utorak, 05.02.2008.

.Male tajne omiljenog zalogaja.

Image and video hosting by TinyPic


Pizza je zasigurno najomiljenije jelo svih i zaista je potrebno povećalom tražiti mladu osoba koja ne voli pojesti barem jedan slastan komad pizze. A dok ti nepce upija sir, rajčicu i ostale sastojke pizze, jesi li se ikada zapitao kada je, kako i gdje nastala pizza te koja je najpopularnija?

Pizza zasigurno nosi i epitet najstarijeg fast fooda na svijetu. Osim toga – jesi li znao da se čak obilježava i Međunarodni dan pizza, i to 9. veljače?

POVIJEST


Pizze su se pravile i prodavale u talijanskim pekarama još u 17. i 18. stoljeću, a SAD su osvojile tek nakon Drugog svjetskog rata. No, osvajanje je bilo strelovito i – zauvijek - pizze su upravo tamo najpopularnija hrana.

Preteče pizza kakve mi danas jedemo bile su okrugle i plosnate lepinje koje su se još u prastara vremena pravile u Babilonu, Egiptu i u drugim starim kulturama. U staroj Grčkoj i u Rimu velika lepinja sve je više nalikovala današnjoj pizzi, a prelijevala se maslinovim uljem uz dodatak mediteranskih trava i češnjaka.

Što se Italije tiče, a o njoj se rado govori kao o pradomovini pizze, u toj se zemlji počela javljati u predrenesansno doba, i to oko grada Napulja. Ondje su prvi na već spomenutu lepinju počeli dodavati rajčicu (za koju se dotad smatralo da je otrovna!) te mozzarellu. I... Sve ostalo je povijest! Još samo treba dodati da je prva pizzerija na svijetu otvorena upravo u Napulju, a zvala se Antica Pizzeria Port’Alba, a ista ta pizzerija posluje i danas, i to na istom mjestu!

U Napulju je također ispečena i prva pizza Margherita, koju Talijani smatraju jedinom pravom, istinskom pizzom, a ondašnja je napravljena u čast dolaska kraljice Margherite i kralja Umberta.

KAKVA JE PRAVA PIZZA?

U Napulju, koji bi se s pravom moglo nazvati pizza centrom svijeta, djeluje čak i organizacija za zaštitu autentičnosti pizza. Na nadjeve uglavnom nemaju zamjerki, ali su što se tijesta tiče, vrlo su rigorozni. Po njihovim pravilima, tijesto mora biti napravljeno samo od brašna, soli, vode i prirodnog kvasca, smije se mijesiti samo rukom ili strojem, a oblikovati isključivo rukama do propisanih 30 centimetara u promjeru.

Nakon toga, pizza se peče u peći od opeke tako da se položi na kameno dno peći, a bitno je da se peć prije stavljanja pizze satima loži da bi se dostigla temperatura od 300 Celzijevih stupnjeva. Kad je pizza gotova, mora biti ravnomjerno ispečena i ne smije biti previše hrskava.

ZABAVNE ČINJENICE:

Amerikanci toliko obožavaju pizzu da su joj posvetili cijeli jedan mjesec, i to listopad. 93 posto Amerikanaca jede pizzu barem jednom mjesečno, a čak 17 posto američkih restorana su pizzerije.

Cure dva puta češće naručuju vegetarijanske nadjeve za pizzu nego dečki.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća pizza ikad napravljena je ona iz Južnoafričke Republike – imala je promjer 37,4 metra, a za nju je utrošeno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma pirea od rajčice. Rekord je zabilježen 8. prosinca 1990. godine.

U Guinnessa je također ušao i Južnoafrikanac koji je 22. ožujka 2001. dostavio pizzu iz Cape Towna u Sydney u Australiji i prešao 11.042 kilometra!

U Dublinu se u jednom satu proda najviše pizza na svijetu – prosječno njih oko 250!

Šveđanin Alexander Vaggo bio je dostavljač pizze kad je upoznao Paris Hilton. Svidio joj se i prohodali su, a Paris je od njega stvorila manekena.

Najveći proizvođač pizza u Australiji je tvrtka Domino's, koja je 2007. priznala da je smanjila svoje proizvode kako bi ostala konkurentna. No, cijene su ostale manje više iste.

Koji su najpopularniji pizza nadjevi u različitim državama?

Hrvatska – šunka, sir i gljive.
Indija – đumbir, janjetina i sir.
Rusija – nadjev nazvan mockba – to je kombinacija sardina, tune, lososa, različitih vrsta luka te skuše. Rusi vole i crvenu haringu na pizzama.
Brazil – grašak.
Japan – jegulja, lignje i namaz Mayo Jaga – kombinacija majoneze, rajčice i slanine.
Francuska – slanina i luk.
Pakistan – curry.
Australija – račići, ananas, roštilj sos.
Costa Rica – kokos.
Nizozemska – Dupli Nizozemac – nadjev koji se sastoji od mesa, sira i luka i to sve uduplo!
SAD – gljive, kobasice, zelena paprika, luk i sir.

[17:42 - 6 ]
Komentari | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.