U potrazi za izgubljenom Istinom

srijeda, 30.03.2005.

Znanje i Razumijevanje

Čovjeku je najteže da razumije jednostavne stvari, jer sama komplikovanost našeg uma uzrokuje to da mi sve komplikujemo. A život upravo čine jednostavne stvari.



Kakva veza postoji između znanja i razumijevanja?

Mi možemo nešto znati a da istovremeno to ne razumijemo, međutim, mi ne možemo nešto razumjeti ukoliko mi to ne znamo. Odatle proizilazi da je razumijevanje znanje, kome je nešto nedokučivo dodano.



Iz znanja prelazimo u razumijevanje u onoj mjeri u kojoj smo u stanju da asimiliramo to znanje. Međutim, kapacitet za asimilaciju ima svoje granice; a sposobnost ‘sadržavanja’ razumijevanja razlikuje se od čovjeka do čovjeka.



Taj problem je više u vezi sa čovjekovim bićem. Čovjekovo biće ima nekoliko aspekata a očituje se njegovim kapacitetom za asimilaciju.

Znanje je naširoko rasprostranjeno i ono je za nas - vanjsko, dok se razumijevanje nalazi - unutar nas.



Čovjekovo biće možemo u vezi s tim uporediti sa jednom čašom koja, kao i svaka čaša, ima ograničen kapacitet. Znači, ako u nju ulijemo vode preko jedne određene granice, ona će se preliti. To se isto događa i sa nama. Mi smo sposobni da razumijemo u okviru granica našeg kapaciteta za sadržavanje razumijevanja unutar našeg bića.



Iz toga proizilazi, da bi čovjek evoluirao u ezoteričkom smislu te riječi, on iznad svega neprestano mora da teži uzvišenju svog bića; kako bi podigao njegov nivo.

- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  ožujak, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ali istinu ti trebaš u dijelovima unutrašnjim i mudrost navest ćeš me u tajnosti razumjeti.
    — Psalam 51:6


    Ti si došao ovamo jer ti znaš nešto. To što ti znaš, ti ne možeš da objasniš, ali ti to osjećaš. Ti si osjećao cijeli svoj život da nešto nije u redu sa ovim svijetom. Ti ne znaš šta je to – ali taj osećaj je stalno tu kao trn u tvojoj glavi, koji te ponekad izluđuje. Taj te je osjećaj i doveo do mene. Da li znaš o čemu pričam?

    O matriksu?

    Da li ti znaš šta je to? Matriks je svuda, svuda oko nas. Čak i sada, u ovoj sobi. Možeš da ga vidiš i kad gledaš kroz prozor ili kad upališ televizor. Možeš da ga osjetiš kad ideš na posao, u crkvu, ili kad plaćaš porez. To je svijet koji koji je prevučen ispred tvojih očiju da bi te učinio slijepim, nesposobnim da vidiš istinu.

    Koju istinu?

    Da si ti samo jedan rob. Kao i svi ostali, ti si se rodio u zatvoru, u zatvoru bez mirisa i okusa, kojeg ne možeš da opipaš – to je zatvor namjenjen za tvoju svijest. Nažalost, nikome se ne može da objasni šta je to matriks, ti to moraš sam da vidiš…

    …Ja sada pokušavam da oslobodim tvoj um, međutim, ja mogu samo da ti pokažem vrata. Ti si taj koji će morati da prođe kroz njih.

    (Iz filma The Matrix)
    ---------------------------



    Kad bismo mogli ušmrknuti ili progutati nešto što bi na pet ili šest sati svakoga dana eliminiralo našu usamljenost pojedinca, spojilo nas s našim bližnjima u blistavoj egzaltaciji privrženosti i omogućilo nam da život u svim njegovim aspektima vidimo ne samo kao vrijedan življenja nego kao božanski prekrasan i značajan, i kad bi ta rajska droga što mijenja svijet bila od takve vrste da se sljedećega jutra možemo probuditi bistre glave i neoštećena tijela — onda bi, čini mi se, svi naši problemi (a ne samo jedan mali problem otkrivanja novih zadovoljstava) bili riješeni u potpunosti, a Zemlja bi postala Raj.
    - Aldous Huxley (1894-1963)

Linkovi

  • Napomena: oni koji su shvatili o čemu se radi, vjerovatno su shvatili i to da - nisu oni ti koji su do sada čitali ovaj tekst, ezoterički gledajući, nego su ovaj materijal čitale njihove - Ličnosti. Te njihove Ličnosti su već u međuvremenu vjerovatno i donjele određeni sud o svemu ovome (s obzirom da Ličnosti vole da sude) i sada se postavlja pitanje – koliko jedan takav “sud” može da bude objektivan?!



    Drugim riječima rečeno: da li naše istinsko biće i naša Ličnost gledaju na ovo na isti način?!?



    U svakom slučaju, za pretpostaviti je možda i to da istinska bića većine ljudi koji posjećuju ovakve vebsajtove i koji su u potrazi za istinom, već imaju određenog, tj. nešto većeg upliva na njihove Ličnosti, nego što je to slučaj s drugim ljudima?!? Ko zna?

  • Bez zamisli pojedinca zajednica stagnira. Zamisli umiru bez razumijevanja zajednice.

    William James


    Pradavni su narodi znali nešto što smo mi, čini se, zaboravili.

    Albert Einstein