< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Ožujak 2007 (2)
Veljača 2007 (2)
Siječanj 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off
design by Bahata =)

Opis bloga

sve što ste oduvijek željeli saznati o vampirima a niste se usudili pitati!
ili jednostavno niste znali gdje tražiti

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
moj matični blog

CITATI IZ KNJIGA ANNE RICE -samo oni (po mom mišljenju) najbolji

Gledaj!-brzo sam pošaptao- Ja sam poremećan. Moja se osjetila isprepleću poput mnogo niti čineći čvor: okus, miris, dodir. Ja sam neukrotiv.
Vampir Armand

Gospodaru-rekao sam- nema užasa u ovome svijetu koji je lišen konačnog iskupljenja.
Vampir Armand

Maybe this is madness. Maybe that's what Hell is. You go mad. And all your demonscome and get you as fast as you can think them up
Memnoch the Devil

I am proud. I am an egomaniac of a beign; I do love attention; I want glory; I want to be wanted by God and the Devil. I WANT I WANT I WANT
Memnoch the Devil

The snow felt rather good, but then I'm a monster.
Memnoch the Devil

I wasn't going to waste my life beliving in something that was unprovable and out of the question. I wanted to know wht I was permitted to see and feel and taste in my life.
Memnoch the Devil

I am here, still, the hero of my own dreams, and let me please keep my place in yours.
I am the Vampir Lestat.
Let me pass now from fiction into legend.

Memnoch the Devil

And nothing you say or do will ever cause the death of my love to you.
Pandora

četvrtak, 01.02.2007.

VLAD TEPESH a.k.a. LORD DRACULA

kao što sam naslov kaže ovaj post će biti posvećen lordu Draculi pravim imenom Vlad Tepesh.
unaprije se ispričavam zbog nekih mogućih grešaka i čudnih izraza. to je naime prijevod teksta i neke riječi se nisu mogle prevesti nikako drugačije.



rođen je 1431 u Siggisoari, u rumunjskoj. njegov otac, Vlad Dracul je postao vojnim upraviteljem Transilvanije. u zimu 1437, otac mu je postao princem Valahije. 1442 Vlada i njegovog mladeg brata Radua su oteli Turci (Sultan Mehmed 2.) i odveli u tursko zatočeništvo sve do 1448. to zrobljenistvo je imalo velikog utjecaja na mladog Vlada. turci su ga oslobodili nakon ubojstva njegova oca 1447. koje je organizirao sam Vladislav 2. nedugo nakon toga, stariji brat mu je ubijen u Trgovištu. vlad je naslijedio prijestolje i započeo svoju okrutnu vladavinu nad Valahijom (Transilvanijom).
prvo je osvetio očevu i bratovu smrt. uhitio je ubojice i nakon toga mucio. natjerao ih je da marsiraju 50 milja do grada Poenarija bez odmora, zatim im naredio da mu sagrade dvorac koji ce gledati na rijeku Arges.
Njegovoj okrutnosti nije bilo kraja. Često je izdavao naredbe za mučenje zatvorenika raznim metodama: deranje kože na živo, kuhanje, odrubljivanje glava(bez giljotine) pečenje, pribijanje, pokapanje živih i tako dalje. Također je volio odstranjivati nosove, uši i udove. No «najdraža» metoda mu je bila nabijanje na kolac. (zamislite si to kako hoćete). Tepesh znači «nabijač na kolac», a Turci su ga zvali Kaziglu Bey iliti Princ nabijač (kolko god to blesavo zvučalo)
Tijekom rata Vlad je Turcima i Mehmedu II. priredio pravi NISTE-DOBRODOŠLI prizor ispred grada Trgovista. Tisuće štapova je sadržavalo ostatke onoga što su nekad bili turski zarobljenici. Taj prizor je u povijest zapamćen kao ŠUMA NABIJENIH.
Nakon tog incidenta Turci su poslali njegovog mlađeg brata Radua da ga pronađe. Vlad je nekako uspio pobjeći i dospio je u Transilvaniju gjde je upoznao Matiju Škorvina (da, da i mi Hrvati smo imali posla s Vladom) koji ga je uhitio i zatvorio u Višegradu. Vlad je tek 1475 ponovno vraćen na prijestolje Transilvanije. Ubijen je dvije godine kasnije.

Vlad je bio stvarno okrutan vladar. Svaki zločin pa i onaj najmanji kažnjavao je nabijanjem na kolac (Winnona Ryder, čuvaj se!!! smijeh)
Da bi se uvjerio da njegovi zakoni funkcioniraju, na glavnu gradsku fontanu je postavio zlani kalež. Kalež su mogli upotrebljavati žedni prolaznici ali ga nisu smjeli ukrasti. Da su ga ukrali bili bi «nabijeni». Ako je vjerovati starim spisima, kalež je ostao na toj fontani sve do kraja Vladove vladavine.
Sve prosjake i beskućnike je smatrao lopovima. Jednom ih je prilikom pozvao u svoj zamak na gozbu. Nakon pijanke, naredio je da se prostorija gdje su boravili zapali. Svi prosjaci su izgorjeli živi.
Jednom prilikom su mu u posjet došla dva poslanika u dvorcu u Trgovištu. Odbili su skinuti šešire u prisutstvu Vlada pa je on naredio da im se šeširi pribiju na glave tako da ih više nikad ne skidaju.
Vlad je imao ljubavnicu kao što je to bio običaj u ono vrijeme. Ta žena ga je naprosto obožavala. Jednom prilikom mu je rekla da je trudna kako bi privukla njegovu pažnju. Vlad je naredio svojim dvorskim liječnicima da ju pregledaju. Liječnici su ustanovili da žena laže. Vlad je tada izvukao svoj nož i rasporio je od vagine do grudi i ostavio je da umre u agoniji.


E sad ono ključno pitanje. Zašto je Vlad Tepesh postao jedan od najpoznatiji vampira?
Još nije potpuno jasno zašto je autor Dracule Bram Stoker uzeo Vlada kao uzor za svoj roman. Očito smo mi Balkanci još bili u srednjem vijeku u to doba. Vampireske legedne su bile duboko ukorijenjene na Balkanu, vampirolike prikaze i bića su se pojavljivala u mnogim mitologijama. No vampiri kakve ih mi danas poznajemo potječu iz grčkih i slavenskih zemalja. Stoker je prije pisanja romana istraživao mnogo i vjerojatno je ukljucio neke cinjenice o Vladu u roman. Najviše informacija je dobio od budimpeštanskog profesora Arminiusa Vamberyja. No s druge strane, kritičari smatraju kako je ideja za lik došla od stokerovog prijatelja Walta Whitmana( koji je usput budi rečeno otac gay kulture. Uspoređujući slike došli su do zaključka da Stokerov Dracula više sliči na Whitmana nego na Vlada. S Vladom dijeli samo neprekidnu žeđ za krvlju.

- 18:51 - Share Your Precoius Knowledge (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.