folklorni

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.01.2010., nedjelja

Pripreme za 'Budućnost na rubu močvare 2010'


Čelnici Mjesnog odbora Potok i tamošnjih udruga jučer su se sastali kako bi analizirali prijedlog scenarija Ogranka Matice hrvatske Kutina i njezina povjerenstva iz Popovače o obilježavanju 2. veljače, Svjetskog dana vlažnih staništa.

Kao što je poznato za područje Lonjskog polja koje je na popisu Ramsarske konvencije, uz taj dan priprema se bogat stručni i kulturno-umjetnički program pod nazivom 'Budućnost na rubu močvare'. Selo Potok po drugi je puta domaćin. Priredba je zakazana za subotu, 6. veljače 2010.godine. Nakon uobičajenog dočeka i vožnje kočijama program će uz čitanje učeničkih radova na temu zaštite prirode početi u područnoj školi. Tom prigodom, a i uz 120 godina školske nastave u Potoku, bit će predstavljeno na temu krajobrazne ljepote Moslavine i likovno stvaralaštvo učiteljice te škole s početka prošlog stoljeća Zorke Sever. Folklorni program bit će uz znaku 35. obljetnice KUD-a 'Potočanka' koji će ugostiti i KUD-ove iz Bilja u Baranji te Repušnice, sela koje je domaćin sljedeće manifestacije. Najavljeni su i još neki sadržaji, a koji će uskoro biti i utvrđeni s čelništvom Općine Popovača, tradicionalno jednim od glavnih pokrovitelja priredbe.

U nastavku objavljujemo prijedlog scenarija za priredbu:



Prijedlog scenarija za priredbu
'Budućnost na rubu močvare'

6. veljače 2010. godine

Nositelj: Ogranak Matice hrvatske Kutina s povjerenstvom u Popovači
Domaćin: Mjesni odbor Potok i KUD 'Potočanka' zajedno s tamošnjim udrugama

- 15 sati Vatrogasni dom - susret uz kuhano vino, pozdrav uz naglasak na
djelovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Potoku i
organiziranu vožnju kočijama

- 16, 30 sati - Područna škola - uz 120. obljetnicu škole u Potoku, spomen na njezinu učiteljicu (1915.-1919.) i slikaricu Zorku Sever (Popovača 1894. - Zagreb 1973.). Uz autoričine likovne teme o prirodi bit će projiciran i filmski zapis čuvanja i predstavljanja moslavačke narodne nošnje sve do inozemnih gradova ('Skica za portret', HTV, 2005.)
- Uloga škole u zaštiti prirode uz čitanje učeničkih radova (moguće iz svih škola koje okuplja priredba 'Budućnost na rubu močvare').
- 18 sati - Folklorna večer u znaku 35. obljetnice KUD-a 'Potočanka' - domaćina večeri. Nastupaju i KUD iz Bilja (veza s Parkom prirode «Kopački rit») i KUD iz Repušnice, kao slijedeći domaćin
Bit će organizirane i dvije izložbe: o djelovanju KUD-a i 'Lonjsko polje okom kamere Jerka Miletića'.

Napomena uz program

- Kroz program voditelj slikovito daje osnovne podatke o Potoku iz dan ranije promovirane monografije o selu
- Tijekom stanki između folklornih točaka - prigodni pozdravi gostiju od predstavnika mjesnih vlasti do ministarstva
- Predstavnik JU Park prirode 'Lonjsko polje' spominje 20. obljetnicu od proglašenja PP i daje osnovne značajke dosadašnjeg rada, posebno u zaštiti biološke raznolikosti. Naime od UN 2010. godina proglašena je Međunarodnom godinom biološke raznolikosti.

- 20 sati - Trenuci potočke gostoljubivosti (na značaj gastronomske ponude prije odjave i završne pjesme podsjetit će poznata novinarka i književnica Božica Brkan)
Napomena: Prije podne najvjerojatnije u Popovači bit će predstavljena pjesničko-likovna mapa o Neretvi (nakladnik Ogranak MH Metković), čije je ušće također jedan od hrvatskih i svjetskih močvarnih biotopa. Po prvi put priredba se proširuje i na 'Kopački rit' odnosno donji tok rijeke Neretve, područja također na popisu Ramsarske konvencije od 3. veljače 1993. godine

općina Popovača
- 13:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2010., subota

Počele pripreme žetvenih svečanosti



Vijeće članica Saveza Čeha ili predsjednici i tajnici svih 29 čeških beseda, predsjednici saveznih Savjeta, ravnatelji čeških odgojno – obrazovnih institucija, te predstavnici manjinskih institucija i klubova na sinoćnjoj su sjednici u Doljanima razgovarali o organizaciji najveće manifestacije Saveza Čeha – o ovogodišnjim daruvarskim žetvenim svečanostima koje će se održati 17. i 18.srpnja. Dvodnevna manifestacija bi trebala početi okruglim stolom o temi „Poljoprivreda i EU – češka iskustva“- u suradnji sa Veleposlanstvom Češke Republike. Drugi dan manifestacije počeo bi žetvenom povorkom, u centru grada bit će štandovi s ponudom tradicionalnih čeških jela i starih obrta, uz izvedbu folklornog programa, smotre limenih glazbi i pučko veselje s bogatom ponudom jela i pića. Na Dožinke će biti pozvani i češki i hrvatski predsjednik. (Irena Ivanović Lasta)
Dodati u favorite (0) | Link | Posjeta: 32

Radio Daruvar
- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.01.2010., četvrtak

GODIŠNJI KONCERT KUD-a „ŠOKADIJA“ BOCANJEVCI

U Hrvatskom domu u Bocanjevci održan je dana 17. siječnja godišnji koncert KUD-a „Šokadija“ Bocanjevci na kojem su svojim nastupom predstavili sve ono što je društvo radilo tijekom protekle godine. Na koncertu su nastupili dječja folklorna skupina, pjesnici te starija folklorna skupina koji su pred domaćom i gostujućom publikom u prepunoj dvorani izveli pet plesova i to dvije Slavonije, Posavinu, Bilogoru i Baranjske plesove. Nakon koncerta organizirana je mala zabava gdje su svi prisutni imali priliku uz osvježavajuće piće kušati i domaće kolače.

Tijekom 2009.godine ovo kulturno umjetničko društvo održalo je 46 proba te 17 javnih nastupa u našoj i drugim županijama (Lužani, Đurađ, Tiborjanci, Marijanci, Ljeto Valpovačko, Harkanovci, Vir, Viljevo, Šljivoševci, Velimirovac, Belišće) a svojim plesom predstavili su se i na dva nastupa u Benkovcu te okolici Sukošana istaknuo je predsjednik Branko Piškorjanac. Rad sa dječjim skupinama povjeren je Maji Šimošić dok stariju folklornu skupinu i tamburaše vodi Stanislav Čamagajevac.

Belišće
- 19:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.01.2010., srijeda

Grupa protiv namještanja izbora Šokačkog cvita


ŽUPANJA - Prije nekoliko dana skupina djevojaka iz Županje na Facebooku je osnovala grupu protiv namještanja izbora Šokačkog cvita. Iako taj laskavi naslov u pravilu treba ponijeti najljepša djevojka Šokačkog sijela, najveće tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije županjskog kraja, odjevena u izvornu tradicijsku odjeću, odnosno narodnu nošnju, više od stotinu članova novoosnovane grupe tvrdi da to nije tako. Sve djevojkeredom smatraju da su glavni kriteriji to da imaš boga za ujaka i da potječeš iz elitnije i, prema mogućnosti - dobrostojeće obitelji, da imaš dobru zaleđinu i da sve one "obične" djevojke iz prosječnih obitelji, čiji roditelji nisu eksponirani i koji su obični radnici, nemaju nikakve šanse. Članovi novoosnovane grupe tvrde da se već godinama unaprijed zna tko će biti šokački cvit, a neki tvrde da su se navodno i same djevojke koje se natječu još prije izbora u društvu znale pohvaliti kako će baš one biti najljepše. Spominje se čak i to kako je kćerka jednog lokalnog dužnosnika, u vrijeme dok je na vlasti bila koalicija SDP-HSS prije nekoliko godina, želeći se svim silama domoći te titule obilazila vlasnice najstarijih nošnji u Županji i sve ih pokupila kako bi preduhitrila konkurenciju i bila sigurna da šokačko ruho neće završiti kod njenih protukandidatkinja. No, trud joj se ipak nije isplatio. I dok se na Fejsu ovih dana uvelike razglaba o načinu izbora, a grupi se svakodnevno pridružuje velik broj članova, treba napomenuti kako su upravo špekulacije o namještaljkama i proglašavanju pobjednice danima prije izbora mnogim djevojkama nanijele veliku štetu. Tako je prije tri godine gradom "pukla" priča o tome kako će ljepotica Šokačkog sijela biti kćerka tadašnjeg direktora županjske Sladorane, i to samo što se djevojka, koja je inače imala sve predispozicije za taj laskavi naslov, prijavila na natjecanje. I kako to kod nas biva, zli su se jezici odmah bacili na posao. Pritisak je postao toliki da je otac djevojke koja se ni kriva ni dužna našla na meti zlobnika, tijekom izbora Boga molio samo da ona ne pobijedi zbog svoga i mira svoje obitelji. A koliko su zapravo utemeljene optužbe o namještanju izbora Šokačkog cvita teško je reći. Najljepšu djevojku odjevenu u tradicijsko narodno ruho bira sedmeročlana Prosudbena komisija u kojoj su ugledni ljudi iz struke, etnolozi, predstavnici pokrovitelja manifestacije, prošlogodišnja ljepotica, te predstavnici publike. Svi oni nakon predstavljanja djevojaka dobiju listiće na kojima zaokruže ime svoje favoritkinje, a nakon prebrojavanja glasova, što se također radi "pod povećalom", proglašava se pobjednica, koja za razliku od Cvita ostaje bez novčane nagrade. Inače, ovogodišnji izbor, koji će biti održan u okviru 43. Šokačkog sijela, bit će u petak, 12. veljače 2010. godine, a sve zainteresirane djevojke u dobi između 16 i 25 godina mogu se prijaviti do 29. siječnja u zgradi Grada Županje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Na 40 izbora samo 16 puta pobjeda Županjke
Član Izvršnog odbora Šokačkog sijela Ivan Zlatunić, kategorički odbacuje sve optužbe koje kruže Facebookom o namještanju izbora Šokačkog cvita, nazvavši ih najobičnijim glupostima. "Od 40 izbora ljepotice Sijela, koliko ih je do sada održano u Županji, samo 16 puta pobijedila je Županjka. No, nekima očito smeta što je upravo djevojka iz Županje u posljednje tri, četiri godine ponijela tu titulu, pa izbor odmah žele prikazati u negativnom svjetlu i ocrniti ga iz vlastitih pobuda", poručuje Zlatunić.


Glas Slavonije

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2010., ponedjeljak

Program 43. Šokačkog sijela

Petak, 05. veljače 2010.

19.00 sati - IZLOŽBA „Konji u tradicijskoj kulturi" (Zavičajni muzej „Stjepan Gruber")

20.00 sati -KONJARSKE VATRE (Zavičajni muzej „Stjepan Gruber")


Subota, 06. veljače 2010.

11.00 sati - MALO ŠOKAČKO SIJELO (dvorana „Mladost")

19.00 sati - OTVORENJE SIJELA (dvorana „Mladost")

Nastupaju: KUU-e: „Tomislav" Županja, „Kristal-Sladorana"Županja, „Tena" Đakovo, „Šokadija" Strizivojna, „Drenje" Drenjanci, „Seljačka sloga" Baranjsko Petrovo Selo, Pjevačka skupina „Poljari" Šiškovci, Pjevačka skupna "Zvizde"Zagreb i TS „Garavuše"Kutjevo


Nedjelja, 07. veljače 2010.

12.00 sati - POKLADNO JAHANJE - najava Sijela ulicama grada
19,00 sati - KAZALIŠNA PREDSTAVA „Mačak u vreći"-GAK (dvorana „Mladost")


Ponedjeljak 08. veljače 2010.

19.00 sati - SIJELO PUČKIH PISACA (Restoran „Kristal-Sladorana")


Utorak, 09. veljače 2010.

18.00 sati - IZLOŽBA Marice Žigmundovac (Galerija Veliki Kraj)

19.00 sati - I. VEČER FOLKLORA (dvorana „Mladost")

Nastupaju: KUU-e: „Drežnik" Drežnik, „S. Janković" Šiškovci, „Sava" Rajevo Selo, „Zagrađe"

Zagrađe, „M. Gubec" Ilača, „Mladost" Vođinci, „Tomislav" Cerna i „Branimir" Bošnjaci


Srijeda, 10. veljače 2010.

19.00 sati - II. VEČER FOLKLORA (dvorana „Mladost")

Nastupaju: KUU-e: „Šokadija" Stari Mikanovci, „Sloga" Đakovačka Satnica, „S. Janković"

Rokovci-Andrijaševci, „Šokadija" Budrovci, „J. Kozarac" Štitar, „M. Stojanović" Babina Greda

„I. Filipović" Velika Kopanica i „K. Šimić" Podcrkavlje


Četvrtak, 11. veljače 2010.

10.30 sati - MALO LITERARNO SIJELO (Gradska knjižnica)

11.00 sati - IX. „VIGOR BARMEN KUP" (Obrtničko-industrijska škola)


Petak, 12. veljače 2010.

19.00 sati - „ŠOKAČKI CVIT 2010." (dvorana „Mladost")


Subota, 13. veljače 2010.

19.00 sati - III. VEČER FOLKLORA- gostujući ansambli (dvorana „Mladost")

Nastupaju: KUU-e:"Tomislav"Županja, „Kristal-Sladorana" Županja, „Herceg Stjepan"

Ljubuški, BiH, „Sveti Juraj" Duga Resa, „Gradina" Polača, Folklorni ansambl Slavonskog Broda

i Centar za tradicijska glazbala Zagreb


Nedjelja, 14. veljače 2010.

09.00 sati - SVINJOKOLJA (Caffe-bar „Ambar")

11.00 sati - PEČE ČIČA RAKIJU ( Trg kralja Tomislava)

12.00 sati - ZABAVNI PROGRAM TS „Patria"(centralna pozornica)

13.00 sati - POKLADNA POVORKA - ulicama grada

20.00 sati - MASKENBAL (Dom mladeži)

Nastupa: LET 3


Ponedjeljak, 15. veljače 2010.

19.00 sati - VEČER UZ TAMBURU (dvorana „Kristal-Sladorana")

Nastup: Brodska udruga tamburaša Slavonski Brod


Utorak, 16. veljače 2010.

20.00 sati - SELJAČKA ZABAVA (Sportska dvorana OŠ Ivana Kozarca)

Nastupa: TS „Kristali" Županja


- 18:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prijava za "Šokački cvit 2010."


U okviru "Šokačkog sijela", 12. VELJAČE 2010. GODINE, održat će se izbor ljepotice "Šokačkog sijela" - "Šokački cvit" u dvorani "Mladost" Županja.

Sve djevojke moraju biti odjevene u izvornu tradicijsku odjeću.

Izabranim ljepoticama i pratiljama pripast će novčane nagrade.

Izvršni odbor 43. Šokačkog sijela poziva zainteresirane djevojke u dobi od 16 do 25 godina da se prijave najkasnije do 29. siječnja 2010. godine, svakim radnim danom od 08,00 do 14,00 sati.

Prijave se mogu dobiti u zgradi Grada Županja u sobi br. 11, Strossmayerova 1, Županja ili na internet stranicama Šokačkog sijela:

http://www.sokackosijelo.com/ http://www.zupanja.hr

Kontakt osoba: Ivan Zlatunić, mob: 098/197-8259, fax:032/830-475.

Županja
- 14:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.01.2010., ponedjeljak

Obljetnica ČB Ivanovo Selo


Ivanovo Selo kod Grubišnog Polja, najstarije je češko selo u Hrvatskoj. Selo je osnovano 1826. godine a rad češke besede inicira tek peta generacija čeških doseljenika, istaknuo je na svečanoj sjednici proslave 75-te godišnjice mjesnog manjinskog udruženja, predsjednik Savjeta za povijest Saveza Čeha dr. Vjenceslav Herout:
Češka beseda Ivanovo Selo danas okuplja 350 članova koji aktivno djeluju u glazbenoj, folklornoj i kazališnoj sekciji. Osim spomenutih sekcija što je to s čime se članovi češke besede Ivanovog Sela, posebno ponose, doznat ćemo od predsjednice Ana Marije Štruml –Tuček.
U kulturnom programu u subotu navečer su nastupile kulturne sekcije čeških beseda iz Velikih i Malih Zdenaca te Treglave.(L.L.,I.I.L)

Radio Daruvar
- 21:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zimsko spremanje u Antinu


ANTIN,
- U prepunoj dvorani doma kulture u Antinu održano je 11-to zimsko spremanje. Riječ je o manifestaciji, odnosno reviji cura, snaša i momaka u zimskom tradicijskom ruhu. Više od 20 natjecateljica i natjecatelja došlo je prezentirati vrijedno i staro ruho koje su nosile njihove bake i djedovi, te na taj način pokazali kako njeguju i čuvaju tradiciju i kulturu svoga kraja.Marija Turkalj iz Bačkog Monoštora u Vojvodini proglašena je najljepšom snašom u zimskom tradicijskom ruhu. Najljepšim momkom u staroj izvornoj zimskoj nošnji proglašen je Josip Čičak iz Slavonskog Broda.

Vinkovačka televizija
- 14:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2010., utorak

Priznanje Vjeki Martiniću



Ovogodišnji laureat javnog priznanja Grada Garešnice je i Vjekoslav Martinić, predsjednik Gareš'kog kulturnog centra i diljem zemlje i u inozemstvu sve poznatiji po sviranju na raznim tradicijskim glazbalima, koje spašava od zaborava i ukazuje na njihovu vrijednost.


Za dugogodišnji rad na njegovanju pjesme, plesa i tradicijske glazbe Vjekoslav Martinić iz Garešnice ove godine dobiva javno priznanje Grada. Na kulturnom amaterizmu Garešnice aktivno radi 20-ak godina, promičući svoj Grad i Županiju diljem zemlje i izvan nje. Nastavnik je glazbene kulture u Osnovnoj školi u Đulovcu, gdje vodi dva dječja zbora i tamburašku sekciju. Sam u toj dobi nije pretpostavljao da će postati glazbenik svjetskog glasa. Zabave su u ono vrijeme bile posebna stvar, kaže Vjeko prisjećajući se ranih dana u garešničkim sastavima Top gun i Arabeska. Danas svira 40 instrumenata. Nakon svirke u bandovima i na svadbama, vraća se tamburici i posvećuje folkloru i tradicijskim glazbalima. Najdraža, životna priča mu je ona folklorna, uz koju ga veže ljubav prema supruzi Romani, glazbi i etno-baštini, koja im je zajednička, a započela je suradnjom u folklornoj sekciji garešničke Srednje škole. Zajedno, stručno su pomagali i rad KUD-a u Velikoj Trnovitici. Voditeljskih aktivnosti Martinić ima podosta, a predsjednik je Gareš'kog kulturnog centra koji njeguje tradicijsku glazbu i napjeve. U sklopu udruge djeluje škola tambure i tradicijskih glazbala, te vokalna skupina Međuvođe. Tamburaše vodi i u garešničkom folklornom ansamblu "Zdenac", koji vodi njegova supruga Romana Fezi-Martinić, s kojom je i član, te svira u Društvu Mađara Lipik. Zajedno sa sinom Filipom čine trio Martinić. Vjekoslav Martinić je i suosnivač Hrvatskog gajdaškog orkestra, stalni predavač na seminarima tradicijskih glazbala i školi folklora Hrvatske matice iseljenika. Uz Stjepana Večkovića, solista zagrebačkog Lada, bit će i predavač na Gajdaškoj akademiji koju osniva Centar za tradicijska glazbala u Zagrebu. Zahvalan je kolegama i prijateljima koji su ga predložili za časno priznanje svoga grada i Gradskom vijeću na ukazanom povjerenju. (Krugoval/pg)

Garešnica Net
- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2010., ponedjeljak

Mitsuki u Gajiću odjenula šokačku narodnu nošnju


BELI MANASTIR - Zahvaljujući međunarodnoj razmjeni studenata članova Lions clubova diljem svijeta, u Beli Manastir je stigla dvadesetogodišnja Mitsuki Hirata iz “omanjeg” japanskog grada Kanazawe, u kojem živi pola milijuna ljudi. Studentica treće godine ekonomije niti sanjala nije da će ikada doći u Hrvatsku, državu koja ima tek nešto više stanovnika od Nagoje u kojoj se školuje i za koju su Japanci čuli isključivo preko nogometa i zbog Cro Capa.
- Što da vam kažem. Razlike su goleme, ali iz dana u dan sve mi se više sviđa ovdašnji način života - priča nam Mitsuki uz šalicu kave u jednom belomanastirskom kafiću, radoznalo se osvrćući oko sebe.
U Japanu, naime, izlasci po kafićima, pogotovo u radno vrijeme, nisu popularni. Ponekad, kaže, s užim krugom prijatelja odlazi u restoran ili na karaoke, ali tamo ne borave dugo. Svakodnevnih obveza je mnogo, pa za izlaske baš i nema mnogo vremena. Fascinirana je, kaže, “laganim” načinom života u Hrvatskoj.
- Već prvih dana iznenadio me režim života. Kod nas je, primjerice, strogo zacrtano pravilo da je doručak u 7, ručak u 12, a večera, koja nam je zapravo glavni obrok, u 17 sati - objašnjava dugokosa Japanka.
Od domaćih delicija probala je gotovo sve, za što se pobrinula obitelj Krušelj kod koje je provela “belomanastirske dane”. Za sve što je okusila ima samo riječi hvale, a nije ju se dojmio samo zrnati sir. Priznaje da joj malo nedostaje riža, osnovni sastojak većine tamošnjih obroka. Koliko je vrijeme dopustilo, domaćini su joj pokazali nekoliko baranjskih destinacija poput Kopačkog rita, ili batinskog spomenika, posjetila je Osijek i neka baranjska mjesta, a u Gajiću je odjenula i šokačku narodnu nošnju koja ju je oduševila. Bojala se i nesanice, jer Japanci ne spavaju na krevetima, ali u nekoliko tjedana, koliko je boravila u Hrvatskoj, kaže, naspavala se odlično. Pokušala je usporediti ovdašnje i japanske cijene i, na naše iznenađenje, došla do zaključka kako je u Zemlji Izlazećeg Sunca skuplji samo luksuz.
U Baranji su Mitsuki dočekale gotovo proljetne temperature. Unatoč tome, pokazala nam je “grijač tijela” koji sve vrijeme nije skidala. Riječ je o nekoj vrsti uloška koji kisik pretvara u toplinsku energiju i tako grije tijelo. “U mom rodnom gradu sada je snijeg, ali je u Nagoji znatno toplije”, objašnjava.
Prepuna dojmova, s mnoštvom suvenira, fotografija i videozapisa, jučer se zaputila put Zagreba, odakle je odletjela za Frankfurt, iz kojega, pak, ima izravan let za Nagoju. Povratna karta do Zagreba i natrag, nije nezanimljivo, stajala ju je približno 1.200 kuna, a sufinancirali su je roditelji i nagojski Lions club.

Ivica GETTO


Božić u Zadru
Boravku u Belom Manastiru prethodilo je dvotjedno gostovanje u Zadru kod novinarke Slobodne Dalmacije. Tamo je dočekala i Božić, koji Japanci ne doživljavaju kao mi. Taj se blagdan, doduše, slavi i u Japanu, ali samo vanjskim obilježjima, uvezenim iz Amerike, bez razumijevanja njegovih religijskih korijena. Čestitka “Sretan Božić” na japanskom jeziku i ne postoji, kaže se samo “Merry Christmas”. Mitsuki je u Hrvatskoj doživjela Božić sa svim ovdašnjim običajima, ali joj bit Božića ipak nije baš najjasnija. Potječe iz budističke obitelji i, kao većina mladih u toj zemlji, nije religiozna, te vjeru ne provodi u praksi.

Glas slavonije

- 19:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.01.2010., srijeda

Presjek rada KUD-a Moslavine


http://www.kutina.hr/Portals/0/1_Online_Vijesti/Prosinac09/unutra%20kud2.jpg

Božićni koncert KUD-a Moslavine održan prošlog tjedna obilježio je kraj još jedne godine na izmaku, a njegov voditelj Tihomir Krmek izuzetno je zadovoljan posjetom i prijemom publike. "Ovo je bio 17. Božićni koncert koji predstavlja presjek jednogodišnjeg rada svih naših ansambala, a najviše se zahvaljujem našoj vjernoj publici i roditeljima naših članova", rekao je Krmek. Tako su i ove godine uz odrasli folklorni ansambl nastupila i dva uzrasta dječjeg folklornog ansambla, tamburaška sekcija i muška pjevačka klapa Škrlet. Ansambl je premijerno izveo i pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, što je publika osobito dobro prihvatila, a jednako tako pozdravljena su i Bunjevačka kola u koreografiji T. Krmeka. Isti repertoar vrlo je uspješno izveden i u Križu gdje je kutinski KUD nastupio na njihovom Božićnom koncertu na poziv KUD-a Graničar iz Križa.

Kutina
- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2010., ponedjeljak

Majstorica Ana iz Štitara šiva nošnje mladenkama i snašama


ŽUPANJA - Optimizam, kreativnost i osmijeh zasigurno su ono što krasi Anu Vincetić, koju svi u Štitaru znaju kao svoju “majstoricu”. Ana je, kada je u pitanju šivanje i izrada tradicijske nošnje, ali i suvremenih odjevnih predmeta u čijoj su osnovi uzorci iz bakinih škrinja i ormara, doista prava majstorica i nema joj ravne ne samo u Štitaru nego i daleko izvan granica ovog malog mjesta, u kojem se ljubomorno čuva tradicija.Osim po izradi haljina, košulja, bluza, kecelja, ponjava, suknji, Ana je među svojim sumještanima tražena i zbog tradicijske, šokačke nošnje. Naime, Štitar je jedno od mjesta u županjskoj Posavini gdje se još uvijek mnogo žena nosi “šokački”. Dok ih se, recimo, u Županji može izbrojiti na prste, u Štitaru ih ima stotinjak.
- Učila sam od bake moga supruga, koja je umrla prije dvije godine. Ona je u selu šivala odjeću snašama, a sada ja to nastavljam - kaže nam Ana, koja je osnovala udrugu "Etno Ana", u kojoj je zajedno s njom desetak žena.
- Ne stignem sve sama. Ideje i krojevi su moji, a ostalo, kao što je šlinga i zlatovez, prepuštam drugim ženama - kaže Ana, koja često sudjeluje sa svojim rukotvorinama na sajmovima, prezentacijama i brojnim drugim manifestacijama, a u projektu je i Ceste zlatne niti Turističke zajednice grada Županje.
Posla ima puno, a kako se približava Šokačko sijelo, imat će ga još više. Mnogo je onih koji u svojim ormarima nemaju naslijeđeno "ruvo", pa ga sada žele kupiti. Među onima koji su najčešći kupci su muškarci, koji traže košulje, te tamburaši.
Posebno joj je zadovoljstvo bilo šivati kreacije za jedan mladi par, vjenčanicu od domaćeg tkanja i šlinge s bolerom, te svečanu košulju za mladoženju.

Mnogo je onih koji u svojim ormarima nemaju naslijeđeno "ruvo", pa ga žele kupiti. Među onima koji su najčešći kupci su muškarci koji traže košulje, te tamburaši

Branka GALOVIĆ-DABIĆ

Glas Slavonije
- 18:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.