gamexp

04.05.2006., četvrtak

Sjetili se Tita

Image Hosted by ImageShack.us
U Kumrovcu sirene, vijenci i govori. Na obilježavanju 26. godišnjice smrti velikog vođe okupilo se dvjestotinjak ljudi. Riječani pjevali u Kući cvijeća, Brozov unuk najavio zaštitu brenda.


Zvukom sirena u 15:05 sati u Kumrovcu je počelo obilježavanje 26. obljetnice smrti Josipa Broza Tita.

Izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Saveza društava Josip Broz Tito i SDP-a, te antifašisti iz Slovenije i BiH položili su vijence ispred Augustinčićeva spomenika nadomak rodne kuće jugoslavenskog maršala.

Predsjednik SAB-a Krešimir Piškulić ocijenio je da je Tito bio i ostao gigantska figura 20. stoljeća, te da nam je naveliko otvorio vrata svijeta.

"Josip Broz činio je i neke greške, što je opravdano jer se odupirao nadirućem fašizmu. No, on je iz četverogodšnjeg rata izišao kao pobjednik", rekao je Piškulić, poručivši okupljenima: "Trebamo ostati vjerni idealima koje nam je usadio Tito, veliki državnik i vojskovođa".

Na skupu, na kojemu se okupilo dvjestotinjak štovatelja lika i djela Josipa Broza, najavljeno je da će središnja manifestacija vezana uz Dan mladosti biti održana u subotu, 20. svibnja, u Kumrovcu.

Više stotina posjetilaca obišlo je grob nekadašnjeg doživotnog predsjednika bivše SFRJ, Kuću cvijeća u Beogradu.

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito iz Hrvatske Tomislav Badovinac novinarima je rekao da su članovi te udruge stigli u tri autobusima iz Zagreba, Rijeke i Varaždina.

Najveselija je bila skupina iz Rijeke koja je nosila zastave KPJ-u i SFRJ, majice s Titovim likom i natpisom "Titovim putem" a s kazetofona su puštali pjesme Zemljo moja, Jugoslaveni, Računajte na nas i druge.

Riječani su razgovarali s posjetiteljima, kao i s Titovim unukom Joškom Brozom, a Kuću cvijeća su napustili uz pjesmu Druže Tito, mi ti se kunemo.

Titov unuk je izjavio da namjerava zaštititi brand Josip Broz Tito kako se ne bi radile majice s Titovim likom loše kvalitete ili prodavala loša vina s njegovim imenom. Novac od prodanih predmeta s Titovim likom bit će namijenjen budućem Fondu za školovanje nezbrinute djece i talenata.

Udovica Josipa Broza, Jovanka, kako kažu u "Kući cvijeća", grob posjećuje na Titov rođendan 25. svibnja.

Ove je godine, na dan smrti Josipa Broza Tita, njegov grob u "Kući cvijeća" prva posjetila skupina turista iz SAD, budući da je posjet Titovom grobu u turističkom programu obilaska Beograda.


- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ovoliko vas je bilo
Free Hit Counter
Free Hit Counter