gastonomijanovijeg vremena

četvrtak, 18.05.2006.

Sinonimi za Meksičku i orijentalnu kuhinju

Koji je začin sinonim za meksičku kuhinju?
Čili je vrsta ljute i slatke paprike koja se uzgaja u Meksiku. Začin je mnogim slanim jelima i ljutim umacima. Sadrži kapsicin, tvar koja daje čiliju ljuti ukus, pa ga treba stavljati pri kraju kuvanja.

1 .

Kako upotrijebiti mljevenu papriku?
Mljevena paprika daje privlačan okus jelima od peradi, divljači, riba, kao i juhama, varivima, riži te umacima na bazi vrhnja.

2.

Koji je biber ljući – crni ili bijeli?
Bijeli je biber ljući od crnog, ali su mu miris i ukus slabiji. Koristite ga u bijelim umacima, jelima od jaja, svijetlim juhama s vrhnjem i majonezi.

3 .

Kako najbolje koristiti crni biber?
Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuvanja jer brzo gubi ukus. Poboljšava aromu mesnim jelima, jelima od morskih plodova i jaja.
4.

Uz koja jela dobro ide muškatni oraščić?
Muškatni oraščić ide dobro uz pečeno ili kuvano voće, umake, tjesteninu, povrće. Dodajte ga pri kraju jela jer mu toplina slabi ukus.

5.

Koji se začin često povezuje s divljači?
Borovica je plod zimzelenog grma, a u kuvanju se koristi uz divljač (srnetinu, divlju svinju), za marinade, umake, kobasice i kupus te kao začin za džin.

6.

Koji je poznati začin orijentalne kuhinje?
Zvjezdasti anis ide dobro uz jela orijentalne kuhinje, osobito svinjetinu, patku, piletinu, povrće i jela od ribe. Obični anis uglavnom se koristi za pripremu slastica, torta i kolača.

7.

Osim uz kuvano vino, gdje još upotrijebiti karanfilić?
Karanfilić je aromatičan začin koji dobro ide uz pirjanu govedinu, janjetinu, svinjetinu, jela sa šunkom i slaninom, kolače, paprenjake, voćne torte, kuvano vino.

8.

U kojim jelima koristiti kim?
Kim je jedinstven dodatak slanim jelima, mesnim složencima, umacima na bazi rajčice, kiselom kupusu, meksičkim i indijskim jelima.

9.

Koji začin spada među najskuplje?
Za 500 g začina potrebno je 250.000 cvjetova vrtnog šafrana, pa se ubraja medu najskuplje mirodije. Šafran je začin prodornog okusa i lijepe žute boje koji dobro ide uz riblja jela, pirjanu perad, govedinu, umake na bazi rajčice, slatki kruh i kekse.

10.

Kako se u različitim dijelovima svijeta upotrebljava cimet?
Cimetova unutarnja kora koristi se kao začin. U Evropi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu, jela od peradi i svinjetine.

11.

Koje srednjoeuropske kuhinje često upotrebljavaju kim?
Kim je najomiljeniji u njemačkoj i austrijskoj kuhinji gdje se koristi kao začin za kruh te u jelima od tijesta, krompira, s kobasicama i masnim mesom. Sjemenke pomažu probavi.




- 21:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #