GEARVANA

ponedjeljak, 29.09.2008.

Zachary Vex - Fuzz Factory

Fuzz Factory je pedala koja je proslavila Zacharyja Vexa, čovjeka koji ju je dizajnirao. Muse, NIN, Dinosaur Jr., Flaming Lips i masa drugih bendova prilično se oslanjaju na zvuk njegovih pedala tako da je u slučaju najtraženijih pedala Zachary morao malo popustiti i ručnu proizvodnju prebaciti u neku tvornicu izvan SADa. Konkretno, FF se proizvodi na Tajvanu (gdje drugdje!?), od dijelova koje Zvex šalje na Tajvan, a nakon toga se gotovi primjerci vraćaju u SAD gdje Zvex provjerava kvalitetu izrade i pakira ih za prodaju.

Sam Fuzz Factory je pedala nastala na temelju Fuzz Facea, uz dodatak još jednog gain stagea prije ulaska u Fuzz, a osim toga je Zvex izvukao neke komponente pedale u obliku potenciometara na kućište tako da čovjek sam može setirati napone na tranzistorima što daje svakakve, donekle nepredvidljive rezultate što ovaj fuzz čini jednim od najraznovrsnijih fuzzeva  i definitivno zaslužuje ime Fuzz Factory.



Sama pedala je ugrađena u "hammond" kućište. Serijska proizvodnja (Vexter serija) isključuje ručni rad na farbanju pedale i doživotno jamstvo, ali dizajn je dopadljiv i s mini psihodeličnim slovcima otisnutima na polirano aluminijsko kučište. Na pedali je lampica koja signalizira on/off i pedala posjeduje input za 9V adapter standardnog (Boss) oblika i polariteta. Nema vratanca za bateriju pa ako mislite nastupati s baterijom, bolje da nosite neki šrafciger ili švicarski nožić.

Na pedali je pet potenciometara imenovanih Vol, Gate, Comp, Drive i Stab. Vol je volume pot koji manje više utječe samo na glasnoću zvuka koji izlazi iz Fuzz Factoryja i uglavnom ga je dobro držati na poziciji nešto ispod 9 sati jer može biti vrlo glasan. Sljedeći gumbić je Gate. Sama funkcionalnost tog gatea je u stvari slična noise gateu osim što ustvari djeluje i na glasnoću pedale - na poziciji oko 2-3 sata ponekad dodaje višu oktavu u fuzz. Comp potenciometar je nazovi kompresor.  Drugim riječima, kad je skroz otvoren imamo popriličnu dinamiku za jedan fuzz (pogotovo ako je stab potenciometar skroz desno, rekoh da ovdje sve komande utječu jedna na drugu), a kad je skroz zatvoren dobijemo velcro fuzz što zvuči otprilike isto kao gameboy, C64 ili kao da odljepljujem čičak traku (velcro=čičak traka). Nakon tog gumbića je Drive za koji se zna što radi, ali kod osciliranja on podešava visinu tona. I na kraju je tu misteriozni Stab (stability) knob koji Fuzz pretvara u razblesavljenog pavijana, a ustvari se radi o regulaciji napajanja na sklopu. Naime, kad je Stab okrenut do kraja u desno, fuzz je stabilan, a kad je na bilo kojoj drugoj poziciji, moguće je da će kombinacija ostalih potova uzrokovati da cvili. To cviljenje je nekima užasno, ali većini ljudi je prilično zabavno pa uvijek u nekom glasnijem momentu možete zacvičati iz svog zvučnika da pokažete publici kako vama gitara nije potrebna da biste svirali, jer imate sve te krasne pedale, a gitara je samo pano za lijepe naljepnice.

U početku je pedala prilično nezgodna za podešavanje dok ne steknete malo osjećaja što stvarno svaki gumbić radi. Tako recimo za setting na demou koji zvuči kao Beetlebum od Blura rabim stability postavljen skroz nisko, a radi toga je gate vrlo visoko jer ne želim da fuzz cviči i volume na gitari je malo zavrnut, ali to baš ne pročišćava zvuk (zbog stabilityja koji je nizak) pa je fuzz vrlo prljav. U slučaju da želim super dinamični fuzz koji za mali volume zvuči gotovo clean, stability stavljam skroz desno, ali onda ton zna biti preoštar. Npr. za demo  koji zvuči kao Feel the Pain od Dinosaur Jr. fuzz je postavljen tako da stability nije skroz udesno. Tako kod sviranja gitare na manjoj glasnoći gitara ima lagani fuzzy overdrive, dok kod pune glasnoće zvuči gotovo kao Big Muff.

Ako želite zvuk kakav ima Muse, drive treba pomaknuti preko pola, comp također, smanjiti stab i pomoću gate knoba smiriti cičanje (iako nije da Muse ne cviči kad želi).

Postoji fama da Zvex naplaćuje puno previše za svoje efekte i ponekad mi se čini da je to istina, ali s njegovim pedalama dobivate zvuk koji manje više nijedna druga pedala ne daje, a s jeftinijom vexter serijom, moguće je za relativno normalan novac dobiti vrlo originalnu pedalu.

A sada maleni DEMO isječci. Svi su snimljeni na Fender Jaguar special HH gitari u Line6 POD2.0 simulacija MesaBoogie Mark pojačala pa u Fireface400 i u Logic Pro Studio.

DEMO - FF - Beetlebumish

DEMO - FF - C64

DEMO - FF - Museish

DEMO - FF - Dinosaur like

DEMO - FF - Cijukanje

29.09.2008. u 20:54 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

GEARVANA - It's when you've got all the gear and no gear needs

Linkovi

Artificial life

Musicthing



web analytics


View My Stats