G a y c l u b r a d i o...

nedjelja, 06.05.2007.

Preminuo Đorđe Novković

U 64-godini života umro je jedan od natiražnijih i najuspješnijih autora ex-yu i hrvatske estrade. Đorđe iza sebe ostavlja preko 2500 pjesama, 20 milijuna prodanih ploča te nebrojene hitove zabavne glazbe.
Image Hosted by ImageShack.us
Đorđe Novković, najtiražnijii i najuspješnij hrvatski skladatelj zabavne glazbe te autor brojnih hitova, preminuo je iznenada u nedjelju rano ujutro u 64. godini u svom stanu u Zagrebu.
Rođen je 2. rujna 1943. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je kao dječak od 6 godina upisao glazbenu školu. Diplomirao je dirigiranje u klasi profesora Mladena Pozajića na sarajevskoj Muzičkoj akademiji.
Nakon diplome, u jesen 1967. godine, osniva je svoj bend Pro Arte. Iste godine rođen je i njegov sin Boris Novković.
Godine 1973. Pro Arte spaja s drugom sarajevskom pop-grupom - Indexi. Eksperiment je trajao samo nekoliko mjeseci nakon kojih je Pro Arte nastavio samostalno djelovati sve do 1980. godine.
Novković je 1986. godine iz Sarajeva preselio u Zagreb i već iste godine imao svoj prvi hit, pjesmu Stari Pjer.
Jedan je od najproduktivniji kompozitora na ovom području. Iza sebe ostavlja preko 2500 pjesama i više od 20 milijuna prodanih albuma.
Njegove pjesme izvodili su Mišo Kovač, Neda Ukraden, Tomislav Ivčić, Ivica Šerfezi, Gabi Novak, Srebrna Krila i bile su među najvećim hitovima u bivšoj Jugoslaviji.
Uspješan je bio i u samostalnoj Hrvatskoj. Ostvario je brojne i uspješne suradnje sa Severinom, Danijelom Martinović, Majom Blagdan, Jasnom Zlokić, Vladom Kalemberom, Meri Cetinić...
Godine 1992. skladao je zloglasnu pjesmu Danke Deutschland, a 1993. godine njegova pjesma Don't Ever Cry, u izvedbi grupe Put, predstavljala je Hrvatsku na našem prvom sudjelovanju na Eurosongu.
Od 1997. suvlasnik je i direktor programa u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records. Od 1969. je bio jčlan Hrvatskog društva skladatelja, a Hrvatske glazbene unije od utemeljenja.
Iako dobitnik mnogih glazbenih nagrada, u najširoj javnosti vjerojatno će ostati najviše zapamćen kao član žirija u super-gledanoj emisiji Story Supernova Music Talents, kao i njezinim manje uspjelim nastavcima pod imenom Hrvatski idol.
- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #