UPRI Gelender

utorak, 22.06.2010.

100milja

WESTERN STATES ENDURANCE RUN

26.- 27. 06. 2010.


Još dok je bio šumski radnik početkom sedamdesetih, kiropraktičar Gordy Ainsleigh prvi je nogama utabanal ovu sto majlericu, i to unutar 24 sata, točnije 23 vure i 42 minute. Prije njega samo se na konjima prelazila tura, i to unutar Tevis Cup Trail Race. I on sam je jahal, al mu se 1973. konj ozljedil, pa je godinu poslije odlučil trekat.
Tak mu se 1977. pridružiše još trinaest brijača, pa održaše prvu tekmu pod nazivom Western States Endurance Run. Samo su se trojica dovukla do cilja, a najbrži Gonzales ubacio se ispod 24 vure. Ostala dvojica ugurali su se ispod trideset, te su tak odredili i limit tekme. Baš me zanima u kakvim su tenkama trekali!
Western 100tka je danas u Grand Slamu sto majlerica prek bare,a za upad unutra treba imati 100K ispod 14sati.

I tak se oni tam tekmaju preko trideset godina, a najveća legenda je Tim Twietmeyer koji ima 25 komada unutar 24 sata. Od tih 25 ima pet pobjeda i 15 u top 5…naravno da je na startu i ove godine…strašno!

Rekorder staze Scott Jurek (15h 36min 27sec – 2004.)ima sedam pobjeda zaredom…isto strašno!

Ženski record i četrnaest pobjeda ima Ann Trason (17h 57min 37sec – 1994.)…opet strašno!
Ove godine nema Jureka, ali zato na startu prava krema ultra traila. Rekord bi mogao biti opasno ugrožen, pogotovo ako vremenske razmere budu dobre.

Majleri i majlerice:

Hal Koerner (Oregon, USA) – pobjednik 2007. i 2009. (trka nije održana 2008. zbog požara u okolici i loše kvalitete zraka). Opasan i kad su visoke temperature, ima iskustvo….obje pobjede bile su sa super vremenima, nešto malo iznad 16h u cilju.

Robert Krupicka (Colorado, USA) – kaže da je spreman kao nikad do sad, pobjedil je u petom mjesecu na Miwok 100K (8:02)…poslije je ozljedil koljeno, al se brzo vratil tretmanima kod akupunkturistice. Veli da ide na rekord, a to može biti opasno i za njega i za rekord!

Killian Jornet Burgada (ESP) – najmlađi…strašan i opasan, svjetski broj jedan u turnom ludovanju,…rekorder i pobjednik, UTMB je njegov poligon. U Americi ga zovu avanturist zbog njegovih divljarija po planinskim masivima, ruši rekorde gdje god se pojavi…po forumima pišu da mu je ova staza prebrza – upola manje uspona nego UTMB, samo 5000! Kažu da ima teške noge (nedavno se par dana ganjal na Pirinejima), i zato ga ne svrstavaju u glavne favorite…splašili se Ameri!

Tsuyoshi Kaburaki (JPN) – prošle godine srebrni,a na UTMB brončani…brz na ovakvim stazama iako nitko ne zna koliko je spreman u ovom trenutku…navodno ima zeca (Mark Tanaka) koji će ga potegnuti u drugom dijelu, iza šezdesete milje!

Jez Bragg (UK) – prošle godine iza Kaburakija, iskusan i opasan za sve ostale…može do medalje.

Ostatak društva koi bi mogli u top 10 ili eventualno iznenaditi gornju petorku predvodi iskusnjara Erik Skaden, pa Geoff Roes koji ima premijeru na Western stotki, Nick Clark, Zach Miller, Leigh Schmitt i odličan ultraš Rod Bien.

UPRI!

Kod cura ako se pojavi Anita Ortiz (Colorado,USA), prošlogodišnja pobjednica, onda je prvo mjesto rezervirano. Ta cura igra na granici top ten u ukupnom. Prijavljena je, ali nije sigurno da će startati.

Nikki Kimball (Montana, USA) – trostruka pobjednica…kaže da je spremna za postolje, a pogotovo ako u rejsu neće biti Ortiz.

Beverly Anderson Abbs (California, USA) – godina 45, najiskusnija…sa puno utrka u nogama, prošle godina treća sa vremenom ispod 20 sati.

Meghan Arboghast (Oregon, USA) – teško blizu 20 sati, ali za broncu bi mogla u fajt. I ona spada u iskusne jerbo ima 48 u nogama.

Caren Spore (California, USA) – blizu postolja prošle godine…popravni je ovaj vikend!

Blizu medalja su još Joelle Vaught (jako blizu), Annette Bednosky, Liz Vitalis, Tracy Garneau iz Kanade…

Prava tekma, sto majlerica, Jornet protiv svih…diš bolje sportske priredbe za ovaj vikend, osim možda Svjetskog u nogometu, Lavareda, Cro-Magnona ili brdske trke Ivančica.

UPRI.

- 16:43 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.