folklorni

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.12.2011., srijeda

Koncert KUD-a "Julije Benešić" povodom 40-e obljetnice rada društva




Povodom obilježavanja 40-te obljetnice svoga postojanja Kulturno umjetničko društvo „Julije Benešić“ Ilok organiziralo je u subotu slavljenički koncert. U programu su pored domaćina KUD-a "Julije Benešić" i SKPD "Ljudevit Štur" nastupila i gostujuća Društva KUD "Brnaze" iz Brnaza, KUD "Šumari" iz Vinkovaca te ŠPU "Feniks" Osijek. U programu koncerta nastupio je također i tamburaški sastav KUD-a "Julije Benešić" koji djeluje i samostalno pod nazivom „Iločke bekrije“, zatim pjevačka skupina "Iločani" te novoosnovana sekcija standardnih plesova koja također djeluje pri KUD-u "Julije Benešić" Ilok. Koncert je održan u športskoj dvorani Srednje škole Ilok, a ulaz je bio slobodan.



Inače, Kulturno umjetničko društvo Julije Benešić osnovano je 1971. godine kao gradsko društvo s ciljem okupljanja što većeg broja građana u raznim sekcijama - tamburaška, folklorna, dramska i literarna te pjevački zbor i limena glazba. Nakon progonstva i povratka u Ilok, rad društva obnovljen je 1998. godine na inicijativu voditelja tamburaške sekcije Marka Benića, koji je ovu dužnost obnašao sve do umirovljenja 2009. godine. Sadašnji predsjednik KUD-a je Mirko Čobanković. Programske aktivnosti društva usmjerene su na njegovanje i očuvanje tradicijskog i kulturnog nasljeđa i ljudskih vrijednosti kroz zajednički rad svih članova društva, te suradnja s drugim društvima i udrugama. Broj aktivnih članova mijenjao se tijekom razdoblja, a trenutno s tamburaškom sekcijom broji oko 50 članova. U društvu danas djeluju mlađa i starija folklorna skupina te tamburaška sekcija. Voditeljice mlađe folklorne skupine su Tanja Šijak i Blaženka Crvenković, a starije Dario Grčić iz Vinkovaca. Sekciju standardnih plesova vode Dubravka Tomšik – Krmpotić i Mario Šaravanja, dok pjevačka skupina Iločani djeluje pod ravnanjem Ivice Hodolića. Zbog značajnog interesa mladih za učenjem sviranja tambure u tijeku je ponovno aktiviranje rada škole tambure. KUD "Julije Benešić" aktivno sudjeluje na prigodnim programima na lokalnoj razini i to na manifestacijama kao što su Iločka berba grožđa, Vinkovačke jeseni, Šokačko sijelo te Divan je kićeni Srijem.

H.O.

Radio Ilok
- 18:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.12.2011., utorak

U Velikom Trojstvu održana tradicionalna Bilogorska božićnica



Uprizorenje Božićnih običaja oduševilo publiku i vratilo je u vrijeme kada se Božić proslavljao bez utjecaja današnje komercijalizacije.

Duh Božića u svoj svojoj ljepoti sinoć se rasplinuo sportskom dvoranom u Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara.

Tradicionalna priredba "Bilogorska božićnica" oduševila je brojne Velikotrojščane i njihove goste koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta. U iznimno bogatom programu u kojem su uz učenike tamošnje osnovne škole sudjelovali i članovi bjelovarskog HORKUD-a Golub te gosti iz prijateljske Mađarske i operna pjevačica Kristina Anđelka Đopar,posebnu pozornost i ovog puta izazvalo je uprizorenje Božićnih običaja ovoga kraja koje su izveli članovi KUD-a Velikog Trojstva.

Upečatljiv nastup pokazao je svu ljepotu iščekivanja i priprave za dostojnu proslavu blagdana Kristova rođenja te otkrio bogatstvo običaja koji se njeguju od davnina i prenose s koljena na koljeno. Bio je to svojevrsni povratak u vrijeme kada se Božić proslavljao bez utjecaja današnje komercijalizacije, bez blještavila i kićeraja, skupih darova i sličnih novotarija.

Skromno i kršćanski ponizno u molitvi i čistoći duše, Božić se tada slavio više u srcu a manje za trpezom. Bilogorska Božićnica još se jednom pokazala kao iznimno vrijedan čuvar baštine i bogate tradicije.

Večernji
- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.12.2011., petak

Večer folklora, pjesme i običaja



U Kazalištu Virovitica u okviru manifestacije "Prosinac u gradu" 16. prosinca održana je tradicionalna 18. po redu priredba "Večer folklora, pjesme i običaja". Priredbu je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo Virovitica, a u programu su sudjelovali učenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić s prikazom svetkovine Badnje večeri, juniorske i seniorske plesne skupine iz Barča s mađarskim plesovima, KUD iz Grubišnog Polja s plesovima Međimurja i Splita, Dramska grupa prognanih Hrvata iz Slankamena s prikazom Badnje večeri i organizator priredbe, KUD Virovitica s plesovima Podravine i Zagorja. Brojni posjetitelji su još jednom doživjeli i osjetiti sve bogatstvo i umijeće folklora naših krajeva od sjevera do juga, temperamentni ples susjeda Mađara, raskoš nošnji i običaja, a izvođači su potvrdili da se i mi i susjedi imamo čime ponositi i da tradicijsku kulturu treba čuvati i njegovati. Posebno dojmljiv bio je kraj priredbe u kojem su domaćini s gostima zapjevali božićne pjesme, te svima poželjeli sretne nadolazeće blagdane i uspješnu 2012.

ICV
- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2011., utorak

Pjevalo i plesalo 350 skladovaca


KONCERT KUD-A SKLAD - UVERTIRA U PROSLAVU 250. OBLJETNICE

ĐAKOVO - Kulturno-umjetničko društvo Sklad, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, prošloga je vikenda svojim sugrađanima darovalo koncert u kojem su, kako je kazala predsjednica Društva Silvija Portner, saželi sve ono što su radili tijekom cijele godine. Svih 350 članova, u sekcijama od onih najmlađih u dječjem folkloru, preko ritmičkih skupina, jazz i break dancea, tamburaša pa sve do onih u najboljim godinama, nastupilo je na pozornici Hrvatskog doma. Dupkom puna dvorana odjekivala je pljeskom. Posebice je impresivna bila završna scena, kada su folkloraši na scenu izišli s fenjerima pjevajući božićne pjesme.
- Sve je ovo uvertira u proslavu našeg velikog jubileja, 150. obljetnice postojanja, koja će se obilježiti 2013. godine. U Skladu se mnogo radi, mnogo je i novosti kojima se možemo pohvaliti u posljednje vrijeme. Jedna od njih je i rad tamburaške sekcije, gdje za veliku pomoć možemo zahvaliti Županiji, odnosno županu dr. Vladimiru Šišljagiću, zbog čije potpore mali tamburaši uče besplatno svirati, jedino su roditelji morali kupiti instrumente - kazala je predsjednica Portner.
I ovaj je koncert održan kao dio programa Svome gradu za blagdane.

M. Muškić

Glas Slavonije
- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2011., subota

Nikad bolja smotra samičara

47. "Brodsko kolo"



Hrvatska smotra svirača na tamburi samici "Oj samice drvo javorovo, ko te sviro, nikad ne bolovo", koju od prvoga dana organizira KUD "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca, tradicionalno je završna priredba smotre "Brodsko kolo", a ovoga puta i pravi dragulj u kruni cjelogodišnjih programa. Iako trinaesta, ovogodišnja je smotra organizacijski, programski, izvođački... bila najbolja ikad održana. U nastavno-športskoj dvorani OŠ "Viktor Car Emin", pred nekoliko stotina posjetitelja koji su popunili i tribine i priređeno gledalište, program je otvorila zamjenica brodsko-posavskoga župana Ružica Vidaković, a zatim su se na pozornici koju su članovi KUD-a "Tomislav" uredili poput pravog seoskog dvorišta, smjenjivali samičari Matej Vinarić (D. Andrijevci, 1995.), Andrija Branković (Kruševica, 1994.) i Tihomir Nikolić (Slavonski Šamac, 1993.), Matej Jemrić (Šiškovci, 1994.), Ivo Matasović (Velika Kopanica, 1934.), Đuro Švaganović (Mala Kopanica 1941.), Ema Salopek (Vinkovci, 1999.), Tihomir Vranješ (Osijek, 1988.), Katarina Hasilo (Retkovci, 1993.), Mislav Botica (Slavonski Brod, 1999.), Tomislav Rukavina (Lički Osik, 1991.), Josip Požega (iz Starih Mikanovaca, 1991.), Stanislav Oršolić (Županja, 1945.), Mario Gusak (Podvinje, 1989.), Vinkovčani Tea Grgurić (1996.), Petar Ižaković (1993.), i Ivan Kelava (1994.), te Tomislav Rukavina (Lički Osik, 1991.). Uvod u program dala je folklorna skupina domaćina (koji su prikazali i kako se nekada pekao kruh, a kasnije je nastupila i dječja skupina donjoandrijevačkog društva), a uz samičare su nastupili i MPS KUD-a "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice, HKUD "Lika" iz Ličkoga Osika (dvije koreografije), KUD "Đeram" iz Čajkovaca, ŽPS "Parižanke" KUD-a "Eugen Kumičić" iz Slavonskog Broda, ŽPS KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Beravaca, ŽPS "Đeveruše" KUD-a "Kolo" iz Donje Bebrine te HKUD "Željezničar" iz Osijeka (također dvije koreografije), ali i solisti Andrija Kusanić, Nikolina Benačić, Mata Baboselac Mišin ... Uz Matasovića, Švaganovića i Oršolića, česte ali ove godine i najstarije sudionike samičarske smotre, prvi se put na smotri predstavilo čak 11 samičara i samičarki čiji se raspon godina kreće od 11 do 21, što upućuje na ispunjenje dvaju zadaća ovoga programa – očuvanje tradicije i prenošenje na nove generacije. To je naglasio i predsjednik Organizacijskog odbora i Folklornog ansambla Broda Josip Perčević pozivajući ljubitelje folklora na priredbe 48. "Brodskog kola" za mjesec dana. Odmah po završetku programa, dok su sudionici i posjetitelji u dvorani igrali kolo, održan je i okrugli stol s voditeljima, na kojem je etnolog Zvonimi Toldi uime programskoga odbora dao osvrt na cjelokupnu smotru, a glazbeni pedagog Adam Pavić, stalni član programskoga odbora, dao stručnu ocjenu svakog pojedinog nastupa. Sveukupno, primjedbi je bilo malo a pohvala i isticanja dobrih primjera, na koje se mogu ugledati i drugi, puno više, pa možemo i dogodine očekivati iznimno dobar program.

Fotografije: Josip Perčević

D. Vanić

Posavska Hrvatska
- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2011., srijeda

Održana osma „Večer selskih gucov“

sma „Večer selskih gucov“ održana je u prepunom Domu OSRH Zrinski gdje su se karlovačkoj publici predstavili Guci Knez Gorice, Guci KUD-a „Izvor“,Generalski Stol, Guci KUD-a Mostanje, Drajsani s Vučjaka, Guci KUD-a „Lipovac“ Generalski Stol, Mahičanski guci, Guci KUD-a „Sv.Juraj“ Draganić, Veseli muzikaši iz Netretića, Poljički guci i Zadobarski guci.

Koncert „Večer selskih gucov“ održava se od 2004. godine u Karlovcu u organizaciji ZOAKD Karlovac, s ciljem njegovanja muziciranja guca – tradicijskih sastava Karlovačka županije, koji su odlukom Ministarstva kulture RH 2010. godine upisani u nacionalnu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Sudjelovanje guca u folklornoj glazbenoj praksi Karlovačke županije izravno je potvrđeno u 19. stoljeću,no velika je vjerojatnost da su postojali i prije u 18. stoljeću. Organizator je ovim koncertom želio osnažiti negdašnju ulogu violinista i potaknuti njihovo veće uključivanje u sastav guca. Rezultat je tog nastojanja posljednjih godina lagan, ali ipak zamjetan porast mladih svirača, među kojima se izdvaja nekolicina već vrsnih violinista koji i svirkom i ponašanjem suverenih svirača plijene pozornost i oduševljavaju publiku. Upravo na tom koncertu, daleko više nego na smotrama folklora, gucima je pružena prilika za izravno i potpunije predstavljanje publici. Koncert „ Večer selskih gucov“ potaknuo je i obnavljanje rozganja, koje je također jedno od istaknutih dobara tradicijske kulture Karlovačke županije. Od utemeljenja „Večeri selskih gucov“ zamjećuje se da je rozganje sve zastupljenije i u programima folklornih skupina. (rb)

Karlovački tjednik
- 06:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2011., nedjelja

Sveta Kata, snijeg na vrata

Njegovanje baštine U VELIKOJ PISANICI


Deseti jubilarni susret folklora “Sveta Kata, snijeg na vrata” okupio je u Velikoj Pisanici kulturno-umjetnička društva iz Kapele, Velikog Grđevca, Garešnice, Bjelovara i Velike Pisanice. Predstavili su se veliki i mali folkloraši, koje je publika posebno srdačno pozdravila i nagradila velikim pljeskom jer su oni nada da će tradicija biti nastavljena. Organizator susreta je Kulturno-umjetničko društvo “Sloga” Velika Pisanica, a cilj je očuvanje i njegovanje narodne baštine. Općina Velika Pisanica, Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo kulture podupiru susrete folklora svih deset godina, pa je na rastanku dogovoren susret i sljedeće godine.

(rs)

Bjelovarac
- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.12.2011., petak

Posjetitelji uživali u pjesmi, plesu i delicijama nacionalnih manjina

U programu svečanosti u Bjelovaru ove godine sudjelovalo 12 KUD-ova s oko 370 izvođača, što je najveći odaziv dosad



Ruske piroške, vatruške i, naravno, neizostavna votka, makedonsko gravče na tavče, zeljanik i čuvena mastika te bosanske baklave, maslanica, kadaif i gurabije tek su dio bogate gastro-ponude koja je preksinoć oduševila Bjelovarčane i njihove brojne goste na tradicionalnoj i po mnogo čemu jedinstvenoj manifestaciji Večer nacionalnih manjina.

Selidba pun pogodak

Odluka organizatora bjelovarske Češke obeci da u dogovoru s pokroviteljem, Gradom Bjelovarom, zbog velikog interesa manifestaciju preseli iz Doma kulture u Školsko-sportsku dvoranu pokazala se opravdanom jer je i takozvana rukometna dvorana bila gotovo pretijesna da primi sve one koji su poželjeli vidjeti bogatstvo folklorne i kulinarske baštine nacionalnih manjina. U svom jubilarnom, petom izdanju manifestacija je ponudila dosad najraskošniji program, u kojem je sudjelovalo 12 KUD-ova s oko 370 sudionika.

- Ovom manifestacijom pokazujemo da naš Bjelovar njeguje toleranciju i multikulturalnost, koji nas potiču na stvaranje zajedništva u izgradnji naše domovine, u kojoj svaka nacionalna manjina može u punoj mjeri izražavati svoj nacionalni identitet i njegovati svoju kulturu, doprinoseći oplemenjivanju sveukupne kulturne baštine naše domovine – otvarajući manifestaciju kazala je Miroška Lončar, predsjednica bjelovarske Češke obeci.

Suživot i suradnja

Ponos i oduševljenje manifestacijom nije krio ni bjelovarski gadonačelnik Antun Korušec posebno naglasivši da su suradnja i suživot većinskog hrvatskog naroda s pripadnicima nacionalnih manjina duboko ukorijenjeni u tradiciju i kulturu Bjelovara, grada tolerancije i međusobnog uvažavanja svih njegovih građana. Prikazani program pokazao je veliko bogatstvo različitosti pjesme i plesa,nošnji i gastro-delicija manjina.

Piše: Darko Marčinković/VLMdarko.marcinkovic@vecernji.net

Večernji
- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.