subota, 13.12.2008.

PRIDE & PREJUDICE

POSVEĆENO NAJBOLJEM FILMU I KNJIZI SVIH VREMENA!!!!!





Rađen po knjizi velike Jane Austen, Ponos i predrasude su njezino najčitanije i najbolje djelo u kojem jednostavnim izražavanjem, inzvarednom psihološkom pronicljivošću te profinjenim humorom i oštroumnom ironijom, spisateljica upućuje oštru kritiku društvenim odnosima, posebice položaju žena podređenih društvenim normama i vrijednostima. Glavni lik, Lizzie Bennet, je savršena žena u krivo vrijeme. Kroz Lizzie vidimo Janeina razmišljanja, njezino mišljenje da se isplati vjenčati samo zbog ljubavi, no što su ljudi u to vrijeme zaboravljali. Lizzie je emanicipirana žena, primjer svakidašnje ženske osobe. Duhovita, zabavna, inteligentna i britkog jezika izazivala je čuđenje tadašnjeg društva. Poseban je odnos između nje i Mr. Darcya kojeg ona zbog krivog zapažanja u početku smatra lošom osobom, no na kraju shvaća da se potpuno prevarila. Osobit je lik Lizzina majka, Mrs. Bennet, koja se trudi na sve načine što bolje udati svoje kćeri. Nama, suvremenom društvu, želje te žene su nepojmljive i ona izaziva prijezir kod nas, no u tadašnjem društvu to je bila majka koja se trudila najbolje učiniti za svoje kćeri. Mrs. Bennet je žena slabog znanja i nevelike pameti koja se trudi sebi i svojim kćerima olakšati što više daljnu budućnost. Njezin suprug, Mr. Bennet je daleko inteligentniji čovjek koji dok se njegova supruga iskazuje pretjeranom ljubaznošću, on upravo suprotno. On prezire tadašnje društvo kao i sitne radosti kojima se vesele njegove kćeri, izdvajajući od njih Lizzie i Jane, osobito Lizzie njegovu miljenicu. Kroz ovaj roman kao i film vidimo spisateljičino neslaganje s timd ruštvom, ismijavajući ga. Bila je zbog toga i oštro osporavana osobito sa strane Marka Twaina i Charlotte Bronte. Dok je Austen s jednostavnim djelima osvajala publiku, Bronte je u svoja djela stavljala bajkovite zaplete, "pljuvala" po katoličkoj vjeri te je zbog toga nazivala Austen nemaštovitom. Kako god, Ponos i predrasude je nedavno proglašena najčitanijom knjigom u Velikoj Britaniji ikada, a to je sasvim dovoljni zaključak da je Austen bila i ostala najveća spisateljica svoga doba.



Image Hosted by ImageShack.us









- 14:03 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

misli kojih se držim...

"Ljubav nije ljubav ako se spotakne i promijeni.Ni ako se na svakom povija vjetru. Vječna su to obilježja. Ni bura ih ne mijenja."
William Shakespeare



Ne sudite da nebudete suđeni,
Jer sudom kojim sudite bit će te suđeni,
i mjerom kojom mjerite mjerit će vas se.


Novi zavjet



Bog ne želi teoretičare teologije,on želi praktičare ljubavi.

Frederich Hahn



Sloboda je mogućnost da sami izaberemo teret koji ćemo nositi.

Hephzibah Menuhin



Svaka vjernost treba proći kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan,nekoliko dana.Teško je i važno biti dosljedan kroz sav život.
Ivan Pavao II




Naša najveća pogreška je naša preokupacija sa greškama drugih.
Khalil Gibran