ponedjeljak, 12.12.2005.

Nešto o Greenpeace-u

Rainbow warrior 2

Sigurno ste čuli za organizaciju pod imenom GREENPEACE i za njihove aktivnosti u cilju očuvanja prirode i životinja širom planete.Ispričat ćemo vam kako je sve započelo i što je to što Greenpeace čini najjačom međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode i životinja.
1969. godine Komisija za atomsku energiju Sjedinjenih Američkih Država izvodi nuklearni eksperiment na malom otoku Amčitka u blizini Aleutskih otoka.Kako je to područje bilo i ranije poznato po zemljotresima mnogi su se plašili da će nuklearna eksploija izazvati novi zemljotres.Pet godina ranije to područje je bilo epicentar zemljotresa koji je izazvao razorne valove koji su stigli sve do obala Japana.Na dan nuklearne probe okupilo se oko 10 000 demonstranata i blokiralo granicu između SAD-a i Kanade tražeći odustajanje od probe.Vlada Sjedinjenih Država je ignorirala zahtjev i izvršila atmosfersku nuklearnu eksploziju pa čak najavila još jednu iste godine.
1970. godine osnovan je Komitet protiv valova (Don`t Make A Wave Commitee) koji je za cilj imao sprečavanje izvršavanja sljedeće nuklearne eksplozije.Osnivači su bili Paul Cote,student prava,Jim Bohlen,nekadašdnji ronilac i radar-operater u Mornarici S.A.D.,Irwin Stowe,advokat,Patrick Moore, tudent ekologije i socijalni radnik Bill Darnell. Darnell je bio najvještiji sa rječima pa je osmislio naziv koji bi najbolje oslikao orijentaciju ove organizacije ka očuvanju cijelog Planeta i protivljenje nuklearnom oružju. Tako je nastalo ime Greenpeace.

Brodom Phyllis Cormack kapetana Johna Cormacka uputili su se ka otoku Amčitka kako bi uz miran protest prisustvovali nuklearnoj eksploziji.Posada je brojala deset članova.Stowe i Cote su ostali na kopnu,prvi koordinirajući pritisak na političare i podršku javnosti a drugi zbog sudjelovanja na Olimpijskim igrama.Ovaj protest izazvao je veliku pažnju javnosti u Kanadi i Sjedinjenim Državama mada je međunarodnu popularnost Greenpeace dostigao tek sa sljedećim pothvatom.
Naredna velika akcija odigrala se godinu dana kasnije,kada su se aktivisti Greeneapce-a brodom Vega uputili ka području koje je Francuska koristila za nuklearne probe,koraljnom grebenu Moruroa u Južnom Pacifiku.

Pritisci iz javnosti dovode do prvih rezultata.1972. godine Komisija za nukearnu energiju Sjedinjenih Američkih Država odlučuje prestati sa nuklearnim eksperimentima na otoku Amčitka.Otok je nešto kasnije proglašen za zaštićenu zonu za ptice.1975. godine i Francuska prekida izvođenje atmosferskih nuklarnih proba na Pacifiku nakon protesta aktivista Greenpeace-a na mjestu probe.
Od samog početka je pristup Greenpeace-a borbi za svoje ciljeve bio da svojim smjelim akcijama privuku što veću pažnju medija.Aktivisti su tako vozili gumene čamce i postavljali se između kitova i njihovih lovaca,dok su alpinisti u njihovim redovima postavljali ogromne natpise preko centralnih zgrada u velikim gradovima ostavljajući vlasti i neodgovorne korporacije da bijesno škrguću zubima.Medijski rat je dobivan na svakom koraku pa je broj pristalica neprestano rastao.

Hodanje po živcima moćnika je nažalost imalo i svoje tragične posljedice.1985. dogodilo se tragično potapanje tada glavnog broda Greenpeace-a Rainbow warriora(Ratnik duge, porinut 1978. u Londonskoj luci,ime je dobio prema "ratnicima duge" koji su, prema predaji Indijanaca,predodređeni da Zemlju spasu od ekološke katastrofe).U akciji spriječavanja Francuske da vrši nuklearne pokuse na koraljnom grebenu Moruroa,Ratnik duge se spremao na polazak u Aucklandskoj luci na Novom Zelandu.U noći 10.6. pod palubom broda odjeknule su dve eksplozije a teško oštećeni brod je potonuo.Većina posade se uspijela spasiti,ali je fotograf Fernando Pereira u pokušaju da izvuče svoju opremu izgubio život.Ekplozije su bile podmetnute.Usljedila je opsežna istraga koja je doprla sve do vrha Francuske države.Otkriveno je da su bombe podmetnule osobe iz Francuske vojske.Ostavku je podnio Ministar obrane Francuske Charles Hernu dok je iz vojne službe otpušten Admiral Pierre Lacoste,šef Francuske Obaveštajne Službe.
Ironično,ali tragedija Greenpeace-u donosi ogroman publicitet i znatno povećanje broja pristalica,financijera i samim time i broja akcija na terenu.Greenpeace u narednim godinama proširuje svoje djelovanje i postaje svojevrsna "savijest" Planete kada je u pitanju očuvanje prirode i ugroženih životinjskih vrsta.Danas Greenpeace ima oko 3 000 000 aktivista i predstavlja najveću svjetsku neprofitnu organizaciju.Greenpeace financiraju članovi i aktivisti dok se donacije država ne prihvačaju."Sama organizacija nema stalnih saveznika ili stalnih protivnika i funkcionira sasvim nezavisno".

Glavne aktivnosti danas su usmjerene u nekoliko glavnih pravaca.Kako je Greenpeace globalna organizacija, usmjerava svoje napore prvenstveno na najveće opasnosti koje prijete planetarnom biodiverzitetu i prirodnoj okolini. Kampanje su usmjerene na:

1. Zaustavljanje klimatskih promjena
2. Zaštitu starih šuma, tzv. "pluća Planeta"
3. Zaštitu oceana
4. Zaustavljanje lova na kitove
5. Zaustavljanje genetskog inžinjeringa
6. Zaustavljanje nuklearne opasnosti
7. Eliminiranje toksičnih supstanci iz upotrebe
8. Suprotstavljanje globalizaciji u trgovinskom smislu

U svojoj 34 godine dugoj povijesti ova organizacija je zabilježila toliko usjpeha da zaslužuje da bude primjer svakom ekološkom pokretu ili društvu za zaštitu životinja.

- 17:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>