ŠTRAJK SE NASTAVLJA

24 studeni 2006

Emisija Otvorenu u kasnim jučerašnjim satima, donjela je neke konačne stavove i misli koje ćemo susretati sljedećih nekoliko dana. Moguće prepreke u sporazumu između Vlade i Sindikata obrazovanja upravo je dotični sindikat koji je spreman, kako kažu, na štrajk do Božića, što je defakto apsurd!

Najveći se problem nameće u pitanju nastave, koje već tri dana nema u većini hrvatskih srednjih škola. Kao iznimke tu su privatne škole i one pod okriljem Vatikana ili Crkve. Mislim da bi u slučaju njihova štrajka, sve otišlo k vragu, naime, takve škole nemaju prava za štrajk, ali vjerujem da bi štrajkali kad bi mogli i smjeli.

Oni malo pametniji i odgovorniji đaci s razlogom su zabrinuti. Izostali su već 21 sat iz škole, gradivo koje je trebalo biti obrađeno nagomilava se, a što je najgore, nikoga to ne zanima. Na kraju ispada da će učenici morati ispaštati za profesorske srdžbe i nerad. U cijeloj toj priči, najmanje se gleda upravo na učenike. A što će se desiti kad prosvjetari kad tad iziđu iz štrajka nezadovoljstva? Nadoknađivanje sati i nove muke pred vratima, samo zbog njihovih indignacija.

Dakako, opravdavam i držim do ovog štrajka jer se u potpunosti slažem da je jedno plemenito i krucijalno zanimanje kao što je profesorsko, zanemareno i premalo izraženo u našem društvu. S time i plaće su užasno male što apsolutno ne odgovara onome što standard nalaže. No nedopustivo je, da ti ljudi koji drže do toga na nauče današnju mladež nečemu, da naprave iz njih obrazovane ljude sa budućnošću, upravo njima otežavaju život svojim nezadovoljstvom, a da toga nisu niti svjesni.

Moja trenutno najveća želja i životni prioritet jeste završiti za profesora i zaposlit se u gimnaziji u kojoj je taj san i započeo. Vjerujte mi, preelitan je i nadasve častan taj posao, da bi mi na prvome mjestu stajala plaća. Zar je ona uopće svrha tog zanimanja?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.