GEARVANA

ponedjeljak, 15.09.2008.

Frantone

U Brooklynu NY živi žena imenom Fran(stisni link, žena je zakon). Ona projektira razne retro pedale i te pedale se rade ručno. Nisu baš jeftine, ali ima i skupljih (Zvex - srami se!).
Pedala iz naslova je u vlasništvu moje djevojke i s obzirom da ju je žena i projektirala, cijela priča me podsjeća na OB tampon - "razvila žena ginekolog".
Lolli je do sad promijenila već dvije distorzije za bas: buba maru iz prvog posta, koja je imala dobar overdrive, ali ne baš neki hi gain, te ProCo You Dirty Rat koji je imao odličan hi gain, ali ne baš osobiti overdrive zvuk.



Pedala je kupljena skoro slučajno u dućanu vintage and rare guitars u kojem inače kupuju i prodaju gitare likovi poput Coxona, Galaghera i Dohertyja. Da smo to znali, ne bismo ni ušli unutra pošto nemam 120000 funti za orginalni Les Pol iz Fleetwood Maca i slične pizdarije koje vam radnici u dućanu radosno dodaju na isprobavanje. No, ne znajući gdje smo to ušli Lolli je s ulaza rekla: "Imate li kakvu dobru distorziju za bas, može i fuzz, ali da obavezno lijepo izgleda". Bez promjene izraza na licu lik joj je na pod posložio desetak pedala i spojio joj neko prastaro ampeg pojačalo i rekao da odabere neki bas s hrpice gdje nijedan nije bio mlađi od 25 godina...Nakon nekih sat vremena, ostali su samo peach fuzz koji ne zvuči baš dobro, ali je najljepši, neki X-Ray koji na mahove zvuči odlično, a i lijep je te Lo Tone koji zvuči predobro, ali izgledom nije baš nešto. Ipak glas razuma je prevladao s obzirom da se instantno zaljubila u zvuk i tako je Lolli odlučila da će odlučiti da pedala izgleda baš kul i najbolje i da je baš vintiđ i pedala je krenula s nama doma u Zg.



Radi se o bass fuzzu, iako se može koristiti i s gitarom. Gospođa/ica Fran ima katastrofalno glupe sound clipove na netu pa čovjek baš i ne shvati o čemu se radi tako da sva sreća da će opet na kraju članka biti pokoja snimkica za slušanje. Dakle fuzz zvuči dosta sočno i donekle brutalno iako ne kao Zvex Wooly Mammoth ili Colorsound bass fuzz (Lolli je oba probala nadajući se šarenom Colorsoundu, ali bila je vrlo razočarana zvukom obje pedale). Kad se malo zavrne tone potenciometar zvuk nalikuje na clean, ali dosta iskompresirano i postoji malo drivea u višim frekvencijama.
Drugim riječima, pedala ima dva zvuka, sočan i moćan overdrive, i opak, ali gotovo milozvučan fuzz...



Sama pedala dođe u nekakvom srednje velikom kučištu i unutra piše made by hand with love.

Nego, snimka vrijedi tisuću riječi, a tri snimke tri tisuće riječi pa evo ovaj put tri snimke.

Prva snimka je mali overview na suho...Dakle imamo Fender American Deluxe Jazz bass sa Samarium Cobalt Noiseless pickupima (ne pitajte me što to znači jer nemam pojma), uštekan u Frantone Lo Tone Fuzz (na slici se vidi setting), pa u Sans Amp BassDriver DI, setting se vidi na slici gore, na basu je dodano malo baseva, oduzeto malo visokih i middlovi su u neutralnom položaju. Sve to u standardni setup: (Fireface, MacBookPro, LogicProAudio). Na snimci ima prvo par taktova clean zvuka, pa se upali fuzz, pa zavrnemo volume da dobijemo više overdriveani zvuk, pa odvrnemo pot da dobijemo full fuzz zvuk, pa onda taj zvuk, ali svirano s trzalicom, pa dio u kojem se svira malo brže trzalicom, pa akord sa stišanim volumeom, pa onda taj isti volume pojačavam i smanjujem na basu. Valjda je to dovoljno da se stekne kakva takva ideja o čemu se radi.

DEMO - Frantone Lo Tone Clasic Fuzz - Bass Only

Druga i treća snimka su isječci nedovršenih Kimiko pjesama u kojima se koriste oba zvuka, u prvoj samo fuzz, a u drugoj prvo overdriveani zvuk, a onda full fuzz. Kao što se čuje, zvuk se dobro uklopi u svakakve pjesme...

DEMO - Berlin - isječak


DEMO - Moscow - isječak

15.09.2008. u 09:19 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

GEARVANA - It's when you've got all the gear and no gear needs

Linkovi

Artificial life

Musicthing



web analytics


View My Stats