Šund zabavnik

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





21.07.2008., ponedjeljak

Ludi znanstvenici

Raznorazni ludi znanstvenici su moja omiljena tema za crtanje, skupa sa svojim bizarnim izumima kojima žele osvojiti svijet. Danas vam predstavljam tri takva zlikovca.

Dr. Konstantin Caligari – Franklin i Barbara Stone, bračni par pustolova, možda i jest omeo planove zlog doktora da vojskom mehaničkih živih mrtvaca osvoji Europu. Arpadijska vojska možda i jest haubicama bombardirala njegov planinski dvorac. I da, sve to se možda i je strovalilo doktoru Caligariju drito na glavu ubivši ga na mjestu…. al to ne znači da poražen!

Dr. Caligari još uvijek živi, zatvoren u divovskoj tegli formaldehida i sa mehaničkim sustavom koji ga održava na životu. Iz svoje nove baze duboko u bespućima Turske, on uz pomoć svojih zombi androida priprema plan osvete Stoneovima, plan toliko oduran i pokvaren da mu zubi trule pri samoj pomisli na njega. Svi će oni platijeti! Sviiiii!

Ignatz Barnabas – ovog sam veseljaka prvi put spomenuo prošle godine. Dr. Barnabas briljantni je znanstvenik zavaden na put militantnog kriminala svojom megalomanijom i pohlepom za parama. Na ovom portretu on pozira u službenoj uniformi Oluje osvete – međunarodne terorističke organizacije čiji je cilj povratiti na vlast stare carske dinastije Europe nestale nakon Velikog rata 1914 – 1918.

Doktor ? - no, najboljem od svih ovih momaka sam zaboravio ime. U pitanju je moj prvi D&D negativac – zli patuljački ludi znanstvenik koji je svojim mekaničkim zmajem na parni pogon htio uništiti lokalni grad. Da ne bi ispalo kako su sprave koje patuljak nosi na sebi puke izmišljotine, potrudio sam se nacrtati i objašnjenje pojedinih naprava koje ovaj koristi.

Hurizikaul's Caugh Device – je uređaj koji puca sonične napade jakim zvukom. Dr. ? za pojasom nosi elegantno baterijsko napajanje minijaturnog gramofona koji se nalazi na njegovoj desnoj ruci. Odande pak žice odlaze na njegovu lijevu ruku gdje on ima sklopivi truba zvučnik načinjen od elastičnog sklopivog platna nalik onome na kišobranu. Kada želi lansirati napad jakim soničnim vibracijama, Dr. ? treba samo upaliti svoj mali gramofon sa jednako minijaturnom pločom, rastvoriti zvučnik i rukom naciljati žrtvu napada.

Battering Ram – baziran na D&D spelu istog imena, ovaj uređaj lansira visokostlačenu zračnu masu koja neviđenom silom udara doktorove protivnike, odbacujući ih ih pri tom unatrag. Uređaj se sastoji od dva dijela:

1) Zračna sisaljka i kompresor - načinjeni su u obliku elegantnog ruksaka koji se nosi na leđima. Dvije cijevi usisavaju zrak koji se onda tlači u prozirnom staklenom cilindru na vrhu ruskaka pomoću posebne pogonske jedinice. Tako stlačeni zrak se gumenim crijevom prebacuje u…

2) Kontrolor usmjerenosti zračnog tlaka – opremljen elegantnim ciljnikom, pomoćnom zračnom crpkom, proširenim "ustima" za izbacivanje zraka te posebnim okidačem sakrivenim štitnikom unutar kojeg Dr. ? gura ruku, ovaj je aparat od presudne važnosti za katapultiranje visokotlačnog zračnog mlada na doktorove neprijatelje.

Eto, tolko od mene danas. Sljedeći tjedan nastavljamo sa fantasy portretima.

(GNN)
- 07:00 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

16.07.2008., srijeda

Dr. Horrible i TV Tropes Wiki

"For every day there is a night; for every world an underworld. And for every hero there's... this guy."

Joss Whedon, autor serija "Buffy, the Vampire Slayer", "Angel" i nikad prežaljenog "Fireflya" se tijekom višemjesečnog štrajka holivudskih scenarista odlučio na eksperimentalni projekt: uz pomoć nekolicine frendova snimio je 45-minutni mjuzikl "Dr. Horrible's Sing-a-Long Blog": priču o niskobudžetnom ludom znanstveniku koji se usprkos maltretiranju od strane herojskog Captain Hammera odlučuje izboriti za ljubav neznanke iz lokalne praonice veša.

Mjuzikl će, razdvojen na tri dijela, biti pušten na net tijekom ovog tjedna u utorak, četvrtak i subotu. Samo tijekom ovog tjedna moći ćete ga pogledati gratis. Nakon toga… svi znamo kaj nakon toga.

Glavne uloge imaju Neil Patrick Harris ("Harold and Kumar go to White Castle"), Nathan Fillion (serije "Firefly", "Drive") i Felicia Day (nemam pojma ko je al je slatka i crvenokosa). Dodatne informacije možete naći na blogu Jossa Whedona a simpatični teaser možete nač ovdi.

TV Tropes Wiki je daleko najbolji sajt na koji sam naišao ove godine zbog čega nije ni čudo da njime već mjesecima maltretiram sve oko sebe. Svi mi znamo za standardne filmske klišeje poput junaka horora koji se uvijek razdvajaju ili načina na koji zlo SF čudovište uvijek ubija nebitne sporedne likove a ne glavne junake. No, TV Tropes odlazi puno dalje od toga analizirajući standardne elemente radnje, karakterizacije i žanrova koji se provlače kroz čitavo stoljeće pop kulture.

Primjer.

Svi mi znamo kaj je Deus Ex Machina. No znate li da postoji i Diabolus Ex Machina? To je situacija u kojoj autor namjerno zacrni kraj priče protivno bilo kakvoj logici pripovijedanja izvlačeći stvari iz dupeta. To se radi zato kaj je prava umjetnost angsty. No, problem nastaje kada takav deprimirajući preokret postane u potpunosti očekivan.

Sa TV Tropes sajtom se ovak možete igrat satima. Krenite od bilo koje stranice i gledajte kud će vas odvest. Moje preporuke uključuju "How Do You Mean It's Not Awesome?" (primjer: Horatio Crane), "Idiot Plot" (primjer: jedno pola Harry Potter romana), "Ninja Pirate Zombie Robot" (primjer: "40 000 milja ispod mora") ili pak "I Am Not Making This Up" (novi "Star Warsi"). Alternativno, ukucajte u tražilicu sajta naziv svoje omiljene serije (npr. "Firefly") ili pak filma (npr. "Indiana Jones") i pogledajte kaj ćete pronač.

It's all funny 'cause it's true.

(GNN)

- 07:09 - Rubrika: Za dopisovanje (1) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

09.07.2008., srijeda

Doctor? Doctor Who? (v 2.0)

Do prošlog ljeta, britanska SF serija "Doctor Who" za mene je bila poput književnih klasika – nekaj za kaj sam čuo al zapravo nemam pojma o čem se radi. No, frendovi DVDji pobrinuli su se da ispravim tu kardinalnu pogrešku svog TV obrazovanja.

U pitanju je jedna od najdugovječnijih – ako ne i najdugovječnija, dodao bi Denis – SF serija uopće, po starosti tu negdje sa "Zvjezdanim stazama". Teško ju je točno usporedit sa bilo čim jer - ko i sve fakat zanimljive SF serije – prelazi puko kopiranje klišeja i stvara neki svoj prepoznatljivi štih. Radnja se vrti oko Doktora iz naslova koji putuje kroz prostor i vrijeme spašavajući Zemlju od raznoraznih kreatura: živuće plastike, vukodlaka, ljudožderskih sjena i genetički modificiranih elijena zatvorenih u expresso lonac i naoružanih otčepljivaćem lavaboa. Za ove zadnje me uvjeravaju da su strašni. Oh, i Doktorov brod je maskiran u telefonsku govornicu iz 1950ih.

Zvuči glupo? A pa nije.

Ono kaj sam reko da nemrem seriju sa ničim usporedit? Zapravo mogu. Svi volimo "Crvenog patuljka", jel? Ta serija je sva u slapstick humoru i zajebanciji al, na kraju dana, ima u "Patuljku" i čist pristojnog SF materijala a bogami i akcije. I sad rastegnite to na 45 minuta, dodajte još akcije, pokoju zgodnu žensku i hrpe nevinih žrtava i dobili ste "Doctora Whoa": seriju koja je istodobno i djetinjarija i ozbiljni SF i space opera i parodija space opere. Elijenske vojske marširaju na Zemlju u letećim tanjurima, likovi putuju kroz vrijeme u avanture koje počinju nakon kaj su završile, ljudi se kloniraju, znanstvenici lude, svijetovi propadaju a onda se još malo putuje kroz vrijeme pa se to sve nekak skocka do kraja sezone. Isti onaj engleski duh crnog humora i ekscentričnosti koji je stvorio "Crvenog patuljka" i "Vodič kroz galaksiju za autostopere" odgovoran je i za "Doctora Whoa".

U svemu tome, ova serija uspijeva izazvat neograničeno veselje svojim čistim eskapizmom, istim onim koji sam osjetil kad sam prvi put pogledal "Star Warse" ili zaigrao "Dungeons & Dragons". to je onaj filing di znate kak stvari koje vidite zapravo opće nemaju smisla no sve je tak kul i nabrijano i svi se tolko zabavljaju da vam to prestane bit bitno i možete se sam smijat i navijat da heroji razbiju negativce.

Tome pomaže i kaj je glavni junak uberštreber. On je taj koji se najviše nabrijava na svemir kojim putuje, beskonačno fasciniran elijenskom znanošću, kulturama, rasama i tehnologijom. Putem on, naravno, stalno upada u nevolje no, poput kozmičkog MacGyvera, sve ih rješava improvizacijom i svojim neograničenim znanjem.

Na koncu, vrijedi nekaj reći i o verziji serije koju gledam. Iako "Doctor Who" postoji već skoro pola stoljeća, jedine četiri sezone koje sam ja gledao su one nastale tijekom zadnjih pet godina. Britanski producent Russell T Davies je 2005. odlučio podići seriju iz kome u kojoj je ležala zadnjih 15ak godina. Slično Ronaldu D. Mooreu u novoj "Galaktici" i Davies je bio inspiriran starom serijom i odlučio snimiti novu na način da sadrži dovoljno prepoznatljivih elemenata za ljubitelje serijala a opet da fino uvede novu publiku u jednu dugu, dugu SF sagu.

Davies je fantastično napravio svoj posao – serija iz sezone u sezonu postaje sve bolja - iako je kao i Lucas, ujedno i sam sebi zna biti najgori protivnik kad krene pisati scenarije. No čak i tako, loša epizoda "Doctora Whoa" je kilometrima zabavnija od prosjeka stvari koje vidim na telki.

A kad je epizoda dobra… Onda to znače da je scenarist vjerojatno ludi genije Stephen Moffat – autor britanske humorističke serije "Couplings" – čiji su briljantno bizantinski scenariji u epizodama poput "Blink" i "Lady in the Fireplace" poput mađioničarskog trika za kojeg ste totalno sigurni kako ne može fizički uspjeti ali nekak svaki put ipak upali. Zato se i nabrijavam na petu sezonu serije gdje bi Moffat trebao preuzeti Daviesovo mjesto kao izvršni producent i glavni scenarist.

Po meni, "Doctor Who" je daleko najzabavnija eskapistička SF serija koja se trenutno vrti na telki – doslovno, jer ga možete ulovit na HRT-u subotom ujutro. Pa sad, ko voli, nek izvoli.

(GNN)

- 07:00 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

07.07.2008., ponedjeljak

Crteži, crteži, crteži!

Ko klinac sam obožaval crtati raznorazne likove inspiriran Alanom Fordom, Taličnim Tomom i Asteriksom, zbog čega imam… specifični stil crtanja. S vremenom sam počel smišljat i nikad zapisane priče koje su pratile te crteže, a bilo je tu bok i bogme i nekakvih stripova.

No, s vremenom mi je crtanje nekak prestalo biti gušt – prevelka samokritičnost tom ni pomogla – pa se moj hobi svel na crtkaranje za vrijeme dosadnih satova u srednjoj školi, još dosadnijih predavanja na faksu ili – Grozote! – na dosadnim RPG sessionima. A kad sam jednom odslušao predavanja i odustao od crtanja na partijama D&D-a (suigrači pizde ak ne pratiš zbivanja na battlefieldu), nekako je i to crtanje nestalo.

I sad prošli tjedan spremam sobu i među starim papirima kaj sam mislil pobacat pronađem hrpu svojih crteža, uglavnom nastalih tijekom zadnjih 6-8 godina. Ima tu skica sa predavanja i sessiona ali i stvari kaj sam si, u slobodno vrijeme i za radnim stolom, dal truda da ih bolje nacrtam il pak podebljam linije crnim flomasterom. Rezultati su ispali tak-tak no, svejedno sam odlučil skenirat i poslat ovdje neke od njih. Ne zato kaj su moji crteži nekaj bogznakaj dobro nek iz poštovanja prema jednom klincu i satima koje je ulupal u hobi koji ga je zbilja veselil.

Profesionalni ubojica
– sa predavanja o teoriji ustavne države. Maskiran u plemića i odjeven po najnovijoj modi, asasin otvara tajni prolaz do spavaće sobe tipa kojeg treba elegantno smaknut otrovnim bodežom.

Patuljak – sa predavanja o povijesti civilizacija. U D&D-u i Warcraftu, patuljke se uglavnom prikazuje ko Gimlija iz "Gospodara prstenova" – ko limene kante sa velkim štitovima i sjekirama (Kaj će patuljcima opće sjekire u njihovim rudnicima? Kaj ne bi čekići trebali bit njihovo prirodno oruđe/oružje?). Ja sam odlučil nacrtat jednog finog i kultiviranog purgerskog patuljka wizarda. Obratite pažnju na ukrašenu lulu za pojasom, čarobni štapić (u minijaturnim koricama za mač) i zlatni lanac oko vrata sa simbolom zupčanika kao medaljonom.

Otac Fortinbras – jedno ljeto prije dvije ili četiri godine smo odlučili zaigrat D&D pirate. DM nam je dal mali piratski brod, njegova cura je igrala kapetanicu a ja sam glumil brodskog ranarnika. Nisam složil klasičnog D&D klerika u teškom oklopu nego lagano oklopljenog svećenika sa mađijama putovanja i sreće. Završili smo u pomorskoj bici sa drugim brodom punim čudovišta, a otac Fortinbras je magično potrčal na vodi do njega i podmetnul bačvicu baruta pod njihovo kormilo da im onemogući manerviranje u borbi. Nažalost, dok je on to izvel, već smo osvojili brod tak da je Fortinbras zapravo sjebal brod koji smo mogli maznut za sebe.

Krobatin Tnepreez (verzije A i B) – Krobatin je jedan od mojih D&D likova, trgovac cvijećem-opijatima i plemić iz drevne loze sotonista. Od tud mu i rogovi. Krobatin je naime, Tiefling - čovjek kojemu je jedan od predaka bil inkubus ili sukubusica. Nisam ga imal priliku puno igrat… bar ne u jednoj igri. Ali sam zato njegov character sheet ponovo izvlačil u različitim varijantama u jedno valjda četiri različite D&D kampanje.

Ledena kraljica – jedan od rijetkih crteža ženski koji sam napravil. Naime, karikirani crteži mi idu dobr a zgodne ženske… i ne baš. Baš zato sam i sačuval ovaj crtež koji je čak ispal relativno dobro.

Ledena kraljica je nikad iskorišten NPC koja je trebala biti dvorski "čistač" političkih protivnika. Kada bi vladaru zaprijetio kakav plemićki spletkaroš, poslao bi Ledenu da ga izazove na dvoboj zbog nekakve stvarne il izmišljene uvrede di bi ga ona onda ubila i u biti političkom umorstvu dala privid legitimnosti. Ženska je trebala biti iz hladnih sjevernih krajeva, sa neobično svijetlim očima, blijedom kosom i kožom i obučena u bijelo – za razliku od klasičnih Darth Vaderovski crnih negativaca.

To bi sve za danas. Sljedeći put - crno-bijela pulp extravaganza!

(GNN)

- 07:00 - Rubrika: Za dopisovanje (4) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>