Trenutak...
20.03.2005., nedjelja
Čaj
|
Evo jednog "pića" kojeg se može svakodnevno preporučiti i konzumirati, ne samo zbog svojega sastava nego iz same činjenice da je zdrav, da opušta tijelo i zbog njegove mogućnosti da ublažava probavne tegobe. Evo nekih čajeva koji su po mojem izboru najbolji. Rooibos čaj Rooibos čaj ili "majčino čudo" poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike na visoravnima Dobre nade koji priređuju napitak od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod nazivima "planinski čaj" ili "afrički crveni čaj". Slavu je stekao zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojenački organizam. Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva temperature između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću, te listi zrak bez prašine i industrijskih otpadaka. Korijen biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 metara. Lišće ima male iglice. Prehrambena vrijednost Rooibos čaja zasniva se na prisutnosti željeza, kalija, natrija, kalcija, bakra, cinka, magnezija, fluora i mangana, koji su esencijalni za očuvanja zdravlja ljudskog organizma. Važno je također napomenuti da iskoristivost hranjivih tvari, osobito željeza, nije inhibirana taninom, jer je njegova zastupljenost u ovom čaju zanemariva. Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za konzumiranje tijekom čitavog dana svim dobnim skupinama, a posebice osobama koje pate od nesanice, poremećaja spavanja, stresa i napetosti. Također pomaže protiv alergija, slobodnih radikala, kod bolova u trbuhu, proljeva, probave, žgaravice, spriječava rak, pomaže kod regulacije tlaka i liječi depresiju. Dokazano je da kod male djece pomaže protiv grčeva. Rooibos čaj uspješno se koristi i na koži protiv akna, ekcema, sunčanih opeklina i kod upale zubnog mesa. Budući da je bogat vitaminom C, dvije šalice Rooibos čaja sadrže potrebnu dnevnu dozu vitamina C. Također je dobar protiv gripe i prehlade. Na tamnom i suhom mjestu, može se čuvati i do godinu dana. Moguće ga je piti i hladnog, mješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele. Zeleni čaj Zeleni čaj već je tisućljećima vrlo cijenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvježavajućeg i aromatičnog okusa, već i zbog toga što je iznimno zdrav. U 12 stoljeću biljka Camellia Sinensis uvezena je iz Kine u Japan i od nje se počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, te se potom suši na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak oboljevanja od raka. Zanimljivo je da Japanci ne fermentiraju čajeve, stoga su svi njihovi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong). Od 17 stoljeća vode se medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, spriječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa. Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Zeleni čaj priprema se da bude jači, ali ipak bi ga trebalo procijediti nakon dvije do tri minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). Posebnost kod pripreme zelenog čaja je da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stupnjeva. Crni čaj Najpoznatija i najraširenija vrsta čaja je crni čaj. Nakon branja, listići se rašire u tankom sloju i puste da venu 12 do 18 sati. Tako omekšani listići zarolaju se, prilikom čega membrane lisnih stanica pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz njih. U procesu fermentacije, pod utjecajem enzima, listići gube prvotnu trpkost i razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kad su aroma i okus čaja potpuno razvijeni, daljnja fermentacija se prekida prženjem listića u velikim pećima. Time se fermentirani sokovi puni arome sasuše na površini listića i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šalicu vrele vode. Na kraju procesa, odvajaju se cijeli listići od pokidanih i od prašine, te se čaj sortira prema kvaliteti. Kada se pripremi, on djeluje tamno, ponekad crvenkasto. Istraživanje je pokazalo da osobe koje piju crni čaj imaju 50% manji rizik od koronarnih srčanih bolesti. Japanski znanstvenici vjeruju da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi. Brojna istraživanja ukazala su na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja, kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila. Naravno svaka od tih vrsta čajeva ima svojih podvrsta, sorti, razlika od proizvođača do proizvođača ali glavna ima je karakteristika jedna - DOBRI su i lako mogu zamijeniti crnu tekućinu, a to je kava. |
