. Pripreme za štene
2. Oprema za štene
3. Idemo po štene
4. Biramo kod uzgajača
5. Testiranje šteneta
6. Štene dolazi kući
7. Igra s imenima