Gordian Wolf

16.01.2013., srijeda

Alan Watts - THE BEST OF



Alan Wilson Watts je rodjen u Londonu 1915. Od rane mladosti je bio fasciniran umjetnoscu Dalekog Istoka. Prvu knjizicu na temu Zena je objavio 1932. godine. 1938. odlazi u New York, pa Chicago, gdje radi kao episkopski svecenik 6 godina, i nakon toga napusta Crkvu. 1951. odlazi u San Francisco predavati na Akademiji za Azijske Studije.

Najdublji utjecaj na njega su ostavile Istocno Indijske filozofije Vedante i Budizma, kao i Taoisticka misao, koja se ogledala u Zen poeziji i umjetnostima Kine i Japana. Nakon napustanja crkve nikad vise nije postao clan niti jedne organizirane religije, iako je mnogo pisao o Zen budizmu, Hinduizmu i Taoizmu. Neki americki budisti su ga kritizirali da ne sjedi u pravilnom polozaju, na sto je odgovorio: "Macka sjedi dok ne zavrsi sa sjedenjem, a onda se ustane, protegne i ode."

U 60ima objavljuje "Put Zena", snima tv serije, vraca se u Europu, srece Carla Junga i predaje na sveucilistima. Putovanja i predavanja se nastavljaju, odlazi u Japan nekoliko puta. U ranim 70ima postaje najcesci tumac Istocne misli za Zapadni svijet, biva objavljivan u mnogim magazinima, pise, snima audio i video razgovore, sto rezultira bibliotekom od 400 snimaka i 25 knjiga. Umire u snu, krajem 1973. nakon jos jedne medjunarodne turneje.


















<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.