nedjelja, 23.03.2008.

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Isus koji je za nas pretrpio onu muku i dao svoj život za nas i naše grijehe uskrsnuo je kako je rekao.
Zato proslavimo ga svi zajedno u miru i ljubavi, točno onako kako nas On uči.

Frama Crikvenica vam svima želi Sretan i blagoslovljen Uskrs!!!

Coment (2) - Print - Link - Na vrh - Komentari On/Off


petak, 21.03.2008.

Veliki petak - dan Kristove muke

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Veliki petak je dan spomena Kristove muke i smrti. Jedini dan u godini kada Crkva ne slavi Euharistijsko slavlje.
U liturgiji se koristi crvena boja-boja mučeništva i nadasve pobjede, čime se želi reći da ovaj dan nije dan tuge, već dan razmatranja Isusove smrti koja je izvorište našega spasenja. Liturgija započinje vrlo jednostavno i skromno, bez nekakvih uvodnih obreda, već gestom klečanja ili prostracije.

Liturgija se dijeli na tri dijela: 1.Tzv. liturgija Riječi, gdje nam čitanja pružaju jednu usmjerenost prema spoznanju Kristove muke u liku Sluge Gospodnje. Nakon toga slijedi pjevanje evanđeoskog izvještaja o Muci iz Ivanovog evanđelja, te se služba riječi zaključi sveopćom molitvom (molitvom vjernika).
2.Ovaj dio obilježen je klanjanjem križu, koji s jedne strane simbolizira drvo kao nositelja smrtnog ploda, a s druge strane kao drvo koje nosi plod života.
3.Posljednji dio je sveta pričest, obred započinje molitvom "Oče naš", nakon koje slijedi sam čin pričesti. Nakon pričesti mole se dvije molitve-popričesna koja zahvaljuje za život, darovan smrću i uskrsnućem Kristovim, te molitva nad narodom nakon koje se narod u miru razilazi.

Zato dragi moji, budimo zahvalni Kristu što je prošao svu tu muku kako bi nas spasio i pokazao nam put k spasenju. I pokušajmo mu to vratiti na način da što više volimo jedni druge, ne samo one bližnje već i one koje ne poznajemo a i one koji nam se "ne sviđaju", i pokušajmo barem malo manje griješiti, jer Ga je baš taj naš grijeh osudio na smrt.
BVB

Coment (4) - Print - Link - Na vrh - Komentari On/Off


nedjelja, 02.03.2008.

III. područni susret Frame Primorsko-istarskog područnog bratstva u Puli

Sve je počelo 29.2. kada smo se mi framaši iz Crikvenice uputili u Rijeku...tamo su nas lijepo dočekali domaćini s kojima smo se podijelili u grupe, te se još bolje međusobno upoznali... Sljedeći dan, u 7 i 30 krenuli smo u Pulu, gdje smo imali susret pod geslom "Bijahu postojani". Tamošnji domaćini su nas dočekali raširenih ruku (pogodite s čime) s hranomnjami...bile su to odlične krafne s još boljom čokoladom, koju je čak i pod okusio (ovim putem ispričavamo se frami Pula i fra Hrstiću što to moraju čistitsretan), drugi put će mo se nekako odužit(npr. plesomsretan). Nakon doručka...uputili smo se u dvoranu gdje smo se prvo svi predstavili, dakle na susretu su bile sljedeće frame: Pula, Trsat, Žabica, Krnjevo i Crikvenica, nakon toga uslijedio je fra Anselmo Stulić koji je imao predavanje na temu gesla susreta (Bijahu postojani), svaka pohvala, predavanje je stvarno bilo lijepo. Nakon toga podijelili smo se po grupama, gdje smo se upoznali i razrađivali teme vezane uz predavanje, a kasnije crtali postaje križnog puta i sastavljali prigodne molitve. Naravno između toga bio je i ručaknjami (tj.objedsretan).Vrhunac svega bilo je Euharistijsko slavlje, Križni put i naravno primanja i obećanja frame Pula, te ovim putem još jednom svima čestitamo. Nakon toga bilo je još hrane za koju se fra Hrstić pobunio da je ostalo, al mislim da ga na kraju nismo razočaralisretan
A sada i malo slika...
Ivana hvala na slikama...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Coment (13) - Print - Link - Na vrh - Komentari On/Off


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>