GLOBE blog Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac

15.03.2012., četvrtak

OBAVILI SMO PRVU OBUKU ZA 3RING PROJEKT MJERENJA

U četvrtak 15. ožujka 2012. ekipa u sastavu profesori Danijel Kos i Mladen Matvijev te učenici Vladimir Ribičić, Filip Trezner, Marko Vuković, Dario Gržan, Filip Cindrić i Deni Ivanušević obavila je prva terenska mjerenja po protokolu Tree Ring Project - Projekt Godovi.




Cilj ovih mjerenja bio je upoznavanje i prva obuka učenika za rad na Projektu.



Mjerenja/obuka su obavljeni u šumi Kozjača na odabranim deblima kestena.




Izvješće: Mladen Matvijev

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.03.2012., subota

IZVRSTAN NASTUP NA MEĐUŽUPANIJSKOJ SMOTRI

GLOBE ekipa Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac postigla je novi izvrstan uspjeh: na međužupanijskoj smotri održanoj u petak 9. ožujka 2012. izvrsnom prezentacijom rada u proteklih godinu dana zabilježen je najbolji rezultat među srednjim školama koje su nastupile.




Boje GLOBE programa u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi branila je ekipa u sastavu: Vladimir Ribičić, Matea Juran, Ines Špičko, Filip Trezner i Marko Vuković uz podršku mentora nastavnika Ivane Čordašev i Mladena Matvijev.




- 00:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2012., četvrtak

GLOBE AKTIVNOSTI U ŠUMARSKOJ I DRVODJELJSKOJ ŠKOLI - PREGLED

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STUDENTSKA KAMPANJA ZA ISTRAŽIVANJE KLIME

• Sudjelovati će studenti iz cijelog svijeta (Norveška, Češka i Hrvatska) u procesu istraživanja i ispitivanja lokalne klime te dijeleći svoja otkrića na globalnoj razini. Surađivati će do 10 škola iz svake škole, po dvije u paru.

• Sastoji se od učenja, aktivnosti, događanja, i istraživačkih ispitivanja, te promicanja znanosti i međunarodne suradnje između studenata i znanstvenika.

• Usredotočiti će se na poboljšanje razumijevanja klime na učeničkoj razini i njene razlike u odnosu na vrijeme, kao i voditi ih kroz proces klimatskih istraživanja pomoću GLOBE materijala i protokola.

• Opći ciljevi su znanstvena ispitivanja uz pomoć (stručnjaka) znanstvenika, razviti međunarodnu suradnju oko istraživačkih projekata te integrirati u nastavni plan i program, kao i razviti znanje svaka o drugoj zemlji.

• Svaki par škola raspraviti će o tome što bi moglo biti zanimljivo za klima-projekt u njihovom području. To može biti projekt u kojem možete usporediti razvoj klime na dva područja

Održati će se po jedna radionica svake godine na kojoj će se naučit osnovne znanstvene metode u GLOBE protokolima, dendrokronologija i dendroklimatologija.

• Učenici će naučiti kako se mogu koristiti godišnji prstenovi (godovi), koji nam mogu reći nešto o lokalnoj klimi, te kako se godišnji prstenovi mogu koristiti za određivanje dobi. Učenici će obavljati mjerenja na lokalnim stablima gledajući već srušena stabala ili bušeći jednu drvenu jezgru.

• Zajednički projekt (prijedlog) je korištenje godišnjeg hoda godova debla u klimatskim istraživanjima (dendrokronologija i dendroklimatologija).









Uzorkovanje










Oprema za proučavanje stabala


- 12:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PREDAVANJE DHMZ-a NA TEMU: KVALITETA ZRAKA ILI ATMOSFERSKO ONEČIŠĆENJE

U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac načelnica odjela Kemijski laboratorij Državnog hidrometeorološkog zavoda 07. prosionca 2011. održala je predavanje:

KVALITETA ZRAKA ILI ATMOSFERSKO ONEČIŠĆENJE ?

Predavanju su prisustvovali učenici meteoroloških razrednih odjeljenja škole te nastavnici strukovnih predmeta programa hidrometeorologije.
- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ODRŽANO PREDAVANJE O SUVREMENIM METEOROLOŠKIM MJERENJIMA

U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi je dana 10. studenog 2011. gospodin Zvonko Žibrat, načelnik odjela u DHMZ, održao predavanje o suvremenim metodama i tehnikama meteoroloških mjerenja i motrenja s primjenom na meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Predavanje je bilo izvrsno posjećeno te su prisustvovali gotovo svi učenici meteorološkog smjera naše Škole.

Okvirom predavanja Školu je posjetila i Mr.sci.Janja Milković te su obavljeni razgovori na daljnjim zajedničkim aktivnostima Šumarske i drvodjeljske škole i Državnog hidrometeorološkog zavoda na promidžbi Škole, osobito meteorološkog programa. Obilan program suradnje koji njeguju Šumarska i drvodjeljska škola i Državni hidrometeorološki zavod i dalje će uključivati aktivnosti na ferijalnoj praksi učenika, GLOBE programu, Festivalu znanosti, Konferenciji Meteorologija u fokusu javnosti....
- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STRUČNI IZLET NA VELEBIT

Planinarska ekipa Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca 5. i 6. studenog krenuli su na put prema Velebitu.
Posjetili su glavnu meteorološku postaju na Zavižanu te poslušali kratko predavanje od glavnog motritelja Ante Vukušića.
Predavanje se sadržavalo od tema kao što su: osnovni elementi motrenja na visinskoj meteorološkoj postaji, koliko je on tamo glavni motritelj, te njegovi doživljaji i ekstremne temperature koje je izmjerio.

Posjetili smo i Krasno.
Krasno se nalazi u Parku prirode Velebit, na oko 800 metara nadmorske visine i jedno od naših najvećih planinskih naselja.

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DRŽAVNA GLOBE SMOTRA U ČAKOVCU

I prošle se 2011. godine je ekipa Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac izborila za pravo nastupa na državnoj smotri GLOBE škola Hrvatske.

Nastupili smo u sastavu: Ines Špičko (1.M), Filip Trezner (1.M), Vladimir Ribičić (1.M) i Filipš Škrtić (2.M). Mentor ekipe bio je profesor Mladen Matvijev.
Na samoj Državnoj smotri GLOBE škola 2011. Šumarska i drvodjeljska škola predstavila se u četiri osnovne discipline:

1. Rad Škole na GLOBE programu u protekloj školskoj godini prezentiran je posterom (nosilac izrade Ines Špičko, 1.M)

2. Ovogodišnji istraživački projekt pod nazivom «USPOREDNA MJERENJA ODABRANIH PARAMETARA ATMOSFERE NA PODRUČJU KARLOVAČKE ŽUPANIJE» prezentirao je dio tima u sastavu Ines Špičko, Vladimir Ribičić i Filip Trezner, učenici 1.M. Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac je za radna ovom projektu posebno pohvaljena među projektima iz područja atmosfere.

3. U orjentacijskom natjecanju na Smotri Šumarsku i drvodjeljsku školu predstavljao je tim u sastavu Ines Špičko, Vladimir Ribičić (1.M) i Filip Škrtić (2.M). Tim je na kraju zauzeo peto mjesto u konkurenciji srednjih škola, što nas čini i sretnima i nesretnima jer smo sami očekivali i mogli više (za samo 3 boda nam je izmaklo drugo mjesto), no naša je ekipa bila praktički najmlađa po sastavu pa očekujemo realni napredak.

4. U društvenom životu na Državnoj smotri svi su se članovi tima iskazali, no ponajviše galame i prašine podigla je naša Ines Špičko iz 1.M.
- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŠUMARSKE I DRVODJELJSKE ŠKOLE KARLOVAC „VRIJEME U FOTOGRAFIJI“

Nakon što je povodom Svjetskog dana meteorologije izložba fotografija bila postavljenja u Gradskom kazalištu Zorin dom, tijekom mjeseca svibnja jedan dio fotografija bit će moguće pogledati u Knjižnici za mlade, a tijekom cijelog ljeta u izložbenom prostoru Studentskog centra Karlovac.

Izložba fotografija Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac „VRIJEME U FOTOGRAFIJI“ tijekom mjeseca svibnja bit će postavljenja u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 8, Karlovac.
Nakon što je povodom Svjetskog dana meteorologije izložba fotografija bila postavljenja u Gradskom kazalištu Zorin dom, tijekom mjeseca svibnja jedan dio fotografija bit će moguće pogledati u Knjižnici za mlade, a tijekom cijelog ljeta u izložbenom prostoru Studentskog centra Karlovac.

23. ožujka izložbu fotografija pod nazivom „Vrijeme u fotografiji“ svečano je otvorio naš uvaženi meteorolog Zoran Vakula.
Na izložbi je prikazano stotinjak fotografija, a autori su učenici naše škole, koji se školuju za zanimanje meteorološki tehničar, Filip Trezner i Demjan Rožman te meteorolog - motritelj sa Zavižana Ante Vukušić.

Tako, građani Karlovca ponovno imaju mogućnost vidjeti zaista nevjerojatne prizore i vremenske trenutke koje su autori opazili svojim okom i zabilježili fotografskim aparatom.
Možda ova izložba može biti i poticaj nekom od učenika osmih razreda osnovne škole da kao svoj budući poziv odaberu vrlo atraktivno i interesantno zanimanje meteorološki tehničar koje je u Republici Hrvatskoj moguće upisati jedino u našoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu.











- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POSTAVLJANJE HELIOGRAFA

Povodom Svjetskog meteorološkog dana na terasi Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac postavljen je heliograf

Nakon dužih priprema dana 22. ožujka 2011. povodom Svjetskog meteorološkog dana na terasi Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac postavljen je heliograf.

Heliograf je klasiočni instrument za mjerenje trajanja sijanja Sunca....








- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OBILJEŽEN SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN

U srijedu 23. ožujka 2011. u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac obilježio se Svjetski meteorološki dan.

Prigodom Svjetskog meteorološkog dana Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac organizirala je prigodnu izložbu "Vrijeme na fotografijama" koja je postavljena u prostorijama Zorin doma.

Svečano javno otvorenje Izložbe održalo se u srijedu 23. ožujka 2011., a obilježavanju Svjetskog meteorološkog dana uz ostale je uzvanike prisustvovao i sinoptičar Zoran Vakula.






- 11:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2014 (4)
Ožujak 2013 (8)
Svibanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (11)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Listopad 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)

Opis bloga

Linkovi

METEOROLOŠKA POSTAJA