golly&bossy

četvrtak, 07.01.2010.

Kor::net na Božićnom sajmu u Korčuli

Dragi Naši,

Dok ste se Vin parićavali za doček Nove godine u Australiji, Min smo do posljednjeg daha orali na Poljima kulture našega škoja, od Luke do Lumbarde i sve između. Naravno da nismo mogli bit fizički prisutni na svakoj parceli niti obać svaku meju, ali bili smo prisutni Duhom, a ono što nismo izorali Min, dobro su istraktorali naši kolege iz Ruralne gerile i Gradskog muzeja Korčula koji su, zajedno s nama, dil Kor::neta, neformalne kulturne mreže Orača, Kopača i Berača maslina otoka Korčule. Evo dvi tri riči da naši Obožavatelji znaju o čemu se radi:

Kor::net je nekomercijalana i neformalna mreža umjetničkih institucija otoka Korčule osnovana od strane Galerije moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka, Galerije 3 VOLTA u Lumbardi, prostora suvremene i medijske umjetnosti siva) (zona u Korčuli i Gradskog muzeja Korčula.

Unutrašnja politika mreže je povezivanje lokalnog stanovništva kroz kulturne sadržaje i unapređenje likovne kulture otoka Korčule, a vanjska stvaranje i poticanje kulturne politike otoka prema suvremenim oblicima kreativnog izražavanja s naglaskom na suvremenu likovnu umjetnost te pozicioniranje otoka Korčule na kulturnoj mapi Hrvatske i šire. Kor::net nastoji pozitivno redefinirati poziciju kulturne periferije otoka na kojem djeluje i aktivno uključiti suvremeno stvaralaštvo u okvir tzv. kulturnog turizma koji se uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje tzv. kulturne baštine. Progam uključuje prezentaciju i produkciju projekata hrvatskih i međunarodnih umjetnika te umjetničkih organizacija. (Dugoročniji plan je ostvarivanje navedenih sadržaja u okviru Mediteranske regije, gdje su začeti osnovni principi zapadne civilizacije, a koja danas trpi iste sindrome nekomunikacije kao i otok Korčula, na makro nivou.)

Program se ostvaruje organiziranjem izložbi, radionica, video i multimedijalnih projekcija i multidisciplinarnih projekata i raznim vidovima suradnja institucija koje su u mreži kao i vanjskih suradnika.

Eto.

Nakon brojnih izložbi i svakojakih događanja koje je inicirao ili na kojima je kor::net aktivno sudjelovao, došlo je vrime da se isti predstavi i na Božićnemu sajmu u Korčuli. Mi nismo mogli doć i ostavit bašćinu u Luci, ali smo zato poslali kataloge i plakate iz našega kraja, a Kornetovci su bili obučeni u majice koje su osmislili Golly&bossy. Na majicama je natpis "MAKE EXHIBITION, NOT WAR".

Evo Kornetašice iz one bande / budući da je sve sudbinski povezano i isprepleteno, one su istovremeno i kor::net i Ruralna gerila i Tri volta i Bašćina, ali to ćemo vam objasnit drugi put/. Vite kako su pametne i zgodne.

Image and video hosting by TinyPic


A sad pročitajte što su Nam napisale:

Dragi Kornetovci,

Kao što vi sigurno znate (a mnogi drugi ne znaju), veći dio naše neformalne interinsularne mreže sudjelovao je na četverodnevnom Božićnom sajmu u Korčuli. To smo bili: Gradski muzej Korčula, GMSU Vela Luka i Udruga Bašćina/Galerija 3VOLTA Lumbarda, a pridružio nam se i Arheološki muzej Narona. Nakon dugog sušnog razdoblja, ovo je događanje nanovo zaživjelo i to baš u prostoru koji je i sam godinama hibernirao. Riječ je o nekadašnjem restoranu Liburna, kasnije poznatom kao Shatush. Duh ovog potonjeg do danas je ostao udobno zavaljen u interijeru nekadašnjeg lounge-bara. Mi smo, naravno, dobili najljepši štand s dvije pseudo-rimske ležaljke, jednim pseudo-indijskim stolićem i pseudo-prirodnom jelkom. Nakon što smo se smjestili u taj oku ugodan ali hladan kutak, krenuli smo ga oplemeniti biranim detaljima. Jelka je tako dobila antikni parangal od malih svjetlećih snjegovića. Stolić je ugostio družinu iz raznih priča i bajki, okupljenu oko košare s mandarinima. Na zid smo okačili slike omiljenog nam fotografa, a ležaljke ukrasili našim likom i djelom. Društvo nam je pravio prekrasni plišani medo, omiljena igračka iz djetinjstva.

Image and video hosting by TinyPic

I da ne zaboravimo ono najvažnije – na veliki stol izložili smo kornetovske publikacije, rukotvorine i umotvorine.

Image and video hosting by TinyPic

Namjera nam je bila oderati sugrađane i zarađeni novac uložiti u avionske karte, robu, postole i kozmetičke tretmane. Šalimo se, naravno. Glavni motiv sudjelovanja na Sajmu bio je promocija aktivnosti kor::net-a, druženje i ispijanje kuhanog vina. Zdušno smo se posvetili ovom posljednjem jer je cijeli prihod od prodaje ića i pića išao u korist nabave novog ambulantnog vozila za Dom zdravlja Korčula. U popodnevnim satima, naš mali kantun postajao je kutak za bajkoviti trenutak. Čitale su se priče velikim i malim slušateljima.

Image and video hosting by TinyPic

Zahvaljujući tome i sami smo po prvi put čuli neka djela iz pera braće Grimm.

Image and video hosting by TinyPic

Ipak, moramo se složiti da su najpoznatije priče poput Ježeve kućice, Zlatokose i Matovilke, ujedno i najljepše. Sajam je općenito bio dobro posjećen, u okvirima sveprisutne recesije i već poslovično uspavane zimske Korčule.
Ako ništa drugo, barem je bilo šušura.


Pozdrav s Otoka na Kojemu Nama Nikad Ni Dosadno.












- 13:15 - Komentiraj (3) - Isprintaj - #