folklorni

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



24.06.2007., nedjelja

Šetnjom po požeštini - KUD Bektež

KUD je osnovan 16. veljače 1997., dakle ove godine je obilježio svoju 10. godišnjicu.
U vrelini ljetnih dana odlučila sam otići dalje od grada u potrazi zanečim zanimljivim, nečim što još do sadnisam znala i pronašla sam jedan mali, ali biser Požeštine neprocjenjive vrijednosti – društvo koje se bavi očuvanjem tradicije kutjevačkog kraja, KUD ˝Bektež˝.
KUD je osnovan 16. veljače 1997., dakle ove godine je obilježio svoju 10. godišnjicu. U KUDu djeluju tri sekcije – plesna, pjevačka i tamburaška.
Kako u požeštini djeluje nekoliko društva (Požega, Velika, Brestovac, Jakšić, Pleternica, Grabarje, itd.), tražila sam nešto posebno u tom društvu. I pronašla sam.
Ono što Bektež čini posebnom i drukčijim od ostalih društva je što KUD ˝Bektež˝ u svom radu osim pjesama i plesova požeštine njeguje i vrlo često izvodi i običaje. Tako su do sada izvodili običaje berbe i prerade grožđa, običaje žetve, Badnjak u domaćinstvu, mladenkino umivanje svatova (drugi dan svatova)... sve one starinske običaje koji pomalo blijede i gube se iz svakodnevice i kojih se tek stariji ljudi s nostalgijom prisjećaju. Naravno, svi su ti običaji s vremenom nestali iz svakodnevnog života, a svaki od njih u sebi nosi i stanovitu poruku, bilo moralnu, egzistencijalnu ili religioznu.
KUD ˝Bektež˝ sudjelovao je na gotovo svim velikim smotrama folklora, a posebno se ponose sudjelovanjem na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 2003. Na slavonskim smotrama sudjelovali su na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Ove su godine po četvrti put pozvani na Đakovačke vezove, 8. srpnja.
U razgovoru s članom društva, gospodinom Duškom Bijelićem, otkrila sam u čem se krije sva čar narodnog bogatstva. Gospodin Duško mi je u najsitnije detalje objasnio sve pojedinosti vezane uz narodnu nošnju.
Kako izgleda požeška nošnja? Na području požeštine postoje tri tipa narodne nošnje:
1. podbrdski tip kojem pripadaju naselja ispod Papuka
2. paurska nošnja iz ravničarskog dijela požeštine te
3. graničarska nošnja iz područja Dilj gore i dijela uz Orljavu.
Svaka je nošnja za sebe specifična. Najposebnija je graničarska nošnja koja gotovo potpuno sliči nošnji brodskog kraja na južnom dijelu Dilj gore. Podbrdska i paurska nošnja su vrlo slične, no ipak među njima ima različitosti koje se vide u dijelovima ženskih nošnji. Podbrdski tip ima kraća krila i pregaće (fertune), oglavlje snaše (udane žene) je drukčije. Snaša je nosila podsulicu i oko nje maramu, dok u paurskoj nošnji podsulice nema, već je na glavi marama podveza i preko podveze svečana marama. U muškoj nošnji nema razlike. Jedino u Biškupcima, koji teritorijalno pripadaju podpapučkom kraju, muškarci su nosili košulju koja se nije kopčala, već vezala uzicom (svitnjakom) iza vrata, na šiji, pa otuda im naziv ˝šijaci˝.
Kako se Bektež nalazi u kutjevačkom kraju, dakle, na obroncima Papuka, u KUDu čuvaju i nose podbrdske nošnje.
Dijelovi muške nošnje su: muška košulja, muške gaće, prsluk, tkanica, vunene čarape (a prilikom rada u polju obojci), opanci te šešir koji se kiti – oženjeni s desne strane, momci s lijeve strne)
Dijelovi djevojačke svečane nošnje: oplećak (košulja), krila (potpuno bijela ili sa crvenom, crnom ili plavom zatkom), unterok (podsuknja), zaprega, a ako nema zaprege ide fetrun od svile, končane čarape, prsluk, a ako nema prsluk ide marama preko ramena.. Ako djevojka nosi zapregu, obuva opanke. Ako djevojka nosi svileni fertun, nosi preko ramena maramu svilenku, a na nogama cipele. Kosa je spletena u pet pletenica od kojih se spliće ˝tutuk˝ i oko njega stavlja asparagus i cvjetići muškatla. Za nakit se stavljaju dukati u ušima a na vrat niska dukata (1, 3 ili 5 komada) na crnom plišu
Dijelovi svečane snašine nošnje: oplećak, krila (bijela ili sa zatkom s ornamentima), fertun, končane čarape, cipele, unterok (podsuknja), marama svilena, šticle (nešto kao rukavice bez prstiju izađene od dvije vrste perli; jedna boja je osnovna, podloga, a drugom su rađeni ornamenti), marama podveza, svečana marama na oglavlju ukrašena resama te nakit.
Nošnja žene u koroti (žalosti) : Bijela boja je bila simbol velike tuge, pa ako je netko bio sav obučen u bijelo, znači da mu je bliska osoba ili netko u krvnom srodstvu umro. Ako je pak umro netko u daljnjem srodstvu, korotna roba je imala crne ornamente.
U svakom slučaju, iako je društvo brojčano manje, njihove probe odišu posebnom energijom, iz njih zrači jedinstvo i ljubav prema folkloru. Probe započinju i završavaju pjesmama, i to ne pjevaju da bi uvježbali pjesme za nastupe, već da bi ispunili srce radošću.
Zahvaljujem svim člamovima KUDa ˝Bektež˝ na susretljivosti i želim im što više uspješnih godina rada.
Objavio: Zdravka Đurđević
IZVOR:www.pozezani.com
- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.