folklorni

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.08.2009., subota

Otvorena 29. turističko kulinarska manifestacija ''Kaj su jeli naši stari''


Predsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor otvorila je 29. turističko kulinarsku manifestaciju ''Kaj su jeli naši stari'' u petak, 28. kolovoza 2009. Svečanost otvaranja započela je hrvatskom himnom u izvedbi Limene glazbe Vrbovec i minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje.

Nakon uvodnih riječi voditelja Marte Šimić Mrzlečki i Želimira Štefanovića riječ je uzeo vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović. On je najprije pozdravio goste: predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Friščića, potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva rada i poduzetništva Damira Polančeca, potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva magistra Božidara Pankretića, ministra financija Ivana Šukera, ministra kulture magistra Božu Biškupića, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, župana Bjelovarsko Bilogorske županije Miroslava Čačiju, zastupnike u Hrvatskom saboru: Borisa Klemenića, Stipu Gabrića i Damira Sesvečana te sve državne tajnike, dožupane, gradonačelnike i ostale drage goste.

Zahvalio je vladi za sve što je u proteklom periodu napravljeno te izrazio nadu da će se taj trend nastaviti. Rekao je kao Vrbovec ima puno toga za pokazati. Posebno je istaknuo žene vrbovečkog kraja koje već dvadeset devet godina za redom spremaju jela po starim receptima. Također je pohvalio vrijednu udrugu vinogradara i vinara čiji članovi proizvode vrhunska vina i osvajaju brojne nagrade. Gradonačelnik je naglasio kako je i ove godine kroz tri dana trajanja manifestacije priređen bogat kulturno umjetnički, zabavni i sportski program a podaci da će na manifestaciji nastupiti više od dvije i pol tisuće izvođača te da se očekuje više od pedeset tisuća posjetitelja govore dovoljno o bogatstvu sadržava ove manifestacije. Gradonačelnik je zaključio zahvalom svima koji su došli, unaprijed je zahvalio svima koji će iduća dva dana posjetiti manifestaciju i zaželio je svima ugodan boravak u Vrbovcu.

Zatim je govorila Predsjednica vlade Jadranka Kosor. Na početku je pozdravila sve nazočne, te se zahvalila što je pozvana da otvori ovu manifestaciju. Istaknula je kako je vlada sa zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvo manifestacije ''Kaj su jeli naši stari''. Rekla je kako je i ranijih godina sa zadovoljstvom dolazila na ovu manifestaciju, te kako joj je ovo prva velika manifestacija koju ima čast kao predsjednica Vlade otvoriti. Gospođa Kosor je posebno zahvalila svim ženama koje su marljivo kuhale i pekle ovih dana kako bi se na manifestaciji imalo što pokazati i ponuditi te zamolila nazočne za jedan veliki pljesak za njih. Predsjednica vlade je rekla kako želi da se ova manifestacija širi i raste te da bude mjesto novih ideja i gospodarskih poticaja. Premijerka je svoj govor zaključila optimističnim riječima: ''Želim reći iako je teško, iako je vrijeme gospodarske krize i recesije imamo dobrih, valjanih i velikih razloga za samopouzdanje da gledamo s optimizmom ono što dolazi. Imamo pamet, imamo snagu, prošli smo puno teža vremena, savladali puno teže prepreke, prošli puno teže godine i dane a sasvim sigurno ima razloga za optimizam. U ovom trenutku sigurno je da će turistička sezona biti dobra a ima i drugih dobrih vijesti o kojima će se više govoriti slijedećih dana i mjeseci. Želim na kraju reći da ona volja, ona snaga, ona požrtvovnost, ona upornost koju vi u Vrbovcu pokazujete u organizaciji manifestacije ''Kaj su jeli naši stari'' treba biti uzor za sve nas u Hrvatskoj da nastavimo raditi i graditi hrvatsku da bi bila što bolja i što ljepša''

Na kraju je gospođa Kosor još jednom zahvalila na pozivu i proglasila 29. turističko kulinarsku manifestaciju ''Kaj su jeli naši stari'' otvorenom.

U znak zahvalnosti, gradonačelnik Bregović je gospođi Kosor predao tradicionalnu vrbovečku poculicu, koju je ona odmah i isprobala. Nakon toga je nastavljen prigodni kulturno umjetnički program. Ženski pjevački sastav HKUD-a Petar Zrinski otpjevao je pjesmu ''Zdravi bili ded i baka'', folklorna skupina HKUD-a Petar Zrinski izvela je Plesove vrbovečkog kraja te plesove zagorja.

Na kraju su Ivana Blažinović i Hrvoje Herček uz pratnju Limene glazbe Vrbovec opjevali pjesmu ''Kaj su jeli naši stari''.

Nakon toga su predsjednica vlade, ministri, saborski zastupnici i ostali gosti u pratnji domaćina obišli štandove udruga žena na kojima su bila izložena blagdanska jela.

VRBOVEC
- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.