Crna rotkva i ljepota - Brzog datiranja
ponedjeljak , 17.12.2018.Rotkva čisti organizam
Click here: Crna rotkva i ljepota
Predlažemo vam da isprobate naš recept za pripremu guste juhe od crne rotkve i krumpira. Napomena: Ovaj napitak se ne daje djeci mlađoj od godinu dana niti odraslima koji imaju problema sa jetrom i bubrezima.
Crna rotkva se može jesti i sirova, kako smo već spomenuli — kao salata. Kako bi zaštitili svoje robove i radnike za vrijeme gradnje Keopsove piramide, Egipćani su im uz mrkvu i bijeli luk davali crnu i bijelu rotkvu. Saznanja o vrijednosti crne rotkve tokom vijekova širila je i pučka medicina pa smo tako danas bogatiji za niz spoznaja o ljekovitosti te biljke i njenoj upotrebi.
Crna rotkva – ljekoviti korijen paprenog okusa - SOK NORMALIZUJE RAD ŽUČNE KESE Sok od crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese. Najbolje je da svaki put naribate i pripremite svježe iscijeđeni sok od rotkve.
Rotkva Raphanus sativus na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna jaka obrana od virusa i infekcija. Bilo da je crna ili bijela, obiluje korisnim sastojcima, koji je čine izuzetno ljekovitom. Obje vrste imaju okrugao i vretenast korijen, karakteristično oštrog mirisa i reskog okusa. Potječe iz Azije i jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Nalazi se i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i ljekovitom. U svijetu je vrlo rasprostranjena, koristi se kao salata, začin ili lijek. Stari narodi su cijenili njena svojstva, učinkovita je kod problema gornjih dišnih organa, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze, a preporučuje se i protiv opstipacije. Crna rotkva je karakteristična za naše podneblje. Zbog mirisa i okusa potiče apetit, najčešće se od nje pravi salata, miješa se s jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, začinjava maslinovim uljem i kiselim mlijekom ili vrhnjem. Budući da je teška za probavu, trebalo bi je sasvim usitniti, najbolje u mikseru. Vrlo je važno da se priprema neposredno prije jela, jer stajanjem gubi specifičan miris i okus, ali i ljekovite sastojke. Od minerala obiluje kalijem, kalcijem, fosforom, natrijem i željezom, au manjim količinama ima i magnezij, sumpor, bakar, kobalt, cink i fluor, sumporno ulje rafanol i druge korisne sastojke. Dobro je jesti čim se pojavi infekcija u organizmu, najčešće se koristi kod poremećaja rada jetre i žučne vrećice. Sok crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, čini je prohodnijom, razlaže kamenčiće i zapravo ispire žučnu kesu. Međutim, prije nego što se započne terapija, obavezno bi trebalo konzultirati se s liječnikom, jer je nekada može biti i kontraindicirana. BEZ SOLI Rotkvu nipošto ne bi trebalo soliti, jer postaje štetna. Osobe s upalom želuca, čirom na dvanaestercu i oboljelim bubrezima na ovu namirnicu bolje da zaborave, jer za njih može biti kontraindicirana. Također, kada duže stoji, ne samo da gubi miris, okus i ljekovita svojstva, već i oslobađa toksične sastojke koji mogu naškoditi zdravlju. Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Isječe se korijen zajedno s korom na tanke kriške i slaže u slojevima u zdjelu. Svaki sloj se posebno posipa šećerom, po mogućnosti smeđim u prahu. Posuda se zatim prekrije kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 24 sata. Dobiveni sirup se procijedi i sipa u hermetički zatvorenu bočicu. Tijekom dana, u jednakim razmacima, uzima se četiri do pet žlica. Terapija se provodi dok se zdravstveno stanje ne poboljša. Bijela rotkva je tipična za istočnjačku kuhinju, posebno kinesku i japansku. Uz pomoć sastojka rafanola, eteričnog sumpornog ulja, pospješuje izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Sastojak lizocin djeluje antibakterijski. Povoljan odnos minerala, a posebno kalija i natrija, ima diuretičko svojstvo i izbacuje suvišnu vodu i kolesterol iz organizma, tako da edemi na nogama nestaju. Odnos kalcija i fosfora omogućuje da se kalcij potpuno iskoristi. Od vitamina najviše ima C, a zatim karoten provitamin A , kao i vitamine B skupine. Ova vrsta rotkve razgrađuje tvrde masne naslage duboko u tijelu i toksine. Za žene je rotkva posebno važna, jer zahvaljujući mineralima i enzimima utječe i na pomlađivanje. Osim toga, stimulira i regulira menstruaciju, povećava mliječnost kod dojilja. Koktel sokova od rotkve, mrkve i cikle popravlja krvnu sliku i pročišćava tijelo. SOK ZA ŽUČNU KESU Svježe iscijeđen sok se preporučuje kod problema sa žuči i kod disfunkcije jetre. Priprema se tako što se rotkva dobro opere, oljušti, izrenda, a zatim iscijedi u sokovniku. Sok se pije četiri do pet dana, nekoliko puta dnevno uzima se žličica do dvije, a ukupno 1 do 1,5 dl. Nakon toga pravi se pauza 2,3 dana, pa se postupak ponavlja da bi se ljekovito djelovanje ispoljilo u punoj mjeri. U narodnoj medicini svježe iscijeđeni sok preporučuje se i kod neuralgija i išijalgija. Sok se utrljava u kožu duž živca, pri čemu se na terapijski učinak ne čeka dugo.
Posna salata sa krompirom
To znači da ljudi, koji redovno konzumiraju crnu rotkvu, dosta manje obolijevaju od ovakvih bolesti. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti koji kilogram viška. Iskreno, podizanje troje djece, ja namayalis liječenje prehlade. Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu ka ozdravljenju. Ako raste rotkvica sebe, oštećeni korijeni bolje se jede odmah, oni nisu pogodni za skladištenje i može loše utjecati na druge plodove, ako se čuvaju zajedno. No, kako bi svoje tijelo stalno u zdravom stanju, dovoljno je samo da jedu crni rotkvica u proljeće i zimi, najbolje sirovo. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gdje je poznata kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre. Procijedite i to ej to, dobili ste odličan ljekoviti sirup protiv bronhitisa. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu. Poznavajući već tada uticaj crne rotkve na čovjekovo zdravlje, Egipćani su masovno uzgajali crnu rotkvu za hranu i dobijanje ulja. Primjena: Uzimajte po 30 g triput na dan pola sata prije jela.
[Reality show parovi|Upoznavanje roditelja od decka|Srednjoskolke]
Oznake: rotkva, čisti, organizam, i, bračni, od, virusa, infekcija
komentiraj (0) * ispiši * #