Beware! The Blog!

utorak, 18.07.2006.

Himen u epizodi: "Protuotrov"

Mladi Čovjek - Oružje. Intelekt mu prosto isijava sa lica.
Prošli put sam spomenul da kak je Himen dobro sinkroniziran. Frendov mejl u kojem se ruga hrvatskim glasovima u crtiću me malo pokolebao. Tehnički, sinhronizacija je super. To da bi riječ rekao. No, činjenica je da svi likovi govore onim kazališnim hrvatskim koji – kolko god glumci bili fakat dobri – na trenutke zvuči skroz umjetno. Ovo je recimo dijalog kad se Čovjek-Oružje i Himen - koji putuju avijonom - istodobno nađu i pod napadom letečeg gmaza i u zračnom vrtlogu:

Č.O.: "Moramo biti jako oprezni. U ovim močvarama ima velikih letećih reptila."
Himen: "Ta čudovišta ne vole kada ljudi putuju njihovim močvarama. Reptili ne vjeruju ljudima, ali, ni ja ne vjerujem reptilima."
Č.O.: "Evo jednoga! Pripazi!"
Himen:"Promašio nas je!"
Č.O.: "Vjerojatno štiti svoje gnijezdo. Evo ga opet."
Himen:"Drži se, Duncan!"
Č.O.: "Zamalo! Oprezno, Himen! U ovoj magli ima zračnih vrtloga koji mogu srušiti reptile a to se može i nama dogoditi!"
Himen: "Ooo! Evo nas u zračnom vrtlogu."

Za puni dojam, morali biste čuti kak je svaka riječ fino ukrašena pravilnim naglascima, č-evima i ć-evima i svim onim pizdarijama koje meni niš ne znače. Naši heroji mogu riskirat svoje živote ali se bok i bogme nikad neće odreči književnog hrvatskog!

O čem se radi?

Kad je Čovjek-Oružje bio mlad, njegov mu je učitelj (kojeg svi u crtiću zovu Učitelj) bio najbolji prijatelj. No Č. O. je ostario a Učitelj se zaželio mlađeg mesa, pa je spucao Č.O.-a. A onda je jednog dana stigla vijest da Učitelj leži u komi. Č.O., plemenit kao uvijek, odmah je pohitao svojem ex-ljuveniku. Princ Adam mu je doskočio u pomoć.

Učiteljov Mazohist-kepec im objasni kako je ovaj pokupio neku boleštinu zbog koje je posto sav zelen i dobio prišt na čelu! Zaista tužna scena! Jedino rješenje je ekspedicija po Eterniji u potrazi za lijekom: Travom koja snagu daje. Ne, ne zezam se. Hrvatski prevod je zbilja bil "Trava koja snagu daje". Kako bilo, na to se princ Adam odma pretvori u Himena i doskoči im u pomoć.

Ovdi je dobro mjesto za par digresija. Jesam li spomenuo da je Eternija najružniji nacrtani planet ikad? Jer totalno je. Raslinje i šume Eternije zgledaju ko ko noćna mora H.P. Lovecrafta. Prijestolnica planeta i kraljevska palača pak zgledaju ko da ih je sad zbombardiro RAF. No, zasluga za to je i u lijenim animatorima. Možda ste uočili blagu sličnost ovih scena Himenovog dupeta. Sve tri su iz iste epizode jer u Himenu animatori redovito recikliraju iste scene. Kako, molim? Koje TRI scene? Evo, sad će vam Himen doskočit u pomoć.

Uglavnom, Himen i Č.O. se moraju boriti sa eternijskim čudovištima, lošim vremenom, vodenim virovima i hobotnicom sa S&M maskom. Nakon kaj se sruše sa avionom Himen ubrzo ostane solo jer se Č.O. pokupi natrag doma. Valjda mu je došlo iz dupeta u glavu da Učitelj koji ga je tak odjebo bez pardona ipak nije vrijedan riskiranja života.

Naravno, ne moram ni reći da Himen uspije. Nabavi Travu koja snagu daje i spasi život letećem gmazu koji ga ekspresno dostavi kući. Učitelj bude izlječen, Č.O. se malo naduri ali Himen ga docnije razveseli posebnim poklonom.

Naravnoučenije

Tila: "Kada se Duncanov učitelj našao u opasnosti, Čovjek Oružje i Himen su poduzeli sve što je u njihovoj moći. U želji da mu pomognu, stavili su svoje živote na kocku. Želite li i vi prijatelje koji bi vas njegovali dok ste bolesni; koji bi dijelili sa vama dobro i zlo? Da, većina od vas ih već ima: vaši najbolji prijatelji su vaša majka i vaš otac."


(GNN)
- 20:13 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>