< ožujak, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2009 (3)
Travanj 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Globe program OŠ Sokolovac

Linkovi

21.03.2009., subota

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola

U Tisnom na otoku Murteru je od 27.-29. održana državna smotra i natjecanje GLOBE škola. Našu je školu predstavljala tročlana ekipa u sastavu Manuela Kolarić, Tajana Rižner i Boris Robotić te mentor Miroslav Kanisek. Rad naše grupe u proteklom periodu smo predstavili posterom, a ujedno smo imali i radnju naslova Kvaliteta vode u izvorima općine Sokolovac. Sažetak radnje možete vidjeti na našem blogu. Za kvalitetan rad nagrađeni smo vrijednim kompletima koji će nam olakšati naredni rad te pohvalnicama i zahvalnicama.

Državna smotra, Tisno 2008

Donosimo vam sažetak radnje te prezentaciju koju smo prikazali na državnoj smotri u Tisnom.

OŠ Sokolovac
Tajana Rižner
Manuela Kolarić
Boris Robotić
Miroslav Kanisek, prof.

Kvaliteta vode u izvorima općine Sokolovac

Istraživačka pitanja

Naša je općina izuzetno bogata izvorima vode (prema nekim procjenama na području općine nalazi se više od 100 izvora vode). Stanovništvo rijetko ili nikako nosi uzorke vode na kemijsku analizu ali je uvjereno da je voda pogodna za piće. Potaknuti ovakvim tvrdnjama koje nisu provjerene odlučili smo nekoliko izvora vode provjeriti te utvrditi njenu kvalitetu.

Metode istraživanja

Odabrali smo pet izvora koji se nalazi na različitim područjima naše općine – tri izvora su oko mjesta Donji Maslarac, jedan izvor je u blizini mjesta Velika Mučna, a jedan je u blizini Malih Grabičana. Svi su izvori dostupni lokalnom stanovništvu te se i koriste u razne svrhe – zalijevanje poljoprivrednih površina, napajanje stoke, ispiranje štala i poljoprivrednih objekata i piće. Položaj ovih izvora smo odredili GPS-om, a na njima smo uradili kemijsku analizu pomoću školskog kompleta za analizu vode.

Prikaz podataka

Podatke smo objedinili i prikazali grafovima. Utvrdili smo da je voda u ovim izvorima izuzetne kvalitete, osim koncentracije nitrita koja je granična na trećem izvoru, ali da bi voda bila pogodna za piće potrebno je uraditi i dodatne analize – mikrobiološku, analizu teških metala, organiskih otapala, ispitati druge kemijske parametre koje mi nismo uradili. Vrijednosti koje smo mi mjerili usporedili smo s vrijednostima za pitku vodu te smo o dobivenim podacima obavijestili lokalnu zajednicu.

Zaključci

Iako su u hladnije doba bodine ovi izvori bili čisti, ne znači da je tako i tijekom toplijeg razdoblja kada su poljoprivredne aktivnosti učestale, aktivnosti mikroorganizama su značajne, dotok površinskih voda u izvorišta je značajniji što sve utječe na kvalitetu vode. Iako je naš kraj bogat vodom potrebno je poraditi na edukaciji stanovništva s ciljem očuvanja izvorišta. U izvorištima i oko njih borave brojne životinje i biljke koje su pokazatelji čiste vode (vodenjaci, riječni rakovi, tragovi dabrova – izgrižena kora), a zadaća stanovništva je očuvanje takvog stanja.

Susret 3 GLOBE-škole naše županije!

Dana 13. svibnja je u središtu Koprivnice održano druženje učenika iz tri GLOBE-škole naše županije. Učenici iz Virja, Koprivničkih bregi i Sokolovca su nakon međusobnog upoznavanja dobili upute o smislu i zadaćama orjentacijskog kretanja. Organizirane postaje su svi učenici zajedno obilazili, a zadatke su skupno rješavali što je bilo izuzetno korisno jer su izmjenjivali iskustva i znanja. Mentori su svim učenicima na svakoj postaji davali dodatna pojašnjenja o GLOBE-protokolima, a ujedno je i među njima došlo do kvalitetne razmjene znanja. Nadamo se skorom novom susretu svih pet županijskih GLOBE-škola.