golly&bossy

četvrtak, 06.03.2014.

golly&bossy šetaju po Greenwichu

Dragi Klingoncy,


Svugdi smo bili i svašta vidili, ali najdraže Nam je poć u London! Obožavamo London! Volimo Soho i China Town i londonske parkove, a najdraže Nam je kad s vlakom dođemo na Viktoriju i uletimo u multikulturalnu gužvu. Volimo šetat kroz Oxford Street i uletavat u butige kakvih ima i po drugim metropolama, ali ove londonske imaju drugačiju auru. Kad Vas pitaju di ste kupili majicu ili rećine, a rečete da su iz Londona, stvari odma skaču na viši level i imate feeling ko da sedite u crvenom autobusu na kat odma do Westwoodice ili da se vozite u glamuroznom crnom taxiju s cilom postavom Sex Pistolsa.
Vibra Londona Nam je legla od prve. Odma smo se ugodili na frekvenciju, počeli jist fish&chips, našli Serpentine Gallery, a u Londonu smo sreli i Mickeya Rourkea. U Londonu smo kupili i polivalentnu maramu tigrastog uzorka, ležali usrid parka na travi, gledali labudove i trčali za vjevericama kojih ima na sve strane.

Image and video hosting by TinyPic

Polijetali smo iz Londona ili slijetali u London skoro sa svih gradskih aerodroma, a jednu noć smo gledali kako slijeću avioni na Heathrow. Sedili smo na drvenoj klupici i gledali metalne zvijeri kako se elegantno spuštaju. Svaki minut slijeće po jedan avion i to je fascinantno. Nebo je bilo modrosivo s flekama boje breskve. Poželili smo imat tuniku takvog uzorka, s krilom aviona na leđima i bez rukavi.
Grad pulsira, diše i puše 24 ure na dan i Mi ga obožavamo.
Npr. kad dođete na Waterloo i popijete kafu u nekom lokalu, nemate oni šporki osjećaj da ste na željezničkoj postaji nego je sve kul ko u nekom propulzivnom ogromnom kafiću. Utonete s kuferom u gigantsku crvenu baršunastu fotelju, naslonite ruke na svilenkaste plave kušiniće, slušate trendy glazbu i divite se moćnoj metalnoj konstrukciji. Poslužuje Vas zgodna španjolka koja studira u Londonu, a kafu vari tamnoputi Konan plavih uvojaka. U krletci se njiše šarena papiga koja bojama savršeno korespondira sa zidnim tapetima.
Dok ispijamo kafu i guštamo u piti od jabuka, divimo se prozračnoj arhitekturi i lakoći konstrukcije od metala, točnosti vlakova, dizajnu satovima na postaji i šarolikosti modnog izričaja svakojakih putnika. U takvom ozračju stvarno imate onaj predivan osjećaj da ste građanin svijeta.
Ali još uvik smo daleko od toga da rečemo da poznamo ovi predivni i moćni grad, jer toliko je toga u njemu da bi za upozat ga, trebalo tamo provest u komadu bar trećinu života i tu trećinu posvetit sightseeingu i ne činit drugo ništa.
Odlučili smo prihvatit realnost i svaki put kad dođemo izabrat po jednu londonsku destinaciju i proučit je najbolje što možemo unutar ograničenih vremenskih gabarita. Zadnji put smo došli u London u podne, a let Nam je bi tek sutradan rano ujutro sa Cityja. Proučili smo što se sve nudi u okolici hotela i aerodroma, zvali taxi i odlučili poć sa novom žičarom do Greenwicha. Dok smo se vozili u elegantnom crnom taxiju s kožnim sjedalima boje šampanjca, zamislili smo da gremo na party u Puff Daddyja.
Onda smo došli do žičare, novog londonskog čuda koje Nas je prebacilo preko Temze.

Image and video hosting by TinyPic

Predivne vizure multikulturalnog grada iz ptičje perspektive.

Image and video hosting by TinyPic

WOW! Moramo priznat da je feeling savršen! Onda smo se iskrcali na drugu stranu.
Vidili smo megapopularnu polivalentnu dvoranu O2 okruženu najsuvremenijom arhitekturom.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sve je toliko ludo da imaju organizirane ture penjanja po zgradi. Grupice obučene u bijelo i plavo nisu perači prozora nego turisti! Tu je i masu turbo modernog mladog svita. Većina izgleda ko da se iskrcala s Enterprisea. Dosta njih ima antene na glavi, komuniciraju zamršenim lingvističkim kodovima, obučeni su u najluđu robu koju ste ikad vidili (ko da su izašli iz nekog friki japanskog crtića i onda se zaogrnuli u Gucci), koriste čuda tehnologije koja nisu bila ni u naznakama u seriji Planet majmuna.
Onda smo se opet ukrcali u taxi koji Nas je vozi po Greenwichu.
Greenwich je vrlo popularan i šik dio Londona u kojemu se osim Nultog meridijana, može vidit i kultni brod Cutty Sark, Pomorski muzej, predivni parkovi i još svašta.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sve je puno pubova di možete popit vrhunsko pivo i najist se fish&chipsa.

Image and video hosting by TinyPic


Kad smo došli na Greenwich Market, odvalili smo.


Image and video hosting by TinyPic

Nema čega nema. Teća, tavaja, znački, bedževa, nakita, noževa, starih ploča. Mega mega! Raj za golle&bosse i sve koji se pale na vintage. Tu je u blizini i pomorski fakultet i sve je puno budućih moreplovaca. Na svakom kantunu su znakovi koji podsjećaju da je ovo moćna kraljevina.


Image and video hosting by TinyPic


God Save the Queen! Obašli smo Pomorski muzej, šetali po parku, došli do Nultog meridijana, nazdravili u pubu i jili najbolji fish&chips ikad.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Još smo malo šetali, razgledavali fine dućančiće s otkačenim izlozima, popili kafu i onda se opet žičarom vratili nazad lebdeći iznad centra imperijalističke super sile.

Image and video hosting by TinyPic


Ipak, na svijetu stalna samo mijena jest i žičaru je sagradi za zadnju Olimpijadu kapital s Istoka.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Ko je gradi da je gradi, projekt je vizionarski i sritni smo da smo vidili i to čudo.
Opet ćemo poć.

Vaši

- 12:47 - Komentiraj (1) - Isprintaj - #