Vojna tehnika, povijest oružja!

ponedjeljak, 07.01.2008.

FN-Minimi

freedom3

Osim kratkih strojnica i jurišnih pušaka, specijalne snage rabe i moćnija oružja. Jedno od popularnijih je jamačno laka strojnica Minimi već spomenute belgijske tvrtke FN Herstal. Riječ je o lakoj strojnici kalibra 5,56x45 mm koju rabi mnogo vojski diljem svijeta, a osobito je popularna među specijalnim snagama jer nudi veliku paljbenu moć, a masom ne odskače mnogo od obične jurišne puške. Postoji i inačica ParaMinimi koja je skraćena i olakšana i izvrstan je izbor za razne desantne i specijalne postrojbe.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Američko zapovjedništvo za specijalne operacije SOCOM naručilo je posebnu olakšanu inačicu oznake Mk 46. Olakšana je uporabom lake cijevi i uklanjanjem razne manje važne opreme, kao što je ručica za nošenje.


FN Herstal je razvio i inačicu u kalibru 7,62x51 mm kao dopunu postojećem modelu. Tako su pokrivena dva osnovna "zapadna" puščana kalibra, a učinkoviti domet bitno povećan. Krajnji korisnici su dobili dva razna oružja, ali ergonomski vrlo slična, a i logističari su sretni jer dvije inačice imaju 70% istih dijelova. Istodobno, inačica u jačem kalibru 7,62 mm je za oko trećinu lakša u odnosu na prosječnu masu univerzalne strojnice u istom kalibru.


freedom3
- 14:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>