folklorni

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



06.06.2007., srijeda

11. SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE


U 3 dana nastupila 33 KUD-a sa oko 1500 folkloraša!

Pučko otvoreno učilište Ogulin i ZAKUD Karlovačke županije bili su već 11. godinu za redom organizatori smotre izvornog folklora Karlovačke županije, koja je održana od petka do nedjelje uz sudjelovanje čak 33 kulturno umjetnička društva sa oko 1500 folkloraša.

Povremena poslijepodnevna kiša ni ove godine nije dozvolila održavanje smotre u dvorištu Frankopanske kule, pa se kompletan program uz veliku posjećenost gledatelja odvijao u svečanoj i kino dvorani učilišta.
Smotra je započela u petak otvorenjem izložbe „Tekstilno rukotvorstvo Zagorja Ogulinskog“ u kojem su članice sekcije za rukotvorine KUD-a „Sv. Juraj“ prikazale bogatstvo svog dugogodišnjeg rada, a izložbu je otvorila predsjednica ZAKUD-a Vesna Papac. Na izložbi je promoviran i novi bilten smotre na 70 stranica, u kojem su pored programa smotre predstavljena riječju i slikom sva društva-sudionici smotre, te objavljeni još neki tekstovi vezani uz izvorni folklor županije. Poslije izložbe u kino dvorani, kao i u subotu navečer, 7-minutnim programom predstavila su se sva 33 društva iz cijele županije, a među njima i gosti, KUD-ovi „Husain“ iz Kutine, „Peruća“ iz Hrvaca, „Ravnica“ iz Starih Perkovaca i „Radost“ iz Sela kod Siska. Sve nastupe ocjenjivala je prosudbena komisija, koja je ustvrdila da su se sva društva odlikovala angažiranošću, dobrim pjevanjem i plesanjem, solidnim konceptom programa i izuzetno urednim narodnim nošnjama i oglavljima. Po ocjeni komisije, reprezentativni nastup imali su KUD-ovi „Korana“ iz Slunja, „Gradina“ iz Modruša, „Kamanje“, „Sv. Juraj“ iz Draganića, „Sv. Antun“ iz Pokupske doline, „Cetingradska tamburica“ iz Cetingrada i „Klek“ iz Ogulina“, a vrlo dobre nastupe imali su „Vinčica“ iz Belajskih Poljica, „Turanj“ iz Karlovca, „Mahično“, „Rečica“, te „Izvor“ i „Lipovac“ iz Generalskog Stola. Ova društva predstavljat će Karlovačku županiju idućih godinu dana na smotrama diljem Hrvatske.

Veliko zanimanje izazvao je i svečani mimohod desetak društava u subotu poslijepodne glavnom ogulinskom ulicom, gdje su se brojnim građanima predstavili kroz pjesmu i ples, no zbog povremene kiše ovaj mimohod bio je vremenski i brojem društava djelomično prikraćen.

Vrlo zanimljiv bilo je i u nedjelju navečer, kada je sedam društava nastupilo na Večeri pučkog kazališta, gdje su u 15-minutnom programu prikazali narodne običaje uz prigodne pjesme i plesove. Tako je KUD „Izvor“ iz Generalskog Stola podsjetio na običaj čijanja perja, „Sv. Juraj“ iz Zagorja Ogulinskog Jurjevski običaj kupovanja sluga, „Zadobarje“ iz Karlovca predstavio se običajem vezanja tršća u vinogradu, „Sv. Juraj“ iz Draganića pokazao je tribljačice, „Klek“ iz Ogulina nastupio je s predsvadbenim običajem Venci, „Sv.Ana – Vučjak“ iz Karlovca pokazalo je kako se prije prala roba na potoku, a „Tounjčica“ iz Tounja prikazala je običaje obrade lana i konoplje, te pripremanje dote za mladu.
I ovogodišnja smotra prikazala je sve folklorno bogatstvo običaja, pjesama, plesova i narodnih nošnji svih krajeca Karlovačke županije, a priznanje za odličnu organizaciju svakako se mora dati i Pučkom učilištu na čelu s ravnateljicom Nikolinom Luketić. (dp)

IZVOR:www.og-list.hr

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.