folklorni

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



27.10.2008., ponedjeljak

Udruga Petrože Krušljevo Selo organizirala podsjećanje na čehatvu

OROSLAVJE – Nedavno osnovana udruga Petrože iz Krušljeva Sela priredila je podsjećanje na nekadašnji zagorski običaj čehatvu. Program je organiziran kao kulturni događaj, u kojem je čehatva, prikazana kroz igrokaz, bila samo jedan od njezinih dijelova, a održan je u Područnoj školi u Krušljevu Selu.
- Organizirali smo ovu priredbu kako bismo pokazali naše običaje našoj djeci, podsjetili starije na lijepe dane mladosti, a ujedno s gostima razmijenili lijepe naše stare pjesme, plesove i tradiciju koja je bogata, a još neotkrivena i nedovoljno neistražena - kaže predsjednik Petrože Darko Krušelj.

Udruga Petrože izvela je vlastiti igrokaz Susede pomažeju čehati. Zatim je nastupila dječja folklorna sekcija Kosi i grlice iz udruge Srce iz Bistranskih Novaka, koja je izvela splet zagorskih pjesama i plesova. Članica udruge Srce Vera Grgac pročitala je i prezentirala svoje vlastite pjesme na kajkavskom dijalektu. Nakon toga učenici četvrtog razreda Područne škole Krušljevo Selo izveli su igrokaz Materinska rieč, nakon čega su recitirali pjesme na kajkavskom.

Predstavljena su i djela samoukog majstora slikara iz Stubičke Slatine Rudolfa Oremuša. Nastupila je i udruga Igrišće, a ujedno su predstavljena originalna jela i kolači, prikazana su stara oruđa i alati kojima se nekad radilo, tkanja i ručnici, te drugi suveniri.

Autor Mladen KUKAS
VEČERNJI
- 07:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.10.2008., subota

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

Posjetite stranice KUDa LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš
- 21:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.10.2008., ponedjeljak

FOLKLORNO DRUŠTVO ŠOKICA NA FESTIVALU IGF-A U PESARU U ITALIJI

SLOBODNICA - Kulturno-umjetničko društvo Šokica iz Slobodnice, sela nedaleko od Slavonskog Broda, ove je godine priznanjima na međunarodnoj sceni proslavilo svoj kraj, tradiciju i folkornu baštinu. Najnovijim velikim priznanjem, Grand-prix koji su donijeli s festivala IGF-a (International group of folklor) iz talijanskog Pesara, još jedanput su pokazali da pripadaju najboljima. Nedavni Oscar za folklor (prvi za Hrvatsku) stigao je nakon prošlogodišnje brončane ciupage u Zakopanima, gdje je održan najveći folklorni festival srednjoistočne Europe te nakon značajnih priznanja u francuskom Mont Brisonu i makedonskom Kičevu. Folkloraši "Šokice", KUD-a koji postoji gotovo jedno stoljeće, u Pesaru su se profesionalno i više nego dopadljivo (uz izvrsnu tamburašku pratnju pod vostvom Nene Seletkovića) predstavili spletom "otvorenih slavonskih kola". Uz prelijepe slikovite nošnje, njihov nastup je stručni sud (unatoč kvalitetnim skupinama iz Rumunjske, Litve, Latvije, Rusije, Italije, Bugarske, Češke i Albanije...) proglasio najboljim. Predsjednik KUD-a Stjepan Kovačević zbog toga ne krije zadovoljstvo i neskromno priznaje kako je Grand-prix i očekivao. “Mi imamo što pokazati Europi, jedinstverne šlingane i vezene nošnje, naši KUD-ovi za razliku od drugih, uz ples i pjevaju u kolu, drži etnologinja Manda Svirac.

M. RADOŠEVIĆ

GLAS SLAVONIJE
- 08:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.10.2008., petak

Održani VII. folklorni susreti "Lukovo u Novskoj"



Povodom Dana Grada Novske i blagdana sv. Luke, održani su tradicionalni VII. folklorni susreti "Lukovo u Novskoj" U organizaciji i vrijednim radom novljanskog KUD –a „Šubić“, ova manifestacija prerasla je događaj zavidne kulturne razine. Na ovogodišnjim susretima, u svečanom mimohodu ulicama Novske predvođeni kićenim konjskim zapregama, prošla su sva društva. Svojim pjesmama i plesovima u prepunoj sportskoj dvorani predstavili su se KUD-ovi "Luka Ilić Oriovčanin" iz Oriovca, "Radost" Sela, Sisak, "Drežnik" iz Drežnika, Pjevačka skupina "Ižipci" Topolje, Baranja, "Marof" iz Novog Marofa, te Hrvatski kulturni centar "Srijem" iz Sremske Mitrovice, Vojvodina i KUD "Kamešnica" Podhum kod Livna, iz Bosne i Hercegovine. Oduševljenje gledatelja izazvao je nastup dječje folklorne skupine KUD-a "Šubić", koji su prvi put nastupili u svojim novouređenim dječjim nošnjama. Uvježbala ih je voditeljica Snježanom Bočkaj, a izveli su dječje igre iz Slavonije. „Odlično je prihvaćen nastup svih društava, no posebnu pozornost publike privuklo je društvo "Kamešnica" iz Podhuma kod Livna. Iz tog područja, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina u Novsku su doselili mnogi današnji Novljani, nakon gradnje akumulacijskog jezera na livanjskom polju, kazala je Dragica Šeničnjka, predsjednica KUD –a „Šubić“. Članovi "Kamešnice" u novljanskoj župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste sudjelovali su i u pjevanoj svetoj misi. Nakon mise zapjevali su i zaplesali ispred crkve, na radost i probuđene uspomene mnogih Livnjaka u Novskoj.

NOVSKA
- 18:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2008., ponedjeljak

6. Festival dječjeg folklora Hrvatske



Pučko otvoreno učilište Kutina, ovog je vikenda ugostilo 6. Festival dječjeg folklora Hrvatske. Glavni organizatori ovih susreta, KUD Ivančice iz Kutine, i ove su godine unaprijedili ovaj festival u odnosu na proteklih pet godina. U dva dana na bini kino dvorane u Kutini, svoje je plesove predstavilo gotovo tisuću djece iz 17 različitih kudova iz cijele Hrvatske.
Festival je otvorio dogradonačelnik Kutine, Zlatko Grdić, koji je pozdravio sve okupljene no sami čin otvaranja prepustio je samoj djeci koja nastupaju, jer kako je naglasio " Ipak je to njihov festival."
"Kako je Kutina Grad prijatelj djece, ja sam posebno ponosan na ovaj festival, koji je potvrda našeg zajedničkog rada"- kazao je Grdić.
"Ovogodišnji festival bio je najbolji do sada što se tiče kvalitete i što se tiče odaziva županija. Zaista je bilo teško izabrati najbolje među 17 skupina iz 17 različitih županija, budući da su svi bili divni" naglasila je predsjednica KUD-a Ivančice, Katica Tomac.
U izjednačenoj konkurenciji ove je godine, u kategoriji do 10 godina, pobijedio KUD Kupljenovo iz Kupljenova, drugi su bili KUD Ivančice iz Kutine a treći KUD Grančica iz Đeletovaca.
U kategoriji od 10 do 14 godina najbolji je bio KUD Punat sa otoka Krka, drugi su bili KUD Klek iz Ogulina a treći Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice.
"U proteklih šest godina konstantno smo podizali kvalitetu ovog festivala i biti će teško nadmašiti ovogodišnji festival, no mi ćemo se svakako potruditi da to učinimo" – izjavila je Katica Tomac.
U sklopu 6. festivala dječjeg folklora Hrvatske, dogradonačelnik Zlatko Grdić organizirao je prijem u Gradskoj vijećnici na kojoj je počastio predstvanike svih kudova koji su nastupili na festivalu.

KUTINA
- 20:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.10.2008., subota

Započela ovogodišnja smotra folklora “Oj, jesenske duge noći”

Sinoć je u Podgoraču, otvorenjem izložbe slikarice Pavice Papa rođ. Mifka, započela ovogodišnja smotra folklora “Oj, jesenske duge noći”. Izložbu su otvorile Dolores Papa – najmlađa slikaričina kćer i Zdenka Vukomanović – predsjednica HKD-a “Podgoračani”. Životopis autorice izložbe koja je 40 godina živjela u Podgoraču, predstavila je prof. Marija Varga. Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Goran Đanić istaknuvši važnost obitelji Papa i Mifka za kulturni život općine.

Osim izložbe slika, članovi novinarske školske grupe prezentirali su brojne fotografeske preslike iz života članova ove dvije obitelji, poznate po uključenosti u društveni i kulturni život Podgorača. Izložbe je uveličano nastup Zlatka Kovača i Damira Varge te tamburaša HKD-a “Podgoračani”.
28. smotra follkora i narodnih običaja “Oj, jesenske duge noći” bit će nastavljena u 17 sati nastupom folklornih društava u Vatrogasnom domu. Folkloraši će u 16,30 proći kroz Podgorač.

NAŠICE ONLINE
- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.