21

ponedjeljak

travanj

2008

Oj Varaždin, evoo naas :)

Ah, baš sam ponosan na ovaj štambilj tu gore na traci naših susreta 16 pripremnih susreta je iza nas! SPREMNI SMO!
Iskreno se nadam da ste kroz ove pripremne susrete dobili nešto korisno za dušu, jer to je i bila bit tih priprema... Ako nešto nije bilo dobro, oprostite mi (nam)... Također su ovi susreti trebali biti poticaj za uključivanje u zajednicu, da sad nakon pripremnih susreta nastavimo dolaziti i na "obične" tjedne susrete yes A sve u svrhu našeg duhovnog odrastanja i izgrađivanja da bi mogli svojim životom proslaviti Boga i sebi pribaviti spasenje sretan U Varaždin nas ide okruglo 22 smijeh sretan Iako sam rekel (ponovil) sve potrebne informacije na susretu jučer, ne bu od štete da to i tu napišem wink

• Podjelil sam jučer majice koje smo dobili (kupili) iz Povjerenstva za pastoral mladih naše nadbiskupije. Ak ih još niste dobro pogledali, narančaste su cerek, na prsima je plavo srčeko iznad kojeg vire tornjevi naše katedrale, a u srčeku piše citat iz Ivanovog Evanđelja: "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio." sretan

• Dogovorili smo se napol kak bumo u nedjelju predstavili našu župu wink Rekli smo u 4 točke: 1.) kratko predstavljanje župe kroz povijest (mogućnost skeča smijeh), 2.) naši običaji 3.) zbor mladih (bumo otpopevali nekaj, vjerojatno "Mi želimo uzdić' Isusa" ) i 4.) poziv u Gornju Stubicu party Odredili smo koordinatore svake točke tak da to bu kak spada pjeva

• U subotu ujutro u 8h iz Bistre kreće busom prema nama 30-tak mladih sretan Njima bu trebalo recimo nekih pol sata da dojdu do naše crkve. E, molim dakle da MI dojdemo do 8:15 u župnu crkvu. Kad dojdu mladi iz Bistre, svi skupa bumo imali u crkvi jutarnju molitvu, a onda idemo u bus u kojem slijedi koturanje prema Vž-u i POŽELJNA mogućnost upoznavanja s mladima iz Bistre (bumo vas natirali ak ne bute šteli )

• Kad se sparkiramo u Vž-u, na izlasku iz busa bu svaki dobil bijelu kapu šiltericu sa logom susreta i ta kapa bude jedina propusnica za ulazak na stadion gdje bude sav program i sv. Misa pa je uvijek imajte uz sebe.

• Stvari koje bi si trebali uzeti sa sobom: 1.) narančastu majicu sretan, 2.) hranu i piće za subotu (tek navečer u obitelji dobijemo večeru), 3.) simbolični poklon obitelji domaćina kod kojih bumo smješteni (neki gornjostubički suvenir ili nekaj drugo kreativno) da na taj način pokažemo zahvalnost zbog povjerenja koje su nam pokazali yes, 4.) podmetač neki, karimat ili kaj već, jer bumo vjerojatno na travnjaku na stadionu pa da si imate na kaj sjesti, 5.) knjižicu s pripremnih susreta (unutra je tekst i note himne susreta, karta VŽ-a i druge stvari), 6.) plavu pjesmaricu (za Misu u nedjelju), i ono najbitnije: 7.) radosno srce usmjereno Bogu i zajednici

Efo... toliko za sad wave

11

petak

travanj

2008

Pismo vlč. Dubravka povodom Darkove smrti

Dragi roditelji Danica i Stjepane, dragi Zdravko i Stjepane, poštovana rodbino i cijenjeni prijatelji!

U nemogućnosti da budem danas u dragoj nam Gornjoj Stubici, dolazim k Vama putem ovih riječi kroz koje želim izraziti svoju blizinu i svoje molitve. Danas nas oko sebe okuplja događaj smrti dragog nam Darka, koji je nakon višegodišnje teške kalvarije završio svoj zemaljski život. Znajmo poštovani prijatelji da nas ne okuplja samo događaj njegove ovozemaljske smrti, nego nas okuplja i sigurno uvjerenje u radosni početak njegovog vječnog života u radosti Oca nebeskoga. „Domovina je naša na nebesima“, piše apostol, a Isus nam potvrđuje: „Tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada“, jer „Ja sam uskrsnuće i život“.

Darko je vjerovao u Isusa i to je bila snaga na njegovom životnom putu; na životnom putu koji je ljudskim očima gledano - kratak, ali bogat i vrijedan zbog muke i trpljenja, koje je Darko podnosio, trpeći zajedno s Isusom. Vjerujemo da je za malo ovozemaljske muke, poput svetih mučenika, zadobio dobra velika i trajna. Poznavajući Darka od njegovog djetinjstva, poznavajući ga i u dušu preko svete ispovijedi, siguran sam da je u kratkoći života postigao dobra velika pred licem Isusovim. U toj kratkoći života prošao je kušnju koja je njegov kratki zemaljski vijek ispunila kvalitetom života. Prateći ga u vrijeme bolesti, i razgovarajući s njime, gotovo nikada nisam dobio od njega pitanje: 'zašto baš ja? Zašto moram trpjeti?', i slično. Upravo kroz svoju bolest, Darko je shvatio da postoji nešto veće, nešto više, nešto vrednije što Bog čovjeku pruža. Kroz patnju Darko je shvatio da postoji nešto što je još vrednije od zemaljskog života.

Svete sakramente ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja, koje sam mu više puta podijelio, Darko je primao s vjerom i sam ih je tražio.
Kroz svoju tešku bolest nije gubio volje za životom, iako je u zadnje vrijeme čeznuo za oslobođenjem od zemaljskih muka. Svi mi koji smo bili u Darkovoj blizini, a napose njegovi roditelji, mnogo smo toga od Darka naučili.
Kada mi je Darkov tata nekoliko minuta nakon njegove smrti javio tu vijest, rekoh: Stjepane! Darko se je riješio muke i vjerujem da smo njegovim odlaskom s ovoga svijeta više dobili nego izgubili. Jednom bi ionako otišao kao što će svaki od nas otići, a pošto je otišao mlad i označen spasonosnom patnjom životnog križa, vjerujem da smo dobili jednog moćnijeg Darka koji će iz vječnosti biti naša pomoć i zaštita. Zemaljski je život češće prožet tugom negoli radošću, zato ne bojmo se, ne plačimo, nego podignimo k Isusu svoja srca i nastojmo kvalitetno i u skladu s Božjim zapovijedima živjeti ove kratke godine života, da bismo mogli ući u radost Oca nebeskoga i pridružiti se Darku i svima onima koji su prije nas otišli s ovoga svijeta.

Želim ovim putem u ime gospodina župnika i u svoje osobno ime izraziti zahvalnost Darkovim roditeljima koji su zajedno s njime trpjeli. Oni su doista dali sve od sebe i svjedok sam njihove velike žrtve i ljubavi. Svjedok sam velikog napora i neprospavanih noći, svjedok sam njihove snage koji im je od Boga dolazila kako bi mogli sve izdržati. Osobito su bila naporna svakodnevna putovanja u Zagreb koja su se ponavljala danima i danima.
Zadnji trenuci Darkovog života bili su nalik danima njegova rođenja. Bilo je to 18. rujna 1990. Kao što su tada njegovi roditelji u prvim danima života bdjeli nad njim, tako su i u zadnje dane njegovog života bdjeli uz njega svojom molitvom, dobrotom, blizinom i ljubavlju. Hvala Vam dragi roditelji!
Hvala svima koji su pomogli Danici i Stjepanu kroz svo proteklo vrijeme: bilo svojom blizinom, molitvom ili materijalnim sredstvima. Osobito hvala rodbini koja je bila od velike pomoći čuvajući Darkovu braću u vrijeme odsutnosti roditelja.
U ime roditelja i svih prisutnih, osjećam dužnost zahvaliti se svim liječnicima koji su dali sve od sebe kako bi mu pomogli. Prigodom posjeta Darku, uvjerio sam se u brižnost i dobrotu liječnika.

Zahvaljujemo se i svim nastavnicima srednje škole koji su išli na ruku i s razumijevanjem pristupali Darku i njegovim roditeljima. Hvala osobito mladima, Darkovim kolegama i prijateljima, koji se nisu bojali njegove bolesti. Kao mladi svećenik govorim Vam: hvala Vam dragi mladi! Hvala Vam što niste od Darka bježali; hvala što ste mu bili podrška, utjeha i radost. Hvala na Vašoj blizini i na svemu što ste osobito u našoj župi učinili preko karitativnih skupljanja i koncerata, kako bi iskazali Darku i njegovim roditeljima svoju pomoć i blizinu. Hvala Vam također dragi mladi što ste se sami odazvali da organizirate Darkov sprovod. Po Vašim mladim rukama, njegovo je izmučeno tijelo položeno u grob. On je po svojoj bolesti svoj život i ruke posvetio, neka stoga i Vaše ruke i Vaš život dragi mladi, postoji za vječne i lijepe ideale. Vjerujem da ste uz Darkovu bolest mnogo toga naučili i možda odlučili na drugi način pristupiti vlastitom životu. Neka nam svima susret sa Darkovom smrću pomogne da živimo novim životom – svetim životom!

A sada dragi Darko, vjerujući da si živ u radosti Isusa Uskrsloga, obraćam se i Tebi s nekoliko riječi. Upravo krajem korizme, kada smo se spominjali Isusove muke, i Ti si bio u velikoj patnji. Na Cvjetnicu sam gledao tvoje umorne oči, i tvoj gubitak svijesti najavljivao je pomalo kraj zemaljskog života. Nekoliko dana nakon Uskrsa, dobri Isus kojemu si suobličio svoju patnju, poziva te k sebi da primiš vijenac i nagradu života: ne život kojeg bolest narušava, ne privremenu sreću i mir; postigao si vječni život, te trajnu sreću i mir i zadobio cvijeće vječnosti koje neće uvenuti. Sada živiš puninu onog života u kojeg te je tvoj župnik Ivan, koji te danas ispraćuje, uveo kroz sveto krštenje prije 17 godina.
Svi smo slabi i grešni, a tako si i Ti dragi Darko imao svoje slabosti. Neka ih dobri Bog izbriše i zaboravi po našim molitvama.
Svi zajedno ostajemo s Tobom ujedinjeni u molitvi i čvrsto se nadamo skorom susretu u vječnosti gdje više neće biti „ni tuge, ni jauka ni boli“.

Uz Tvoju rodbinu i prijatelje danas su ovdje oko Tebe okupljeni i tvoji brojni vršnjaci. Blizi su Ti posebno oni s kojima si u Gornjoj Stubici i u Zaboku dijelio godine svog školovanja. Svi smo jedno srce i jedna duša okupljeni oko Isusa koji je pobijedio smrt. To nas tješi i to nas u ovoj tuzi raduje! Mi znamo da ovo nije rastanak s Tobom; mi znamo da ovo nije kraj nego zapravo novi početak. Kada bi ovo bio kraj, čovjek bi bio najtužnije stvorenje na ovome svijetu.

Dragi Darko, upoznao sam te osobno kao dobrog i plemenitog mladića; blagog i nenametljivog. Budi i dalje prisutan među nama svojom blagošću, svojim osmjehom i svojom nenametljivošću.
Neka Tvoje mlado srce koje je prestalo na ovome svijetu kucati, zakuca zauvijek u ljubavi Isusovog Srca, koje je izvor života i svetosti.
Počivaj Darko u miru Isusa Uskrsloga i moli se za nas! U molitvi ćemo i sada ostati povezani, a uskoro se i gore vidimo svi zajedno! Neka Te Bog čuva!

Dragi i poštovani prijatelji, na kraju, sve Vas okupljene oko Darkovog groba sa našim Velečasnim župnikom od srca pozdravljam, a roditeljima Danici i Stjepanu, te rodbini pokojnika izražavam iskrenu sućut. Bog Vas čuvao i blagoslovio!

Rim, 10.4.2008., Dubravko Škrlin Hren, svećenik
pročitano na sprovodu, 11.4.2008.

05

subota

travanj

2008

Varaždin sve bliže #2

Obećah detaljnije informacije i obavijesti o pripremi i programu u Varaždinu, pa evo nekih wink Jučer smo imali susret u Bistri zajedno s bistranskim mladima s kojima idemo u Vž sretan Nas je bilo 9 - fala vam kaj ste se odazvali thumbup i fala vozačima, DuM-u i IN-u party Susret je vodio jedan svećenik iz Zaprešića - na početku je dao informacije (koje ću vam u nastavku prenijeti), a zatim smo imali poučnu katehezu o susretu Isusa i Samarijanke sretan Lijepo je bilo fino smijeh
A evo sada prije spomenutih nekoliko informacija:

Uplate
Eh da, ipak će trebat nešto platit (a prijevoz je i dalje besplatan naughty). A to će biti:

  • 10 kuna - kotizacija po sudioniku susreta
  • 15 kuna - prigodna majica (imat će je svi mladi iz naše Nadbiskupije)
Znači, sve skupa po čovjeku 25 kuna, a to je skoro pa niš. Majice su stvarno povoljne, malo je falilo da ne organiziramo sami svoje majice, a one bi sigurno bile skuplje od ove ukupne cifre, tak da - fala Nadbiskupiji cerek Molim da mi ŠTO PRIJE date te novce jer to moram hitno proslijediti u Povjerenstvo za pastoral mladih. Ili danas na filmskoj večeri, ili sutra na susretu i zboru!

Program
¤ Dolazak u Varaždin (subota, 26.4.) predviđen je najkasnije do 13 sati - kad ćemo mi krenut iz Stubice još ću točno reći naknadno wink Kad dođemo na parkiralište u Vž, svaki će od nas dobiti kapu (obilježje susreta) koja će ujedno biti i ulaznica za susret na stadionu "Sloboda" te se bez nje neće moći ući. Ulaz će biti onemogućen i svima koji će biti neprikladno odjeveni: majice i druge odjevne predmete koji na sebi imaju istaknute poruke ili simbole nespojive s kršćanstvom. Iz Povjerenstva zato mole da svi hodočasnici iz Nadbiskupije budu odjeveni u one majice koje sam prije spominjao.
¤ Otvaranje stadiona bit će u 14 sati, a početak pretprograma je predviđen za 14.30 sati. U 17 sati započet će neposredna priprema za misno slavlje kroz pjesmu i meditaciju koju će predvoditi biskupijski zbor mladih. Početak središnjeg misnog slavlja predviđen je za 17.30. Misno slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić, a propovijedat će mons. Ante Ivas, šibenski biskup, predsjednik Odbora HBK za mlade.
¤ Nakon završetka programa zajedno s animatorima župa domaćina predviđen je povratak u autobuse te odlazak u župe. Mi, tj. naša župa i župa Bistra, smješteni smo u župi Sveti Đurđ u Ludbregu. Možete se pobliže upoznati s tom župom i preko njihove web stranice wink Bit ćemo smješteni po obiteljima! Znači, po dvoje-troje (ili kako već odrede) ići ćemo u neku obitelj. Točne detalje oko toga dobit ćemo tamo wink Vi si slobodno laganini gruntajte i nađite kompanjona s kim bi željeli biti u obitelji sretan
¤ U nedjelju će biti organiziran program po župama: slavljenje mise, predstavljanje različitih župa, zajednički objed i druženje. Kažu iz Povjerenstva da bi bilo zgodno kad bi svaki hodočasnik pripremio mali simbolični dar kojega bi uručili obitelji u kojoj ćemo biti smješteni. Ipak je to veliko gostoprimstvo i povjerenje s njihove strane, otvoriti vrata svog doma i ugostiti neznance. Uostalom, sjećate se Taizéa u našoj župi yes Pokažite zahvalnost i uzvratite im radosnim srcima sretan Također, trebali bi zajedno osmisliti način na koji bi se predstavili kao župa. Razmišljajte malo o tome i iznesite svoje prijedloge na našim pripremnim susretima party

Dodatne informacije
¤ Smještaj za sve sudionike je osiguran, svi spavamo u krevetima, daklem, vreće za spavanje nisu potrebne pjeva Ali svakako si ponesite podloške, karimate ili ležaljke za subotnji program na stadionu, jer će većina mladih biti smještena na travnjaku.
¤ Prvi osigurani objed mladi će dobiti u subotu navečer u obiteljima pa je potrebno za čitav dan ponijeti hranu. U nedjelju će doručak i objed mladi dobiti u župama domaćina.

Eto, to je za sad to. Kak mi dođe koja nova informacija, javim vam wave

01

utorak

travanj

2008

Varaždin sve bliže & zbor mladih :)

Varaždin sve bliže - Dragi mladi, evo nekih novih informacija vezanih uz nacionalni susret u Varaždinu sretan Kao što već najavih, pošto iz naše župe nije bilo dovoljno zainteresiranih da bi mogli napuniti bus, udružili smo se sa župom Bistra koja je bila u istoj situaciji. Zahvaljujući dobroti bistranskog župnika dobili smo besplatan prijevoz tako da zapravo nemamo nikakvih troškova za Varaždin party thumbup Točne detalje oko vremena polaska i sve ostalo čut ćete na vrijeme. Za sada, dvodnevni program susreta u Varaždinu možete proučiti na službenoj stranici wink Tamo možete pročitati i da će službena obilježja biti bijele kape šilterice s logom susreta i one će biti ulaznica za stadion gdje će biti sv. Misa. Također će biti u prodaji i majice s logom susreta po cijeni od 20 kn pa si razmišljam dal je bolje da uzmemo te majice ili da radimo svoje vlastite, jer ne znam još koliko bi došla izrada, al nekak sam siguran da će biti više od 20 kn tak da ono, ne znam…rolleyes

I još jedna bitna stvar: sastanak i susret mladih iz naše župe i župe Bistra koji idemo zajedno u Varaždin bit će sad u petak, 4. travnja u 20 h u župnoj crkvi sv. Nikole u Bistri. Bilo bi poželjno da sudjelujemo u pristojnom broju na tom susretu. Na njemu će se govoriti o praktičnim stvarima vezanima uz organizaciju nacionalnog susreta i drugo, ali je to i prilika da se upoznamo s mladima iz Bistre sretan Dogovorite se međusobno i kontaktirajte me da znam tko može ići. Što se tiče prijevoza, to se uvijek može srediti tak da s tim nema problema. Potrebna je samo vaša volja, uz prethodnu mogućnost narafno… sretan

Trubio sam ovih dana o novoj povlastici za sudjelovanje na nacionalnom svima koji nisu bili u mogućnosti redovito sudjelovati u pripremnim susretima, ali sve mi se više čini da je to bio još samo jedan beznačajan krik u vjetar… Nikakve jeke ni povratnog zvuka ne doživjeh no I kaj da zaključim? Mogu onda jedino da većini uopće nije stalo do tog susreta u Varaždinu … zaliven Onima koji su početno pokazali volju, obavijestih ih preko sms-a da mi se jave da popričamo malo u četiri oka pa da im izađemo ususret, ali kaj to sve znači kad mi se od svih njih samo jedna osoba javila… Pomirio sam se prije da će nas ići samo 30… Kaj se sad moram pomiriti s činjenicom da nas ide 10-tak?… Sva sreća pa je prijevoz besplatan…
Malo sam razočaran s ovom situacijom, al kaj sad, ne mogu ja nikog natjerat… Iskreno se nadam da će se stvari u međuvremenu popravit… sretan Prilika za razgovor bit će u subotu (5.4.) na filmskoj večeri i u nedjelju (6.4.) poslije jutarnje Mise, prije i poslije susreta... Javite seee, čekam sretan

Idemo dalje sa zborom, nema predaje sretan - Od ove nedjelje, 6.4. nastavljamo s redovitim (svaki tjedan) susretima i probama zbora mladih. Dosta je bilo vucarenja, drijemanja, mi smo mladi, ljudi energije i radosti! njami Poslije svakog susreta mladih nedjeljom zbor mladih imat će svoje probe i vježbe. I ovaj put ćemo ići malo službenije, tak da to ne ispadne ko autobusna stanica pa svak dođe i ode kak mu puhne. Onaj koji će pjevati u zboru mladih, on će biti član i kao takav će imati neke obaveze sukladno tome wink Probat ću u idućih nekoliko rečenica naslikati profil članova zbora mladih i neke smjernice:

  • Član zbora mladih bit će odgovoran, pažljiv i usredotočen na probama, neobavezni razgovor ostavljati za slobodno vrijeme.
  • Motivi: zajedništvo, radost, slavljenje Gospodina.
  • Sudjelovanje u zboru je na dobrovoljnoj bazi, nitko nije niti neće biti prisiljen, ali članovi zbora neće dolaziti 'usput' na probe, nego će se truditi biti što redovitiji i zauzetiji.
  • Pjesmama će iskazivati unutarnji polet i radost zbog Boga koji nam toliko dobra daje.
  • Ne trebamo 'manekene' koji će dolaziti samo pokazati se kad je koji nastup, mi želimo okupljati mlade koji će iskreno i radosno svojim talentom dati Bogu slavu i na taj način poticati ostale da dožive Boga, koji je jedini neraskidivo Zajedništvo, neprolazna Radost, neizmjerna Ljubav.
  • To su jedini pravi motivi za sudjelovanje u zboru, i samo s tim motivima sve ovo ima smisla.
  • Sv. Misa, kao vrhunac duhovnosti u životu svakog katolika, zboru će biti glavna odrednica, sudjelovati jednodušno i radosno na Gozbi Jaganjčevoj, kada se On nama potpuno predaje, i mi želimo dati sebe njemu na taj način, kako je i dostojno. Raspjevana srca ispunjena hvalom donositi Gospodinu, hraniti se Njegovim Tijelom, da ta radost ostane zauvijek.
  • Svi koji su zainteresirani, a nisu članovi zbora, mogu uvijek doći na probu, vidjeti kako to funkcionira, i ako u srcu osjećaju isti polet, zajednica će ih primiti s velikom radošću.
  • Ne mora nas biti puno, bitno je, ma koliko nas malo bilo, da svojom radošću privlačimo i 'oživljujemo' druge. Nek to bude poslanje ove naše male zajednice, a to poslanje živjet ćemo i u svakodnevnom životu, radosna pjesma mladenačkog srca mora se živjeti svakog trenutka, ne samo u crkvi.

Eto, tako bih želio da bude sretan Pozivam dakle sve koji su se prepoznali u napisanome da dođu i sudjeluju thumbup Sad od nedjelje će se formirati i službeni popis članova pa da se zna točno na koga se može računati, tko se daje na taj način u službu slavljenja Gospodina wink

Filmska večer - Vidim da je gusto oko izbora filma za ovomjesečnu filmsku večer, lijepo lijepo sretan Anketa će biti otvorena za glasanje do četvrtka, 3. travnja, do 23:59. Filmska večer je u subotu, 5.4. u 19h wave

P.S. Nadam se da učite himnu susreta u Varaždinu – „Postojani“ pjeva Evo vam note pa si isprintajte i uz mp3 pjevušite ;) Sad u nedjelju na zboru ćemo je 'pojest' fino smijeh

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>