folklorni

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



18.07.2013., četvrtak

U Šaptinovcima sedam KUD-ova iz tri županije



ŠAPTINOVCI - Prelijepim nošnjama, izvornom pjesmom, plesom i starim običajima te nastupom sedam KUD-ova iz Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije bila je ispunjena ovogodišnja Šaptinovačka ljetna večer. Smotra folklora opravdala je očekivanja posjetitelja koji su nastup svake folklorne skupine ispratili gromoglasnim pljeskom. Program je održan na ljetnoj pozornici na igralištu NK Iskrica Šaptinovci, a domaćin, KUD Jasen iz Šaptinovaca, ugostio je KUD-ove iz Velimirovca, Kaptola, Duboševice, Marjanaca, Bocanjevaca, Zdenaca i Gašinaca. Organizator smotre bio je KUD Jasen Šaptinovci, a pokrovitelj Općina Đurđenovac. (S.F.)

Glas Slavonije
- 22:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2013., ponedjeljak

Običaje starog kraja - Gibarca ne zaboravljaju ni u Poganovcima

TREĆA SMOTRA FOLKLORA “SREMICA SAM, GOVOR ME IZDAJE”


Naziv smotre ukazuje na kraj iz kojeg su doselili tijekom Domovinskog rata
POGANOVCI - Težeći za održavanjem tradicije i običaja svoga kraja, KUD Gibarac iz Poganovaca, uz potporu Općine Podgorač, Osječko-baranjske županije i Zavičajne udruge Gibarac, organizirao je treću smotru folklora “Sremica sam, govor me izdaje”. Smotru je otvorio donačelnik Podgorača Josip Mojzeš, rekavši kako je Općina spremna uvijek podržati ovo društvo koje krasi predan rad mladih entuzijasta koji marljivo čuvaju identitet svoga kraja.
Osim domaćina, na ljetnoj pozornici kod crkve sv. Ivana Nepomuka, nastupilo je još sedam kulturno-umjetničkih društava. Pred mnogobrojnom okupljenom publikom folkloraši su prikazali svu raskoš i bogatstvo šokačkih, srijemskih, dalmatinskih i bosanskih pjesama, plesova i narodnih običaja. Tako je publika uživala u starim napjevima, prikazivanju starih običaja, pjesmama, plesovima i izvornim kolima koje su u tradicijskim nošnjama svoga kraja izveli članovi HKD-a “Podgoračani” Podgorač, HKDP-a “Silvije Strahimir Kranjčević” Bački Breg, KUD-a “Graničar” Lužani, KUD-a “Ravnica” Habjanovci, KUD-a “Vrilo” Obrovac Sinjski, KUD-a “Kralj Tomislav” Tolisa, KUD-a “Drenjanci” Drenje i KUD-a “Gibarac” Poganovci.
Tajnica KUD-a “Gibarac” Marijana Šajvan rekla je kako je cilj ove manifestacije održati tradiciju sela Gibarac, sela u Srijemu iz kojega su za vrijeme rata prognani mnogi Hrvati, a dobar dio njih doselio se i u Poganovce, te upoznavanje tradicije drugih mjesta okupljanjem KUD-ova iz različitih krajeva Hrvatske i izvan nje.
“Glavni gosti” ovogodišnje smotre bili su članovi KUD-a “Vrilo” iz Obrovca Sinjskog. Nastupila je muška i ženska klapa KUD-a te folklorna sekcija koja je izvela sinjsko kolo uz ženske napjeve i reru.
Snježana FRIDL

Glas Slavonije
- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2013., ponedjeljak

Među zlatarama i tamburicama i Maori s Novog Zelanda

SVEČANI MIMOHOD 47. ĐAKOVAČKIH VEZOVA


Đakovom su prošle 54 folklorne skupine iz Hrvatske i svijeta
Đakovo, jučer, od 8,30 do 11,00, potez od Malog do Velikog parka. Teče svečani vezovski mimohod što se na Strossmayerovomm trgu klanja ljepoti katedrale, a ona njemu. Jer, u njemu su 4.500 duša u narodnom ruhu svoga kraja, s pjesmom na usnama, u ritmu plesnog koraka…
Rame uz rame stale Šokice sa šamijama, Bosanke u dimijama, Slovakinje u lepršavim plavim suknjama… Šareni se trobojnica o šokačkom šeširu, ali i crven fesić, oprava ukrajinske narodne nošnje, vez što ga sobom doniješe gradišćanski Hrvati iz Austrije, Hrvati iz Berlina… Koliko li su samo ruke vezilja prošle koncem po platnu za svu tu ljepotu što se jučer slila u srce Slavonije? Pitanje je to bez odgovora u mislima promatrača dok zadivljeno promatra sudionike velike vezovske povorke, u koju je jučer bila utkana i ljepota baranjske, moslavačke, vrličke, pašmanske, širokobriješke, ličke, vojvođanske, desinićke, sesvetske nošnje…
A već u idućem trenutku nešto dosad neviđeno, drukčije, no krajnje živopisno, potpuno egzotično – u sjeni zvonika, ispred koje tu veliku rijeku tradicije prati đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons.dr. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Zoran Vinković i drugi, velikoj đakovačkoj smotri pridružili su se novozelanski Maori! Zajedno s pripadnicima Kiwija, Samoanaca…, stigli u Đakovo s južnog Pacifika zajedno s novozelandskim Hrvatima iz FA “Kralj Tomislav”. Okupljeni u Klapu Samoana i skupinu Te Ihi Connection Wellington, Maori osvojiše Đakovčane i njihove goste ritmom, pjesmom, odjećom i bojama svoga kutka svijeta. Pobraše simpatije i iskazivanjem dobrodošlice “radom ruku” koji u nas ima sasvim neko drugo značenje… Na nekoliko trenutaka simpatične dugokose Maorke svojom su pjesmom odvele u neki sasvim drugi, egzotični svijet.
Odmah potom velika vezovska povorka nudi opet nešto drugo, jednako originalno – kandžijanje, UNESCO-om zaštićeno nijemo vrličko kolo, bošnjačke gradske igre iz Sarajeva, zvuk i tradiciju iz doline Neretve, živopisnost livanjskog kraja, tradiciju Palešnika… “Oj curice, rokoko, poljubi me u oko…”, pjevao je KUD iz Starih Perkovaca, čiji je stari, šokački govor na popisu nematerijalne baštine RH. KUD “Ivan Meštrović” iz Vrpolja donio je detalj s tijelovske procesije, a KUD iz Strizivojne zapjevao: “Aoj, društvo, zapjevajmo skupa, pozdravimo novog nadbiskupa”. Gizdala se vezovska Šokadija i gradonačelniku domaćinu: “Šokadijo, nek je tebi dika, što si dala Šokca načelnika!” U povorci i staro, i mlado, pa i bosonoga dječica što đakovački asfalt tek na prstićima gazi… U mimohodu i KUD Gorjanac što još nijedne Vezove propustio nije…
A kad je i zadnja od čak 54 folklorne skupine prošla centrom grada, sav taj folklor iz zemlje i svijeta spleo je na platou ispred prvostolnice veliko šokačko kolo, čiju sliku u idućem trenutku zamijeniše prolasci okićenih svatovskih zaprega, njih čak 65, a za njima 85 jahača. Svi oni jučer iz Đakova Europi i svijetu odaslaše poruku da takve smotre i tradicije nigdje drugdje do u srcu Slavonije nema.
Suzana ŽUPAN

Glas Slavonije
- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.