svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari on / off

Opis bloga

GAMING PLACE

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Gameplay.hr
Arenawii.com

5 top igara

pes 5
san andreas
driver parallel lines
test drive unlimited
the godfather

Vrijedni spomena

Šimpy

utorak, 29.05.2007.

Xbox 360

Xbox 360


Xbox 360


Proizvođač Microsoft

Inačica kodno ime Xenon
Generacija
Sedma
Prvo dostupan SAD

Mediji CD, DVD i HD DVD

Upravljač
Online service Xbox Live!

Prodanih primjeraka 10.4 milijuna
Najprodavanija igra Gears of War
Xbox 360 je najnovija inačica Microsoftove konzole Xbox, jača od prethodne inačice gotovo 10 puta. X360 (kako glasi skraćeni i češće upotrebljavani naziv konzole) se započeo prodavati u SAD-u 22. studenog 2005, a uskoro nakon toga je stigao u Europu pa i u Hrvatsku. X360 je Microsoftova perjanica u ratu konzola sedme generacije i zbog godine dana prednosti nad konkurencijom, kao i najnaprednijim uslugama je vodeća konzola po prodaji u SAD-u dok u Europi i Japanu, iako nije podbacio, nije ostvario impresivni tržišni uspjeh. Ukupno je prodano oko 10 milijuna primjeraka diljem svijeta, ali uz sav napredak i nije bolji od Sonyjevog Playstationa 2. Cijena u SAD-u je 299$ za Core verziju i 399$ za Premium verziju.

Hardverske specifikacije
• IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) sa 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te sa 1 MB L2 keša
• ATi grafički čip (kodno ime Xenos), sa radnim taktom od 500MHz, te 10MB s ugrađenim DRAM-om
• 20GB Hard Disk (može se skinuti)
• 512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
• 12x DVD ROM
• 3x USB 2.0 ports
• Wireless podrška, 802.11g tehnologija
• Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p, 1080i i 1080p, sa anti-aliasingom
• 22.4 GB/s memory interface bus bandwidth
• 256 GB/s memorijske propusnosti prema ugrađenom DRAM-u
• 21.6 GB/s front-side bus
• 500 million triangles per second
• 6 gigasamples per second fill rate using 4x MSAA
Hardver X360 konzole je zaokret u skroz drugom smjeru u odnosu na stariju generaciju. Intelov x86 Celeron-M je naslijedio IBM-ov PowerPC CPU sa tri identične jezgre opće namjene gdje svaka kuca na 3.2 GHz. Nije poznato zašto se Microsoft odlučio na ovakvu drastičnu promjenu arhitekture. Grafički čip je za razliku od prethodne generacije napravio ATi (a ne nVidia, koja radi RSX za PlayStation 3) i specifičan je po tome što je prvi čip koji je uveo objedinjene pixel i vertex shadere. Na samom čipu se nalazi 10 MiB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. X360 ima 512 MiB dijeljene sistemske memorije između grafičkog čipa i procesora što u budućnosti može biti usko grlo sustava kako igre postaju veće i kompliciranije. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina hardvera je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.
Hardverski problemi
• Jedna od velikih problema konzole je ogromna buka pri paljenju kao i bučan DVD čitač. Prve verzije konzola zbog prilično novog hardvera i ubrzane pojave na tržištu su bile nestabilne, jako su se grijale i često kvarile.
• Najčešće kritizirana dizajnerska odluka je nedostatak digitalnog procesora slike čija je izravna posljedica nedostatak HDMI i DVI izlaza, iako ih sve HD televizije unazad godinu dana podržavaju.
• X360 nema ugrađeno napajanje kao prethodnik ili Sonyjeve konkurentne konzole, nego vanjski adapter koji je stvorio dodatne probleme brojnim korisnicima jer se puno grije, pa ga je trebalo stavljati na dobro prozračena mjesta.
• Jesenska softverska nadogradnja (koja je donijela podršku za 1080p i HD DVD pogon) je brojnim vlasnicima uništila konzolu što je izazvalo burne reakcije medija i vlasnika konzola.
Službena izjava Microsofta je da samo 3-5% proizvedenih konzola pate od gore navedenih problema. Iako je danas većina problema riješena, korisnici se često bune na lošu sistemsku podršku i buku DVD pogona, kao i na grijanje konzole i čestu pojavu ekrana smrti.
Softverske specifikacije
Sučelje za upravljanje konzolom se, kao i u prethodnoj verziji, zove Xbox Dashboard i on je ujedno i temeljni operativni sustav na konzoli. Iz njega se pristupa svim mogućnostima konzole kao i Xbox Live-u. Dashboard se automatski ažurira najnovijim inačicama preko Xbox Live usluge i uvijek donosi nove mogućnosti i popravke starijih propusta i bugova. Tako je npr. omogućena podrška za HD rezoluciju 1080p i HD DVD optički pogon. Xbox 360 može pokretati i igre za stariji Xbox,ali zbog drugačije arhitekture procesora i grafičkog čipa na novijoj konzoli, igre za stariju konzolu se moraju emulirati. Jedini problem kod ovakvog rješenja je što se konzola za vrijeme emulacije znatno više grije, čime je smanjena stabilnost u radu. Popis podržanih Xbox igara je dostupan na službenoj stranici i raste iz dana u dan. Također, sve igre koje su podržavale Xbox Live na prijašnjoj konzoli, podržavaju ga i na novoj.



| Komentari (0) | Printaj | Xbox 360 |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.