Kumstva u misiji fra Ilije Barišića, 25.02.2010. 13:42

O čemu se radi...

Naime, uz poticaj i potražnju fra Ilije Barišića, našeg misionara u Kongu (župa Kimbulu) , pokrenuta je dobrotvorna akcija kumovanja, tj. pomoći školovanju siromašne djece iz njegove zajednice.
50 € godišnje, kroz šest godina, mnogima ne predstavlja veliku poteškoću, a tamošnjoj djeci to je veliki dar, velika nada da će se tako lakše osamostaliti i oduprijeti svim kolonizatorima.

Sa velikom radošću mogu vam reći da je naša župa uplatila ukupno 33 kumstva!! sretan

A prošlog tjedna stigla su nam imena dječice iz Konga kojoj smo mi kao frama kumovi i kumice!! :)
Radi se o dvije djevojčice:

MASIKA MATEMBELA (rođena 30.5.2001.-sada je 2. razred osnovne) i
KAVIRA KATAVU (rođena 6.6.2000.-sada je 3. razred osnovne)

Masika od roditelja ima samo oca, a Kavira majku..rolleyes

Fra Ilija Barišić nam od srca zahvaljuje, kao i cijeloj našoj župi!! thumbup

Evo ga, molimo se za naše dvije male kumice, Masiku i Kaviru, kao i za svu drugu siromašnu dječicu, da im dragi Bog pomogne, za njihovo uspješno školovanje i uspjeh u životu uopće!
A vjerujte, mislim da su njih dvije kao i sva druga djeca kojoj je omogućeno školovanje najsretnija na svijetu!!
I zato nemojmo vječito kukat i žalit se kako nam je teško i nemoguće u školama i faksevima-to zapravo ogromna privilegija!!

Ovim putem potičemo i druge da se uključe i svojim odricanjem pomognu u radu svim misionarima, da pružimo ljubav i usmjerimo molitve svim siromasima, od ovih najmanjih pa do bilo koga, jer ljubav i molitve ne poznaju granice!!

"Zaista kažem vam, MENI STE UČINILI koliko ste učinili jednom od ove MOJE NAJMANJE BRAĆE" (Mt 25,40)

Mir vam i dobro mah

Design news, 20.02.2010. 13:57

Dragi posjetitelji našeg bloga!! mah

Kao što vidite imamo neke novosti na našem blogu..
Zahvaljujući ideji naših FSR-ovaca, našem ljudstvu fra Dragi Ljevaru, njegovoj stranici: Franjevci Sveti Jeronim i znanju naših dizajnera pružamo vam mogućnost da unaprijed pročitate čitanja koja će biti na sutrašnjim misama! thumbup
Desno-odmah ispod "Mir i dobro" imate link, pritiskom na njega otvarate PPT prezentaciju.. Jedino što vam zatim preostaje je stisnuti tipku F5 i uživati u sutrašnjim čitanjima, psalmima i evanđelju..!! yes

Ubuduće ćemo nedjeljnja čitanja stavljati u petak ili subotu tako da stignete pročitati. Svakako vam preporučamo da ih unaprijed pročitate, bolje ćete shvatiti sama čitanja-ali i propovijed na misi..yes eek

Isto tako slike su umanjene radi bolje preglednosti bloga, a ako želite vidjeti uvećanu sliku samo kliknite na nju i to je to..


Pax et bonum!!

Post i nemrs, 17.02.2010. 00:13

Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu.
Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs!
Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita")njami, jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."
Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.

Mir i dobro! sretan

Dan bolesnika-sv.Misa u domu "Kantrida", 10.02.2010. 14:34

Danas smo povodom dana bolesnika bili na Kantridi, ovog puta ne na stadionu nego u domu za starije i nemoćne osobe.. Radi nezgodnog termina skupili smo se u malo manjem broju, neki su došli tek pred kraj mise radi snijega u okolici Rijeke, ali nema veze-znali su oni da će biti zakuska pa ih ni snijeg nije omeo.. njami party).
Naime, naš nadbiskup Ivan Devčić tradicionalno je predvodio misno slavlje u tome domu, a mi smo bili zaduženi za svirku i animaciju mise.. Kao što rekoh, nije nas bilo previše, al smo orili pjesmama u toj kapelici..2 gitare+pretežito muški glasići=rock'n'roll!! (pozdrav časnoj iz doma i njenoj simpatičnoj želji "svirajte brže nešto veselo-ajmo ajmo ajmo!!")..
I tako puni radosti-s pjesmom i molitvom, družili smo se sa dragim bakicama i nonićima, našim nadbiskupom, framašima s drugih frama, legendom Giannijem i veselim sestrama iz doma!! sretan

Naravno, idući puta idemo u većem broju, da se još više osjeti veselje i dobrota među nama!! Nevjerovatno je kako su korisnici i ovoga doma prijateljski raspoloženi, tamo vlada takav mir i opuštena atmosfera, ma odlično!! zubo wink

Mir i dobro! sretan mah

Sportska subota-malonogometni turnir, 06.02.2010. 15:07

AJMO NAŠIII orilo se sa tribina!! Nije bilo važno kome je to bilo upućeno-jer svi smo "naši" sretan
Naime, jutros je odigran turnir u kojemu su sudjelovale ekipe frama grada Rijeke-(Trsata, Žabice i nas), ekipa beskućnika prihvatilišta "Ruže sv.Franje" i franjevački novaci sa Trsata.. Započelo se a kako drugo nego zajedničkom molitvom, a zatim-let's play!! Kratke utakmice, brza igra, leteće zamjene i malo golova obilježili su ovaj hvale vrijedan turnir.. Nije bitno tko je bio najbolji, oni koji su se najbolje snašli u svemu tome, a onima drugima (i nama) definitivno više odgovara lijepo široko otvoreno igralište sa standardnom veličinom gola. yes
A iskreno, falila nam je i podrška naših cura..Pa mislim ono, kako da mi igramo dobro bez njihovog poticaja?? zujo
No ono što je najbitnije-i ovime smo pokazali jedno veliko zajedništvo i sposobnost koje vlada unutar ovih zajednica..
Jedini propust je bila jedna i jedina-legendarna utakmica između Krnjeva i Trsata..Ma ljudi moji, to su derbiji poput Intera i Milana, Arsenala i Chelsea, ludilo!! Samo hmmm, neuobičajenim raspletom došlo je do prekida utakmice..Završio nam je termin u dvorani..belj -tako da evo, i ovim putem pozivam naše drage Trsaćane i Žabićane na ponovni okršaj!! mah

Sve u svemu, svaka čast našem organizatoru Anđeliću i jedva čekamo nešto slično!!
Živjeli, Mir i dobro! sretan

Malo o nama.. , 05.02.2010. 18:29

Frama Krnjevo djeluje u župi sv.Nikole Tavelića u Rijeci. Ove godine slavimo 16 godina od svoga osnutka. Unatoč kratkotrajnom prekidu, 2000.godine se uz inicijativu fra Tomislava Hrstića ponovno pokreće. Sadašnji duhovni asistent frame Krnjevo je fra Anselmo Stulić, a naši redovni tjedni susreti odvijaju se petkom u 20:30. sretan
Trenutno imamo 21 obećanika, od čega 3 prvoobećanika. Prošle je godine bio jedan povijesni trenutak za našu framu. Naime, 17.studenog 2009. na blagdan sv.Elizabete 4 naša framaša i 3 framašice dalo je vječne zavjete življenja u franjevačkom svjetovnom redu! Ovo je prvi puta u našoj župi da su mladi koji su odrasli i duhovno sazreli u frami dali zavjete življenja u FSR-u radi čega smo jaaaako jako sretni i ponosni!! thumbup

Frama Krnjevo vrlo je aktivna u svim vjerskim događanjima. Sudjelujemo na framaškim hodovima, raznim seminarima, duhovnim obnovama, koncertima, humanitarnim i drugim akcijama u gradu Rijeci, ali i šire. Posebno smo poznati po našem glazbenom djelovanju, tako da smo vrlo često pozivani animirati mise i razna okupljanja. Već niz godina glumimo Posljednju večeru i Križni put, a prošle smo godine izveli i skazanje o životu sv.Franje.

Najveća odlika frame Krnjevo je zasigurno veliko zajedništvo i gotovo obiteljska atmosfera unutar frame. Nastojimo se čim više povezati sa drugim framama grada Rijeke, kao i svim drugim framama širom Lijepe naše.. (u tome će nam zasigurno pomoći i ovaj naš blog)... sretan
Veoma smo poznati i aktivni u našoj župi. Svake nedjelje animiramo večernju misu, a i sudjelujemo na svim događanjima u župi. Radi toga imamo veliku potporu svih župljana, našeg FSR-a i fratara.
Tako naša frama i dalje nastavlja sa širenjem i daljnjim konstantnim ojačanjem, šireći evanđelje i nastojeći živjeti po uzoru na sv.Franju.


Evo ga, to je to za sada, slike i ostalo će biti ubrzo!!

Mir i dobro!! wave


naša legendarna majica..


na franjevačkom hodu 2009. godine u Assisiu..hrvatska


duhovna obnova na Košljunu 2008. godine


duhovna obnova u Pazinu 2009. godine..

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.

  veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (5)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (6)


Komentari da/ne?

Mir i dobro

PPT preuzete sa stranice: www.svetifrane.org

Kontakti...

Vijeće:

Damir
predsjednik 098/902-5294
damir.ri@gmail.com

Gabrijela
podpredsjednica 091/603-2884
gabrijelastipic@gmail.com

Ivana
tajnica 091/576-4547
ivanaskarica969@gmail.com

Martina
blagajnica 091/929-4682
martina.tomljanovic@gmail.com

Elvis
voditelj formacije
levis777@net.hr




tjedni susreti - svaki petak u 20:30
crkva sv.Nikole

Molitva Franjevačke mladeži

Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljude i stvari.

Iznad svega. Gospodine. daj nam isto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela i da tako budemo što bliži tebi.

Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljevstva.
To te molimo, Gospodine, po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu kojega smo izabrali za vodu na našem putu.

Amen.

Linkovi

- Frame grada Rijeke
- Frama Trsat
- Frama Crikvenica
- Frama sv.Antun Pula
- Samostan sv.Frane - Zadar
- Zajednica mladih - Zadar
- Franjevački samostan sv. Nikole Tavelića