Vojna tehnika, povijest oružja!

utorak, 01.01.2008.

M80 Zolja

M80 Zolja
RUČNI BACAČ RAKETA 64 mm

freedom3


Ručni bacač raketa M80 Zolja predstavlja individualno protivoklopno sredstvo pješadje, namjenjeno za blisku protivoklopnu borbu. To je bestrzajno raketno oružje za jednokratnu upotrebu, koje opisuju jednostavnost, pouzdanost i mala masa.

Po izgledu i konstrukciji RBR Zolja je sličan ruskom bacaču RPG-18, ali ga nadmašuje po preciznosti, dometu i drugim karakteristikama.

freedom3

Ručni bacač M80 sastoji se iz dva osnovna djela - lansera i rakete.

Lanser je teleskopskog tipa, a namjenjen je za transportiranje i lansiranje raketnog projektila. Sastoji se od prednje i zadnje cjevi izrađene od staklo-plastike, mehanizma za opaljenje, ciljnika,rukohvata, štitnika, prednjeg i zadnjeg poklopca i remena za nošenje.

Raketa kalibra 64 mm smještena je u zadnju cjev. Raketa se sastoji od kumulativne bojeve glave i pogonskog raketnog motora. Bojeva glava probija 300 mm homogenog čeličnog oklopa pod uglom od 90 stupnjeva.Opremljena je udarno - trenutnim -piezoelektričnim upaljačem koji se sigurno aktivira pri udarnim kutevima većim od 25°. Samolikvidator uništava raketu ukoliko cilj nije pogođen nakon 4 do 6 sekundi leta. Impulsni raketni motor radi samo dok je raketa u lansirnoj cjevi i za to vrjeme je ubrza do 190 m/s. To je dovoljno da se ostvari brisani domet od 240 m za cilj visine 2,5 m.

freedom3


Ručni bacač raketa M80 Zolja masovno su koristile sve zaraćene strane u sukobima na prostorima bivše SFRJ. Probojnost Zolje od 300 mm nije dovoljna da ugrozi suvremene tenkove, pa je razvijen novi ručni bacač sa jednokratnu upotrebu M90 Stršljen kalibra 120 mm.
- 17:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>