folklorni

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



22.06.2008., nedjelja

Gdje je nestala Marica Hasan ?

Kako započeti pisati o osobi koja bi sa svojim umjetničkim djelom ove godine također mogla nositi oznaku „XL“. Ove godine Marica Hasan obilježava 40. godišnjicu svojeg umjetničkog rada. Nije školovana glazbenica, ali njezinim glasom ne bi se postijele i mnogo poznatije pjevačice ili pjevači. Rođena je u obtielji Kate i Martina Gašparić, 1939. god. te je od malih nogu pokazivala nadarenost za pjevanje i recitiranje, a kao osnovnoškolki san joj je bio postati pjevačica. I tako 1959. god. u Đurđevcu, na priredbi „Mikrofon je vaš“, s bratom Franjom, u duetu osvaja prvu nagradu pa time i započinjen njen daljnji rad bavljenjem pjevalaštvom.
Marica Hasan, svoj prvu ploču snima davne 1968. godine kada snima pjesme „Đurđevečki Picoki“ (poznatija kao „Zakaj nam vele Picoki?“), „Ženo moja kak' ti znaš“, „Pozdrav majci“ i „Tebi za rođendan“, a u tome joj je pripomogao brat Tomo. Nadalje, uz tada poznati sastav „Braća Gašparić“, kao vokalna solistica izdaje i drugu ploču „Od Osijeka pa do Varaždina“ i „Već je mnogo dana prošlo“. Sasatav „Braća Gašparić“ u to vrijeme činili su Tomo i Franjo Gašparić, Drago Burulic i Stjepan Kenđelić-Pišta. Osim uz sastav svoje braće, nastupila je i s drugim sastavima, a najbolje se pamti nastup s satavom pokojnog Blaža Lengera u restornu Zagrebačke pivovare“, te prevrtljive 1971. godine, kada izvode pjesme „Ustani bane“ i „Hrvatica ja sam mlada“. No ona sama ističe da se najviše sijeća i pamti svoj prvi nastup u Domu „Peski“, jer je uz „Braću Gašparić“, pjevala po seoskim zabavama i svatovima, što je bilo uobičajeno u to vrijeme i za druge sastave. Kasnije ima uspješne nastupe na festivalima i gostuje na radio postajama. Snima i kasetu, 1991. god. na kojoj je sama napisla nekoliko tekstova za pjesame, kao, „Konji vrani“, „Išla magla“ i #Već je mnogo dana prošlo“. Kako je počelo u krugu obitelji, tako je i nastavila, ovaj puta sa svojim sinom Zdravkom, 2004. god. izdaje dupli CD pod nazivom „Pjesmom i srcem kroz Podravinu“, gdje se nalazi 30 pjesama.

Ne samo pjevanjem, Marica, se bavi i poezijom, te je do sada napisala preko 6 240 pjesama, tako 1994. godine objavljuje svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom „V SRCE SAM TE DELA“, a već iduće godine objavljuje knjigu „LJUBAV ČEZ STIHOVE“. Treća i četvrta knjiga posvećena je njenoj obitelji, djeci, unukama, braći, a posebice svojim roditeljima. Marica ima materijala i za petu zbirku pjesama, koja bi se zvala „Put do srca“, ali zbog nedostatka sredstava i pripomoći, s objavljivanjem se kasni. Pišući ovaj tekst, uz odobrenje Marice, samozatajna i skromna, zamolila me, da ne objavim podatke o tome kako u Đurđevcu nema sluha za njeno stvaralaštvo ( ne mogu odoljeti, a da ne napišem) od strane.......Da, Marica uz pisanje pjesama, vrlo je vješta s kistom i koncem, gdje nastaju neke nova umjetnička djela, a uz to se okušala s nekoliko samostalnih izložaba, o ćemu svjedoče i dobivena Priznanja.

Obradom stare pučke pjesme „Lepe so ti Virovske širine“ i „Đurđevečki Picoki“, od prve godine postojanja „Legende o Picokima“, tj. scenskog prikaza „Legende“, svojim lijepim i uglađenim glasom, uvodila je „Picokijadu“ u svoj najsvečaniji dio, a taj dio se pamti. Možda ne svi, ali zar je netko zaboravio na Maricu, zar ne bi trebal sjediti na počasnoj pozornici?

Bez obzira na sve, čak i podatka da je od strane Željka Obada, prof. Iz Zagreba te Ivana Turek, dipl. ing isto iz Zagreba, te nekih ljudi iz Đurđevca, trebala biti predložena za dodjelu nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo, taj dopis nije otišao iz Đurđevca, ne znam zašto, ali ona će i dalje pisati pjesme, crtati i koristiti konac za svoja nova djela, odazvati će svakome tko ju pozove da svojom pojavom i radom uljepša bilo kakovu proslavu ili obljetnicu. A zaboravili smo da ove godine ona ima svoju obljetnicu, te joj na ovaj malen i skroman način zahvaljujemo na dugogodišnjem radu, te joj zaželimo puno zdravlja i puno uradaka.

ĐURĐEVAC COM
- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.