< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Dobre Vijesti 
Blog sa samo dobrim vijestima iz medija

Zašto dobre vijesti? 
Kao što kažu filozofi na forum.hr možda su samo i isključivo dobre vijesti utopija, pokušaj nemogućeg, pokušaj da se ljudima predstave samo pozitivne i dobre vijesti kojih svakako ima ali nestaju u gomili loših.

Dobre vijesti su ono nešto što nam izmami osmjeh na licu, što nas tjera da se zamislimo i promislimo kako je život lijep. Kako je svaki novi dan poklon i svaki osmjeh koji dobijemo neprocjenjiv.

Čitati i tražiti samo dobre vijesti jest željeti u svoj život unjeti radosti sreću, širiti mir i dobro jer, samo je jedan život za svakoga od nas, samo jedna prilika, samo jedan pokušaj... i zašto ga ne bi iskoristili za dobro i veselje.
---------------------------

Idi smireno kroz buku i užurbanost, i sjeti se mira koji se može naći u tišini.

Sunny Side Up
Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima.

Govori svoju istinu smireno i jasno, slušaj druge, čak i glupe i neuke – i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.

Uspoređuješ li sebe s drugima, možeš postati tašt ili ogorčen jer uvijek će biti većih ili manjih od tebe.

Raduj se svojim dostignućima, kao i svojim planovima. Održavaj žar za svoj poziv, ma koliko skroman bio – to je pravo blago u promjenjivim vremenima.

Budi obazriv u svojim poslovima jer svijet je pun prijevara. Ali neka te to ne smeta da vidiš vrlinu gdje god je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i život je pun herojstva.

Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj glumiti osjećaje, i ne budi ni ciničan prema ljubavi jer usprkos svoj ograničenosti i svim razočaranjima – ona je svevremena, kao trava.

Spokojno primi iskustvo godina skladno napuštajući što je prikladno mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali ne žalosti samog sebe crnim slikama – mnoga strahovanja nastaju zbog umora i osamljenosti.

Osim održavanja zdrave discipline budi blag prema sebi. Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje, i bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kako treba.

Dakle, budi u miru s Bogom, ma kako da ga zamišljaš, i bez obzira na to što radiš i čemu stremiš, u bučnom komešanju života zadrži mir u svojoj duši.

Pored svih prljavština, jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet.

Budi vedar. Teži da budeš sretan.

 Dobri linkovi
Web portali
Good press news
Dobre Vijesti

 Partneri
Osijek Online

 31.12.2007., ponedjeljak

Sretna nova godina!!

Sretnu i uspješnu novu godinu, puno sreće i zdravlja te radosti i veselja želi Vam Good Press News blog.hr
- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 28.12.2007., petak

Osobe s invaliditetom dobit će pravobranitelja

Osobe s invaliditetom Kako bi se umanjila diskriminacija nad osobama s invaliditetom, od Nove godine nastat će se institut čiji je cilj zaštita njihovih prava.
Od Nove godine osobe s invaliditetom dobit će kroz Zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom po prvi puta u Hrvatskoj institut zadužen za zaštitu isključivo njihovih prava.
Zakon propisuje da pravobranitelj za osobe s invaliditetom štiti, prati i promiče prava i interese osoba s invaliditetom na temelju Ustava RH, te međunarodnih ugovora i zakona. Djeluje neovisno i samostalno, a pravobranitelj i njegovi zamjenici ne smiju pripadati ni jednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Prema zakonu, Vlada treba predložiti osobu koja će obavljati tu dužnost do 1. ožujka iduće godine, a imenuje ju i razrješava Hrvatski sabor na vrijeme od osam godina.

"Donošenjem toga zakona u Hrvatskoj se vrlo ozbiljno skreće pozornost na osnovna ljudska prava osoba s invaliditetom, koja se u praksi vrlo često krše", kaže predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjana Dobranović.

Diskriminacija invalida, koji čine oko deset posto stanovništva, posebno je prisutna kod zapošljavanja, a njihova se prava krše i onemogućavanjem pristupa različitim ustanovama, poput domova zdravlja, škola ili bolnica kod kojih nisu uklonjene građevinske barijere.

"Invalidi se vrlo teško zapošljavaju, bilo je čak slučajeva da se ponište natječaji za radno mjesto samo zato što je posao dobila osoba s invaliditetom koja ima sve kvalifikacije, ali je poslodavac ne želi", napomenula je Dobranović.

Navodi kako kod nas postoji čak 280 propisa kojima se na neki način štite prava osoba s invaliditetom, ali u praksi nedostaje sustav kontrole i primjena sankcija. "Od pravobranitelja se puno očekuje. Važno je da to bude osoba dovoljno stručna, snažna i spremna da se na pravi način bori za prava osoba s invaliditetom", kaže Dobranović.

Zakon o pravobranitelju daje mu, uz ostalo, pravo pristupa u prostorije i uvid u način ostvarivanja brige o osobama s invaliditetom koje borave, rade ili su smještene kod fizičkih i pravnih osoba.

Ako pravobranitelj sazna da je osoba s invaliditetom izvrgnuta diskriminaciji, nasilju, spolnoj zloporabi, zlostavljanju, izrabljivanju, zanemarivanju ili nehajnom postupanju, dužan je odmah podnijeti prijavu državnom odvjetništvu te upozoriti nadležno tijelo državne uprave i predložiti mjere za zaštitu njezinih prava i interesa.

Dosad je taj posao zaštite, ali vrlo općenito, obavljao pučki pravobranitelj. Pretpostavlja se da će novi pravobranitelj imati puno posla u rješavanju mirovinskih i socijalnih prava osoba s invaliditetom, problema diskriminacije, građevinskih barijera i slično.

Tijekom saborske rasprave o zakonu koji je Sabor donio 3. listopada bilo je različitih mišljenja, od onih koja su isticala da će to doprinijeti kvalitetnijem ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, do toga kako je riječ tek o još jednoj deklarativnoj pomoći jer su, unatoč zakonskoj zaštiti, osobe s invaliditetom u praksi prečesto diskriminirane.
(Monitor.hr) (Javno)

- 15:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 27.12.2007., četvrtak

Znanstvenici kreirali efikasniju vrstu žarulje

Led žarulje Tim znanstvenika iz Glasgowa trenutno radi na novoj vrsti žarulje čija bi upotreba u potpunosti ukinula potrebu za klasičnim žaruljama. Njihova žarulja bazira se na tehnologiji LED dioda koje se koriste u raznim uređajima no inače ne posjeduje dovoljnu snagu za rasvjetu prostorija.

Zahvaljujući procesu nano-litografije znanstvenici su u LED diodama počeli bušiti mikroskopske rupe koje su svjetlost učinile snažnijom. Nova vrsta žarulja znatno je efikasnija od klasičnih žarulja s žarnom niti, pa bi njihovo korištenje uštedilo znatnu količinu energije.
(Monitor.hr) (BBC news)
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 25.12.2007., utorak

Sretan i blagoslovljen Božić

Sretan i blagoslovljen Božić, mir i dobro te puno zdravlja i radosti želi Vam

goodpressnews.blog.hr
- 14:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 21.12.2007., petak

BOŽIĆNA BAJKA

Božična bajka Obitelj Salaj u Grabovnici kraj Čazme danas će upaliti pola milijuna lampica.
Okućnica Nade i Zlatka Salaja u Grabovnici, čazmanskom prigradskom naselju, s vremenom je, a počelo je kićenjem nekoliko borova, postala prava turistička atrakcija. Zbog raskošnosti nazvana je božićnom bajkom u Čazmi.

Moslavački brend
Poseban krajolik potok, jezera, šuma i 800 biljaka ove godine osvijetljenih s čak pola milijuna lampica različitih boja, zaslužuje epitet moslavačkoga turističkog brenda i jedinstvena primjera zimskog turizma u Hrvatskoj.

U prirodnu ambijentu uz rub šume staja s jaslicama ne promakne nijednom od tisuća posjetitelja, od tek tromjesečnih beba do staraca na štakama. Lani ih je bilo oko 20 tisuća, a ove se Salajevi nadaju još većem posjetu. Iako je službeni početak danas, u božićnoj bajci Salajevih već je uživalo više od tisuću djece iz vrtića i škola.
Domaćini su se dobro pripremili pa će uz svjetlucavu božićnu bajku nuditi topao čaj, kuhano vino, suvenire...

Povratak djetinjstvu
"Dođite pogledati, bit ćete nam drag gost", poruka je Zlatka Salaja, koji se ususret Božiću i sam vraća u djetinjstvo, kada u siromaštvu nije mogao uživati u toj ljepoti koju u 64. godini omogućuje djeci i odraslima. "Vratili ste nas u djetinjstvo. Hvala što ste pokazali da dijete u vama nikada nije odraslo.

Unijeli ste svjetlo u mnoge duše. Ako na zemlji postoji raj, to je imanje Salaj. Lijepo je kad bajka postane stvarnost. U svakoj žaruljici svijetli ljubav, doći ćemo ponovo", samo je mali dio ispisanih dojmova posjetitelja. Božićna priča Salajevih trajat će svaku večer od 16.30 do 21 sat do 6. siječnja nove godine.
(Vecernji)
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Djevojčica skupila 85 tona papira!

Stari papir Ivana Uglješić (13) lani je bila jedan od heroja 24sata. Djevojčica papir skuplja od 9. godine, a novac će joj omogućiti odlazak na fakultet.

Dok su se njeni vršnjaci igrali, Ivana je odlučila iskoristiti svaki slobodan trenutak. Sa samo devet godina počela je skupljati stari papir, a igračke je zamijenila kolicima na dva kotača kako hrpe papira ne bi morala nositi do kuće. Ivana je u svome selu u sljedeće tri godine skupila nevjerojatnih 85 tona starog papira.
Mama mi je jednog dana u šali predložila da u slobodno vrijeme učinim nešto dobro za okolinu i počnem skupljati papir. To mi se svidjelo i odmah sam krenula u akciju. Svi me već poznaju, čak i psi čuvari, tako da bez problema ulazim u dvorišta, gdje me čeka papir - priča Ivana.
Skupljajući papir u Starim Mikanovicma kraj Đakova Ivana često prehoda i 25 kilometara. Odlična učenica je za prvih 20 tona od Unijapapira dobila računalo, a kako ne bi zatrpavala dvorište, dali su joj i kontejner. Novac od prodaje papira trinaestogodišnjakinja Ivana, koja u podstanarskoj kući živi s još troje braće i sestara, skuplja za fakultet.
(24 sata)
- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 20.12.2007., četvrtak

Dobrotvorna akcija stručnog stožera reprezentacije

Zaklada vatreno srce Stručni stožer hrvatske nogomete reprezentacije s igračima i sa Slavenom Bilićem na čelu opet je pokazao veliko srce. U zagrebačkom Hotelu Sheratonu sinoć je predstavljen kalendar HNS-a i Zagrebačke pivovare za 2008. godinu.
Riječ je o dobrotvornoj akciji Zakladi vatreno srce igrača i stožera nacionalne vrste kojom će se od prodaje kalendara prikupljati novac za zdravstveno i socijalno ugroženu djecu. Fotografije na kalendaru prikazuju zvijezde reprezentacije u raznim situacijama tijekom utakmica.

- Projekt je tek u realizaciji. Do toga je došlo spontano. Željeli smo pomoć pružiti djeci kojima je to najpotrebnije u nešto organiziranijem obliku. Još od igračkih dana priređivali smo slične akcije, a valjda će sada ljudi lakše skupiti hrabrosti da nam se obrate - kazao je izbornik Slaven Bilić.
Kalendar se može kupiti na internetskim stranicama: www.ozujsko.com i www.hns-cff.hr.
(Vecernji)
- 12:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Održan humanitarni koncert "Želim život"

Želim život - Ana Rukavina U organizaciji Zaklade Ana Rukavina na zagrebačkom je Trgu bana Josipa Jelačića održan humanitarni koncert "Želim život", na kojem je prikupljen bruto iznos od 1.380.000 kuna za tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi koju su dali potencijalni darivatelji koštane srži.
Novac je prikupljen od poziva na telefonski broj 060 9012 kojim su građani donirali 6,10 kuna s PDV-om.

Zaklada Ana Rukavina ovim je koncertom ujedno obilježila godinu dana djelovanja i zahvalila svima koji su sudjelovali i poduprli realizaciji najveće Anine želje - razvoj Registra darivatelja koštane srži i rad Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

U tih godinu dana u Registar darivatelja koštane srži upisalo se 30 tisuća dobrovoljnih darivatelja, a za projekt tipizacije svih prikupljenih uzoraka krvi potrebna su im velika financijska sredstva, s obzirom da jedna tipizacija iznosi 1.000 kuna.

Na koncertu je nastupilo 14 zvijezda hrvatske estrade - ET, Vanna, Miroslav Škoro, Baruni, Mladen Bodalec, Jelena Radan, Ivana Radovniković, Luka Nižetić, Teška industrija, Kraljevi ulice, Maja Šuput i Feminem, Lana Jurčević i Davor Radolfi. Koncert je održan uz potporu Grada Zagreba, Hrvatske radiotelevizije, EPH i Digitela.

Transplatacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji. Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam stopostotno odgovara drugome je 1:100.000. Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Hina
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 12.12.2007., srijeda

Počnite s pozitivnim promjenama danas

Pozitivne misli
Mislite pozitivno

Kada biste mogli izbrojiti sve misli koje vam svakog dana prođu kroz glavu i kada biste ih svrstali u dvije kategorije – "pozitivne" i "negativne" - vjerojatno biste bili zapanjeni otkrićem koliko vremena svaki dan potrošite na negativne misli.

Vježbajte prepoznavanje takvih negativnih trenutaka i naučite preuzeti kontrolu nad njima, umjesto da oni kontroliraju vas. Riječi Ne mogu, Neću, Ne želim mogu se zamjeniti s riječima Mogu, Hoću, Želim. Nemojte gubiti svoje dragocjeno vrijeme na negativne misli ili osjećaje. Vaše misli utječu na svaku stanicu u vašem tijelu, te stoga imaju utjecaj na vaše ukupno zdravlje. Pozitivne misli su ZDRAVE misli.

Rad s popisima

Pojednostavnite svoj život tako da sve zapišete – sastavite popise, vrlo precizne, po jedan za svaki dan, po jedan za svaki tjedan, svaki mjesec, godinu, plan za pet godina. Ti popisi djeluju na vašu podsvjest kao "zapisane naredbe" i s vremenom ćete primjetiti da što više radite s vašim popisima, to brže se čini da "obavljate" ono što je na njima zapisano. Sastavite posebni popis za svoj NOVI JA s detaljima o tome kako ćete postići novu liniju, bolje zdravlje i bolju energiju. Vaš petogodišnji plan je vaš osnovni plan koji detaljno prikazuje sve vaše želje i kada očekujete da ćete ih ostvariti.

Konzumirajte i apsorbirajte

Ono što jedete je vaš izbor i vaša odgovornost. Ono što jedete i apsorbirate je neposredno povezano s vašim zdravljem, a to se odnosi i na misli i osjećaje, kvalitetu zraka, unos hrane i tekućina. Vaš NOVI JA će morati činiti bitne odabire na svakom od ovih područja kako biste optimizirali zdravlje. Kada slijedeći puta čujete da netko kaže "Ono si što jedeš", sjetite se da je dobra prehrana samo četvrtina čitave priče. Mi smo ono što jedemo, pijemo, dišemo i mislimo.

Izgledati najbolje moguće

Kada izgledate najbolje moguće, vaše samopouzdanje raste. Zašto onda neki ljudi svoje "najbolje izdanje" čuvaju samo za posebne prilike? Danas bi mogao biti dan kada ćete susresti svoju srodnu dušu ili stranca koji će razumjeti vaše ambicije ili prijatelja kojeg niste vidjeli 15 godina! Svaki dan je dan da se izgleda "najbolje moguće"! Zamislite kako bi bilo divno osjećati se 100% samouvjereno SVAKOG dana! Život bi bio mnogo dinamičniji. Više ljudi će vas zamjetiti, više ljudi će vam dati komplimente, više ljudi će htjeti biti s vama i tako dalje. Život nije proba, u životu se radi danas! Ako za dobar izgled treba smršaviti, učinite to SADA! S povećanim samopouzdanjem dolaze i bolje prilike. Vaš NOVI JA može izgledati odlično svaki dan!

Vježbanje, aktivnost i razine energije

Ako biste stavili automobil u garažu i zaključali ga na deset godina, prije ponovne upotrebe bio bi potreban potpuni remont. Isto je i s vašim tijelom. Potrebna mu je redovita upotreba da bi bilo u dobrom stanju. Mišićna masa i snaga smanjuju se ako se mišići manje koriste, zglobovi postaju kruti jer se potrebne tekućine koje omogućuju glatke pokrete zglobova stvaraju kroz redovito kretanje. Dakle, ako ne brinete o mobilnosti, potpuno ćete se usporiti i ukočiti. Jasno je da vam treba ostati dovoljno energije na kraju napornog dana da biste mogli vježbati. Tajna je u tome da svaki dan pomalo vježbate – pola sata brze šetnje tijekom pauze za ručak je odlično i pruža vam dobru priliku da i vaš um malo vježba – pozitivne misli. Kada jednom steknete naviku priuštiti svome tijelu i umu 30 minuta vježbanja svaki dan, vaš NOVI JA će primjetiti da se razine energije povećavaju jer vaše tijelo počinje funkcionirati djelotvornije.

Opuštanje, odmor, pomlađivanje

Niste stroj. Vaše tijelo i um trebaju određeno vrijeme za popravak, održavanje i pomlađivanje. Zloupotrijebite li te zakone prirode, trpjet će vaše mentalno i fizičko zdravlje. Sposobnost da se "isključite" i opustite bitno je za vaše zdravlje. Isto tako je važan dobar, odmoran san. Dok spavate, automatski sustavi vašeg tijela se bave popravcima i održavanjem. Previše stresa, previše briga, neorganiziranosti – sve to nagriza vaše dragocjeno vrijeme. Pokušajte kategorizirati svoje svakodnevne dužnosti u sljedeće kategorije: a) Imati ću problema ako to ne učinim, b) Ovo treba učiniti, ali neće se ništa strašno dogoditi ako to ne učinim, c) Ako mi preostane vremena, učiniti ću to. S više vremena za opuštanje, odmor i oporavak, vaše NOVO JA će moći obaviti više važnih stvari u životu i ugoditi ljudima kojima je ugađanje najpotrebnije!

Nagradite se za naporan rad

Nagrade mogu poprimiti različite oblike: zahvala, kompliment, boca vina, povišica, nova odjeća, novi automobil, nova kuća... Ranije smo predložili da radite s popisima. Isto tako biste trebali isplanirati prekratnice, važne događaje i ciljeve, te zapisati prikladne nagrade za svako svoje postignuće. Na kraju, vaša nagrada će biti NOVO JA.

Ako ste spremni ulagati u skupe automobile, skupa odijela i odjeću i skupa putovanja, onda bi trebali biti spremni ulagati i u svoje zdravlje.

Vaš doživotni plan zdravlja počinje DANAS

(Moj Wellnes)
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 10.12.2007., ponedjeljak

Jak stres može u osjetljivih osoba izazvati radikalne promjene u moždanoj fiziologiji.

Stres Stres je reakcija tijela koju može izazvati bilo koje veće psihičko ili fizičko opterećenje. Srce počinje brže kucati, potkožne krvne žile se stežu, a krvne žile u mišićima i mozgu se šire, disanje je dublje i brže, brojni mišići postaju napetiji.

Stres može biti jedan od uzroka impotencije kao i slabljenje spolne moći.

Svaki čovjek ima približno 95.000 km krvnih žila, što je dvostruko duljina puta kojim bi mogao obići Zemlju.

Opasnost od razvoja ateroskleroze povećava visoki arterijski tlak, povećana koncentracija masti u krvi, pušenje, prekomjerna težina, nedovoljna tjelesna aktivnost i stres.

Putem vena odnosno dovodnih žila krv iz različitih organa teče prema srcu.

Umorne i bolne noge, proširene vene, otekline ili kožne promjene javljaju se u osoba koje mnogo stoje te u osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Žuč pomaže pri probavi masti tako da veće čestice masti rasprši u kapljice. Time omogućuje enzimima lakšu razgradnju masti do masnih kiselina i apsorpciju.

Tijelo svakodnevno izluči 0,8 do 1,1 litru žuči. Žuč sadržava kolesterol, fosfolipide, različite žučne soli i boje.

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 08.12.2007., subota

Kako se riješiti umora?

hrana Umorni ste? Imamo rješenje!
Sve funkcije koje organizam obavlja ukjlučujući kretanje, različite tjelesne i umne napore, rad srca, disanje, zahtijevaju energiju. Upravo hrana osigurava organizmu tu prijeko potrebnu energiju.

Osnovni izvor energije predstavljaju ugljikohidrati, 1 g ugljikohidrata organizmu osigurava energiju od 4 kcal, potom masti, 1 gram masti osigurava energiju od 9 kcal, te proteini, 1 g osigurava energiju od 4 kcal. Proteine kao izvor energije organizam koristi tek u slučajevima kada mu nisu dostupni ugljikohidrati i masti.

Ostale komponente hrane, primjerice vitamini i minerali, također imaju važnu ulogu u održavanju adekvatne energetske razine jer:

sudjeluju u produkciji energije(vitamini B skupine, koenzim q10, magnezij, željezo, karnitin...)

sudjeluju u održavanju konzistencije stanice i staničnih membrana (aminokiseline, esencijalne masne kiseline...)

štite od nakupljanja slobodnih radikala unutar stanice (vitamin A,C, E, različite fitokemikalije...)
Sasvim je, dakle, jasno da neadekvatna prehrana može utjecati na smanjenje razine energije, a samim time i izazvati osjećaj umora.

Razvoju osjećaja umora mogu doprinijeti različiti prehrambeni čimbenici, primjerice:

konzumiranje određenih pića za čiju razgradnju organizam troši prevelike količine energije

konzumiranje namirnica visokog glikemijskog indeksa - Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.

konzumiranje određene hrane u "pogrešno vrijeme"

konzumiranje namirnica koje doprinose slaboj probavi
Hrana koja negativno djeluje na organizam, primjerice različiti stimulansi i alkohol, ili hrana koja izaziva alergijske reakcije također može rezultirati osjećajem umora.

Stimulansi i alkohol
Stimulansi (posebice kava, i ostala pića sa visokim sadržajem kofeina) i alkohol mogu doprinijeti umoru jer ometaju metabolizam i djeluju iscrpljujuće na organizam.
Osjećaj energije koji se javi nakon konzumacije ovih pića varljiv je jer ubrzo slijedi pad energetske razine.

Upravo ove nagle promjene energetske razine djeluju iscrpljujuće na organizam. Nadalje, napici koji sadrže kofein kao i alkohol imaju diuretičko djelovanje, te kao takvi predstavljaju stres za organizam.

Dodatan teret koji alkohol nosi je spriječavanje detoksikacije jetre, vitalnog organa koji je ionako prezaposlen procesiranjem ostalih toksina (iz hrane, okoliša, kemikalija kojima smo izloženi na poslu, kod kuće ili u prometu) kao i svih masnoća koje unesemo u organizam. Isto tako, alkohol organizam može prepoznati kao namirnicu visokog glikemijskog indeksa što predstavlja dodatno opterećenje.

Stimulansi i alkohol iz navedenih razloga trebali bi se izbjegavati ili konzumirati u ograničenim količinama.

Preosjetljivost na hranu
Netolerancija određenih komponenata hrane te alergijske reakcije na hranu mogu rezlutirati osjećajem umora ukoliko se ignoriraju. Rezultat je to stresa kojemu je organizam izložen kada se unese hrana na koju je organizam preosjetljiv. Neke komponente hrane koje osoba ne može tolerirati mogu biti smetnja pravilnoj probavi i apsorpciji nutrijenata, rezultirajući stanjem pothranjenosti organizma, čak i onda kada unosite adekvatne količine nutrijenata. Simptomi preosjetljivosti na hranu ili komponente hrane mogu se javiti ubrzo nakon unosa «problematične» hrane, no ponekad se jave tek nakon nekoliko dana. U takvim slučajevima otežano je definiranje namirnica na koje je osoba preosjetljiva.
Kako bi se utvrdilo pridonosi li osjećaju umora preosjetljivost na hranu, najbolje je «problematične» namirnice izbaciti iz prehrane najmanje na mjesec dana.

Toksini i pesticidi
Istraživanja su pokazala da hrana podržava zdravu produkciju energije, sintezu DNA molekula i stanica, no kada je prehrana deficitarna na nutrijentima, ove strukture i njihove funkcije postaju ugrožene.
Zagađivači, određene umjetne boje, konzervansi, pesticidi i ostali toksini mogu rezultirati povećanjem razine slobodnih radikala u organizmu, što uzrokuje dodatno oštećenje staničnih membrana i mutaciju stanične DNA. Nadalje, višak slobodnih radikala može inhibirati, čak i uništiti mehanizme koji u mitohondrijima proizvode energiju, rezultirajući umorom i povećanim rizikom za neke kronične bolesti. Prema tome, održavanje sustava za produkciju energije zdravim uključuje smanjenje unosa toksina u najvećoj mogućoj mjeri.

Hidrogenirane i zasićene masnoće
Pokazalo sa da konzumacija hidrogeniranih i zasićenih masnoća u velikim količinama rezultira slabljenjem konzistencije i funkcije membrana.
Slabe membrane vode ka povećanom gomilanju slobodnih radikala, a time i smanjenju učinkovite produkcije energije te povećanim stupnjem DNA mutacija. Izbjegavanje hidrogeniranih i zasićenih masnoća, i korištenje maslinovog i lanenog ulja kao izvora masnoća jedan je od načina održavanja zdravih membrana. Uključenje izvora esencijalnih masnoća, primjerice orašastih plodova, žitarica i ribe također blagotvorno djeluje na zdravu staničnu membranu.

Nekoliko savjeta za osiguravanje adekvatne energetske razine:

Pazite na pravilnu probavu. Zdrava produkcija energije započinje sa zdravom probavom. Zdravu probavu osigurajte konzumiranjem umjerenih količina hrane, raspodijeljenih u nekoliko obroka. Na ovaj način, Vaš je probavni sustav manje opterećen, osjećat ćete se poletnijima i imati više energije. Jedite polagano i dobro prožvačite hranu. U prehranu uključite naminice bogate prehrambenim vlaknima.

Izbjegavajte konzumiranje namirnica visokog glikemijskog indeksa. Namirnice niskog glikemijskog indeksa osigurati će Vašem organizmu energiju kroz duži vremenski period, i pomoći Vam da izbjegnete nagle padove razine energije. Namirnice niskog glikemijskog indeksa uključuju gomoljasto povrće i cjelovite žitarice i njihove proizvode. Ograničite unos hrane i pića sa visokim glikemijskim indeksom.

Konzumirajte cjelovite žitarice kada je to moguće. Cjelovite žitarice su dobar izvor vitamina, posebno vitamina B-skupine, neophodnih za produkciju energije

Uključite u prehranu naminice koje su dobri izvori visokokvalitetnih proteina, posebice u prvoj polovini dana. Dobri izvori visokokvalitetnih proteina su riba, jaja, soja, leguminoze. Ove namirnice osiguravaju važne aminokiseline koje su gradivni blokovi zdravih staničnih proteina.

Pokušajte svakim obrokom unijeti određene količine esencijalnih ili jednostrukonezasićenih masnih kiselina. Ove masti sudjeluju u održavanju dobrog zdravlja staničnih membrana. Dobri izvori zdravih masnih kiselina uključuju svježe bademe, orahe, sjemenke lana, sezama, suncokreta, plavu ribu, riblje i maslinovo ulje.

Osigurajte organizmu namirnice bogate zaštitnim fitonutrijentima i antioksidansima. Ove tvari štite stanice od oštećenja uzokovanih nakupljanjem i djelovanjem slobodnih radikala.

Ograničite unos alkohola, izbjegavajte hranu i pića na koja ste preosjetljivi
Ograničite unos hrane koja sadrži konzervanse, aditive, umjetna bojila.

- 18:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 07.12.2007., petak

Spriječite gripu i prehladu-savjeti za zdravlje zimi

Dobrodošli u zimu.
Počela je sezona potrošenih maramicama i tople pileće juhice u tanjuru uz pomoć koje ćete se boriti s šmrkavim nosom, suznim očima i bolnim grlom. No, možda ipak ima šanse da ove godine izbjegnete sve te "zimske radosti". Evo nekoliko savjeta:

1. Budite tjelesno aktivni. Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje su aktivnije imaju jači imunosni sustav, jer tjelesna aktivnost može povećati broj imunoglobulina, spojeva imunosnog sustava koji se prvi bore protiv infekcija.

2. Hranite se pravlino. Za pravilan rad imuno sustava neophodnim se smatra prisutnost cinka, željeza, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E. Većina ovih nutrijenata nalazi se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

3. Uzimajte vitamine i minerale. Ako ponekad nemate vremena za kvalitetne i uravnotežene obroke, osigurajte se dodatnim vitaminsko-mineralnim pripravkom i, posebice, vitaminom C.

4. Opustite se! Hormoni stresa, koji se luče kao odgovor na stres, oslabljuju imunološki sustav. To može biti i ključno objašnjenje za brojna istraživanja koja su ustanovila da loša psihološka stanja poput stresa, potištenosti i žalosti oslabljuju imunološki sustav.

5. Pazite na probavu. Zanemarivanje zdravlja probavnog sustava znači i zanemarivanje zdravlja imunosnog sustava. Naime, "dobre bakterije" u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni su za cjelokupno zdravlje. Stoga, uvrstite dobar fermentirani mliječni proizvod u svoju svakodnevnu prehranu.

Savjeti za pomoć kod gripe i prehlade:
• Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesne imunosne funkcije
• Jedite više citrusa zbog njihovog bogatstva vitaminom C i bioflavonoidima
• Povisite unos hrane bogate cinkom koja uključuje špinat, grah, sjemenke bundeve
• Povisite unos hrane bogate selenom koja uključuje školjke, brazilske oraščiće i cjelovite žitarice
• Pijte obilje vode, razrijeđenih sokova od povrća i biljnih čajeva kako bi prevenirali dehidraciju
• Snizite unos kofeina
• Povisite unos luka i češnjaka
• Izbjegavajte alkohol
• Pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta
- 15:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Tjedan solidarnosti od 8. do 15. prosinca

Crveni križ Tjedan solidarnosti tradicionalno se obilježava svake godine početkom prosinca kao zajednička akcija svih 130 društava Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ je i ove godine pripremio 35.000 paketa za socijalno najugroženije osobe u vrijednosti od 3.080.000,00 kuna.
Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan solidarnosti u srijedu 12. prosinca (od 10,30 do 13 sati) na "Cvjetnom trgu" u Zagrebu.
Svaki paket u vrijednosti od 88,00 kuna teži 10,75 kg i sadržava:
- 8,85 kg hrane i
- 1,9 kg higijenskih proizvoda.
U svakom paketu je: 1 litra ulja, 2 kg brašna, 1 kg šećera, 0,4 kg tjestenine, 1 kg riže, 0,89 kg marmelade, 2x65 gr juhe, 2x125 gr riblje konzerve, 1 kg kuhinjske soli, 0,75 kg kukuruznog brašna, 0,25 kg kave, 0,32 kg keksa, 100 gr sapuna, 1 kg deterdženta za rublje, 500 ml za deterdženta za posuđe, 400 ml šampona za kosu. Sveukupno je za 35.000 paketa utrošeno 309,75 tona hrane i 66,5 tona higijenskih proizvoda. U svakom paketu je listić s popisom namirnica, ovjeren pečatom Hrvatskog Crvenog križa.

Paketi će biti podijeljeni osobama u obiteljima u kojima su mjesečna primanja po osobi manja od 500 kuna i to ako su one:
• žene starije od 60 godina ili muškarci stariji od 65 godina,
• djeca mlađa od 15 godina ili
• teško bolesne, invalidne osobe.
Raspodjela paketa hrane i higijenskih proizvoda u gradskim i općinskim društvima Hrvatskog Crvenog križa bit će organizirana tijekom "Tjedna solidarnosti", od 8. do 15. prosinca 2007. godine. Veći dio paketa bit će podijeljen od ponedjeljka (10. prosinca) do petka (14. prosinca).
U Gradu Zagrebu distribucija će biti na nekoliko lokacija ? područnih ureda Gradskog društva Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ na Trgu Petra Preradovića
Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan solidarnosti u srijedu 12. prosinca na Trgu Petra Preradovića (popularni "Cvjetni trg") u Zagrebu od 10,30 do 13 sati.
U šatoru i na dva štanda bit će izloženi prigodni promidžbeni materijali (čestitke, kalendari, brošure i leci).
Građanima će se dijeliti čaj i medenjaci.
Za najmlađe posjetitelje bit će organiziran dolazak Djeda Božićnjaka s kojim će se moći slikati.
Očekujemo dolazak poznatih osoba iz javnog, kulturnog i sportskog života koje će se uključiti u našu akciju solidarnosti.

Doplatna poštanska marka
Za vrijeme Tjedna solidarnosti HCK u prometu je prigodna doplatna poštanska marka nominale 1,15 kn.
Prihod ostvaren od prodaje poštanske marke koristit će se za humanitarne djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa.
Hvala Vam što pomažete programe Hrvatskog Crvenog križa!
(Pliva Zdravlje)
- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjenčani prsten mu spasio život

Vjenčani prsten Donnie Register ima više nego dobar razlog da bude sretan što je oženjen jer policija tvrdi da mu je vjenčani prsten odbio metak i tako spasio život.
Dok je Donnie Register u svom antikvarijatu dvojici kupaca pokazivao kolekciju starog novca, jedan od muškaraca izvadio je pušku i zatražio novac. Trenutak kasnije zapucao je prema Donniju koji je baš u tom trenutku podigao ruku, a njegov je prsten odbio metak, izvijestila je policija.

"Metak je prošao između dva prsta, a nije oštetio kost. Dijelić metka se odlomio i zabio u njegov srednji prst, a drugi dio u vratni mišić. Ozljeda, međutim, nije opasna po život", izjavila je njegova žena Darlene Register.

Dok policija traga za pljačkašima koji su odnijeli veću svotu novca, Darlene zahvaljuje Bogu što je spasio život njezina muža.
(Jutarnji)

- 00:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 06.12.2007., četvrtak

Mikronutrijentima protiv gladi

Dijeta Multivitamini i minerali mogu smanjiti apetit u žena koje su na reduktivnoj dijeti, dok kod muškaraca smanjuju tjelesnu masu i udio masnog tkiva.

Zaključci su to dviju studija objavljenih u časopisu British Journal of Nutrition.

U prvoj je studiji 267 muškaraca i 320 žena starosti između 20 i 65 godina ispunilo upitnik učestalosti unosa hrane. Rezultati su pokazali da muškarci koji uzimaju vitaminske dodatke prehrani imaju nižu tjelesnu masu, niži udio masnog tkiva i niži indeks tjelesne mase od onih koji to ne čine. Slični su rezultati utvrđeni i među ženama, no žene koje su uzimale suplemente su prijavile i nižu razinu gladi.

U drugoj je studiji 45 pretilih ispitanika stavljeno na energetsko restriktivnu dijetu kroz period od 15 tjedana. Ispitanici su dobivali ili multivitaminsko-mineralne suplemente ili placebo. Iako nije utvrđena statistički značajna razlika u izgubljenim kilogramima između dviju skupina, u žena koje su dobivale suplemente je utvrđeno smanjenje apetita.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo pozitivno djelovanje suplemenata vitamina i minerala na smanjenje tjelesne mase i apetita, ističu autori studije.
(Pliva Zdravlje)
- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

0