Goddess Vesna

petak, 26.04.2024.

Sve što ste željeli znati .........

Ljubitelji pasa znaju da se u Zagrebu održava velika međunarodna izložba pasa. U nedjelju (kao ljubitelji pasmine) idemo pogledati FCI II, pinčeri i dobermani.
Sutra se u Lukavcu kraj Velike Gorice održava velika specijalka "Doberman club Championship". Sudac je Rudi Killmaier iz Njemačke.
Dala sam si truda i napisala nešto o pravilima izlaganja, ocjenjivanju i značenju kratica! Uživajte!

Na izložbi se smiju izlagati samo čistokrvni psi koji su napunili najmanje tri mjeseca i imaju rodovnicu izdatu od strane FCI. Ne smiju se izlagati bolesni psi, kastrirani psi, psi s manjkom testisa, kuje u tjeranju kao i skotne kuje. Oštri psi moraju biti unaprijed označeni pri prijavi za izložbu i na izložbi moraju obavezno nositi brnjicu. Vlasnik odgovara za sva djela svog psa, kao i za svaku štetu koju nanese njegov pas. Na svakoj izložbi se unaprijed odrede razredi pasa koje određuje starost psa. Uvijek se računa taj datum (datum izložbe) plus jedan dan.


ODLIČAN – dodjeljuje se samo onom psu koji se približio idealnom standardu rase, koji je u savršenom stanju, koji odaje utisak harmonične cjeline i pokazuje uravnotežen temperament, koji je sam “klasa” i ima sjajno držanje. Superiornost njegovih kvaliteta u odnosu na rasu dopušta da se zanemare neke manje nesavršenosti ali on mora imati tipične odlike svoje vrste.

VRLO DOBAR – dodjeljuje se samo onom psu koji ima savršene odlike svoje rase, koji je uravnotežen u pogledu svojih proporcija i koji je u dobroj kondiciji. Toleriraju mu se manji nedostaci ali ne i oni morfološke prirode. Ovu ocjenu može dobiti samo kvalitetan pas.
DOBAR – dodjeljuje se samo onom psu koji ima odlike rase ali i vidne mane pod uvjetom da one nisu za diskvalifikaciju.
DOVOLJAN – dodjeljuje se samo onom psu koji u dovoljnoj mjeri ima odlike svoje rase ali njegovo optimalno stanje ne pokazuje očite kvalitete.
DISKVALIFICIRAN – dodjeljuje se psu koji ne odgovara tipu koji se zahtjeva prema standardu rase, čije je ponašanje očevidno suprotno od standarda ili je agresivan, koji ima anomalije testisa, nedostatak zuba ili ima nepravilnu čeljust; boja njegove dlake i/ili kože je nesavršena ili pokazuje znake albinizma. Ovaj kvalifikativ se daje i psu koji pokazuje toliko malo odlika svoje rase da mu je i narušeno zdravlje. Također se dodjeljuje psu s eliminacijskim nedostacima u pogledu njegove rase.
Psi koji ne mogu dobiti ni jednu ocjenu, ne mogu ostati u ringu i dobiti će sljedeću karakteristiku:
NE MOŽE BITI OCIJENJEN: ovaj kvalifikativ dodjeljuje se psu koji se ne kreće, koji neprestano skače na svog vodiča ili pokušava pobjeći iz ringa, čime onemogućava svako ocjenjivanje kretanja i držanja. Jednako se primjenjuje i na psa koji ne dopušta da ga sudac pregleda i time onemogući procjenu zuba, anatomije i strukture, repa ili testisa. Na isti način se postupa sa psima kod kojih sudac otkrije tragove operacija ili određenih manevara čiji je cilj da prikriju te tragove. Ovaj kvalifikativ se dodjeljuje također kada sudac ima čvrste razloge da misli da su operacije izvršene da bi popravile prvobitno stanje psa ili njegove karakteristike (očni kapci, uši, rep). Razlog zbog koga je pas dobio ovaj kvalifikativ mora biti naveden u ocjenskoj listi.
Za prva četiri psa iz svakog razreda su klasificirani psi koji su dobili ocjenu najmanje “VRLO DOBAR”.


Titule i nagrade:
U obzir za dodjelu CACIB-a dolaze samo oni psi (iz razreda koji konkuriraju za CACIB) koji su dobili “Prvi (1) odličan”. CACIB može da se dodjeli samo psu s najvišim kvalitetama. Dodjeljivanje CACIB-a nije automatski povezano sa dobivanjem ocjene “Prvi odličan”.
Rezerva CACIB-a može se dodijelitii drugom najboljem psu koji je dobio ocjenu “Odličan”.
Sudac dodjeljuje CACIB i RCACIB prema kvaliteti pasa, ne vodeći računa o tome da li oni ispunjavaju ili ne kriterije u pogledu starosti ili upisa u rodovne knjige koje priznaje FCI.
Dodjeljivanje svih nagrada, računajući i CACIB spada u nadležnost samo jednog suca za svaki spol i svaku rasu. Taj sudac mora biti unaprijed imenovan.
Pas i ženka koji su predloženi za CACIB kao i najbolji mužjak i najbolja ženka iz razreda mladih – koji su dobili ocjenu “Odličan” u razredu mladih, takmiče se za titulu Prvak rase.
Samo jedan sudac, koji se unaprijed imenuje, dodjeljivaće sljedeće navedene titule:
Prvak grupe, Najljepši pas izložbe, Najbolja Uzgojna grupa, Najljepši Uzgojni par, Najbolji veteran, Najljepši mladi pas (Junior Handling).
Pozive da dodjeljuju gore nabrojane titule mogu dobiti samo oni suci koji imaju pismena ovlaštenja svojih kinoloških organizacija za dodjeljivanje ovih titula.
All-rounders suci zemalja stalnih članica FCI mogu ocjenivati, bez prethodne suglasnosti svoje nacionalne organizacije, sve rase pasa, dodjeljivati sve titule, podrazumijevajući i titule “Najljepši pas izložbe” i “Najljepši pas grupe” .
Suci za grupe zemalja stalnih članica FCI mogu ocjenjivati, bez prethodne suglasnosti svoje nacionalne organizacije, sve rase pasa iz grupa za koje su ovlašteni da ocjenjuju, kao dodjeljivati titulu “Najljepši pas u grupi” za grupe za koje su oni ovlašteni za ocjenjivanje. Oni također mogu dodeljivati titulu “Najljepši pas izložbe” ako im je njihova nacionalna kinološka organizacija to odobrila i ako je organizator izložbe to prihvatio.

RM – prima junior / prvak razreda mladih
CAC – (Certificat d’aptitude au Championnat (national)) – certifikat državnog (nacionalnog) šampiona (šampionata), tj. potvrda osvojene kandidature za nacionalnog šampiona
CACB Na izložbama (de beaute – u ljepoti)
CACB Na utakmicama (de travail – u radu)
CACIB – (Certificat d’aptitude au Championnat International de Beaute) – internacionalni certifikat prvaka u ljepoti, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog šampiona u ljepoti
CACIT – (Certificat d‘aptitude au Championnat International de Travail) – internacionalni certifikat prvaka u radu, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog šampiona u radu.
BOB – (Best of Breed) – prvak rase (najljepši pas rase, nevezano za spol)
BOS – (Best of Oposite Sex) – najljepši pas rase suprotnog spola psa koji je dobio titulu BOB
BOG / BIG – (Best of/in Group) – najljepši pas svoje FCI grupe, prvak grupe
BIS – (Best in Show) – najljepši pas na izložbi
R – (reserve) – rezerva, drugoplasirani
Baby – oznaka za bebe, najmlađe pse
J – (junior) – oznaka za juniore
Veteran – oznaka za veterane
ClubSieger / Club Winner – pobjednik na specijaliziranoj izložbi, klupski pobjednik
EW – (Europian Winner) – europski šampion
WW – (World Winner) – svjetski šampion
CH – (Champion) – šampion (nacionalni, državni)
INT.CH – (International Champion) – interna

Oznake: Psi, izložba

- 17:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #