folklorni

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



19.09.2013., četvrtak

Uspješno održana 46. Voloderska jesen

Bogat kulturni, športski i zabavni program, lijepo vrijeme i velik broj posjetitelja obilježili su ovogodišnju, 46. po redu manifestaciju Voloderska jesen koja je proteklog vikenda održana u Voloderu.


Trodnevni program Voloderske jeseni započeo je u petak uz okrugli stol vinara na temu „Sadnja škrleta nakon klonske selekcije" u organizaciji Udruge Moslavačka vinska cesta te otvaranje foto-izložbe konjaničkog maratona UAK Moslavina i prodajne izložbe likovne kolonije „Voloderski bregi". U dječjem folklornom programu nastupili su KUD-ovi iz Rajića, Gline, Repušnice te dvije sekcije društva domaćina, KUD-a 'Moslavec' iz Volodera. Posebno zanimljiv dio programa u petak bio je i dolazak motorista iz kutinskog MK Vilenjaci kao i nastup Tamburaškog sastava 'Tamburaši uzorni' te koncert popularnog Nene Belana.
Najstarija i najveća manifestacija posvećena berbenim običajima i vinu svečano je otvorena u subotu u vinogradu pokraj Voloderske kleti uz prikaz tradicionalne berbe u izvedbi KUD-a Moslavec i Vinarije Florijanović. U berbenoj su povorci predvođenoj svečanim konjskim zapregama sudjelovali i sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel i gradonačelnik Josip Mišković sa suradnicima te pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, a koji su ubrali prve grozdove obilježivši tako početak berbe u Moslavini.
„ Voloderska jesen nije samo tradicija već i način življenja ovog našeg moslavačkog kraja. S ponosom mogu istaknuti da na području Grada Popovače imamo preko 500 hektara vinograda. U posljednje dvije godine smo podigli više od 80 hektara novih nasada vinograda što govori o činjenici da je vino i vinogradarstvo bitan gospodarski potencijal za razvoj Popovače i cijele Sisačko-mosalvačke županije"- naglasio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković zaključivši da Voloderska jesen nije prisutna samo u središtu održavanja manifestacije već na čitavom području Moslavine, u svakoj kleti.
Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel podsjetila je na izvanredne rezultate koje vinari s ovog područja postižu na natjecanjima te istaknula izniman značaj ove manifestacije u turističkom smislu. „Na Voloderskoj jeseni iz godine u godinu imamo sve veći broj posjetitelja iz različitih krajeva Hrvatske. Mi smo Županija koja jako mnogo ulaže u poljoprivredu. U posljednjih osam godina podigli smo najviše novih nasada vinograda u Republici Hrvatskoj i pripremili se za ulazak u veliku europsku obitelj gdje ćemo znati ponuditi ovo bogatstvo Moslavine"- rekla je županica proglašavajući 46. Volodersku jeseni otvorenom kao osobna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske.
U okviru subotnjeg programa na Voloderskoj je jeseni otvorena i tradicionalna etno izložba kojom su predstavljene ženske moslavačke nošnje. Održano je vatrogasno natjecanje djece „Memorijal Molnar- Dolenčić", biciklijada „Biciklom u berbu" te izložba vinara i voćara kao i gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata. „Kao organizator 46. Voloderske jeseni Udruga Voloderska jesen je kroz pripremu bogatog programa ponudila sadržaje zanimljive za sve generacije posjetitelja. Svoje je rukotvorine, umjetnine, tradicijske obrte i zanate te domaće proizvode ove godine na Voloderskoj jeseni predstavilo čak 150 izlagača što dokazuje da smo uspješni u svom nastojanju povezivanja poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije sa sektorom turizma i trgovine"- istaknuo je predsjednik Udruge Voloderska jesen Željko Pačarek izrazivši zadovoljstvo iznimnom posjećenošću 46. Voloderske jeseni.
Niti ove godine na tradicionalnoj manifestaciji nisu izostale igre i natjecanja djece područnih škola OŠ Popovača kao ni bogat kulturno- umjetnički program kojeg je obilježio tradicionalan izbor najoriginalnije snehe i najljepše beračice među predstavnicama desetak gostujućih odnosno KUD-a domaćina susreta. Izabrana je i najljepša okućnica u Voloderu. Posjetitelje Voloderske jeseni kroz sva tri dana svojim su nastupima oduševljavale mažoretkinje Grada Popovače, a posebno atraktivan sadržaj i ove je godine bio vol na ražnju. Posjetitelji nedjeljnog programa ovogodišnje Voloderske jeseni imali su priliku uživati u ljepoti raskošne berbene povorke uz radne i svečane konjske zaprege, berače iz vinograda i jahače konjaničkog maratona arapskih konja, a po prvi put na glavnoj je pozornici održana i predstava koju je održala Udruga Đeram Dragotinci.
Kroz trodnevnu Volodersku jesen posjetitelje su u večernjem zabavnom dijelu zabavljali TS 'Tamburaši uzorni', TS 'Prima Band' te estradne zvijezde Neno Belan, Opća opasnost i Bosutski bećari.
Međunarodna utrka "Voloderska jesen" od Kutine do Volodera ove je godine okupila 160 trkača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, BiH i drugih zemalja. 15 kilometara dugu utrku organizirala je Udruga 'Moslavina u pokretu' , a pobjednici 13. utrke proglašeni su na glavnoj pozornici gdje su im čestitke izrazili i nagrade dodijelili predstavnici gradova pokrovitelja, kutinski gradonačelnik Andrija Rudić sa svojim suradnicima, zamjenici gradonačelnika Popovače Dragan Šarčević i Ana Strilić te dožupan Sisačko-moslavačke županije Ivan Nekvapil.
Pobjednik utrke je Ashenafi Erkolo iz Etiopije (koji trči za mađarski klub). Stazu od 15 km pretrčao je za (49,13), dok je najbrža ženska trkačica bila Mateja Matošević iz AK Agram iz Zagreba s rezultatom od (57,50). Drugo mjesto među muškarcima osvojio je ponajbolji hrvatski trkač Goran Grdenić, dok je treći bio Tamas Olah iz Mađarske. Drugo mjesto među trkačicama osvojila je Žita Kaćer iz Mađarske, dok je treća bila Tanja Samardžić iz AK Sinj.
Najbolji trkač iz Popovače bio je Igor Ermakora, član Moslavine u pokretu. Danijel Kepe predsjednik Udruge Moslavina u pokretu naglašava kako je riječ o službenoj utrci u KUP-u Hrvatske koja se vrednuje bodovima u KUP-u. «Kao organizator utrke izuzetno sam zadovoljan što ova utrka raste iz godine u godinu. Povećava se broj sudionika, gradovi Kutina i Popovača se odazivaju pokroviteljstvu, obje Turističke zajednice su s nama, te ostali sponzori i svima im se od srca zahvaljujem. Nadam se da ćemo se svi zajedno na istom mjestu vidjeti i sljedeće godine», rekao je Danijel Kepe.

Popovača
- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.