direktno
ZERP (09.11.07.)
Sporost pravosuđa - što se može (11.11.07.)
Na ovo bi drzava trebala reagirati (11.11.07.)
Zahvala Ministru za doprinos športu (13.11.07.)
Vjeronauk (13.11.07.)

fluorne reakcije

utorak, 13.11.2007.

Vjeronauk - o čemu nitko ne govori, srđ problema

Pošto smo nacija koja se večinski izjašnjava kao vjernici ne samo Katoličke crkve cca 90% nego i drugih religije gotovo 98% logično je kako vjeronauk ima pravo postojanja u našim školama.

Donekle je i razumljivo da kao izborni predmet, djeca uče večinom o rimokatoličkoj crkvi pošto 9 od 10 stanovnika RH se izjašnjavaju kao rimokatolici. Makar bi bilo pravednije sve religije jer ipak alternativa bi bila učiti specifičnu religiju ali djeca nažalost nisu spremna na takav korak u toj dobi. Upravo to se dešava s rimokatoličanstvom kao naglašenom religijom. Opet, naglašavam, i nije toliki problem što se centriramo na rimokatoličanstvo nego postoje dva druga bitna problema:

Vjeronauk se uzima kao izborni predmet, i u nekim djelovima hrvatske se suviše veže na ideologiju hrvatstva. Ako ti djete neide na vjeronauk, ili si komunista ili si srb ili si nešto treće negativne konotacije. Time se moraju sramiti ljudi koji govore tako, jer ne priynaju pravo na drugu vjeroispovjed, mišljenje, ili ateizam. Opet nije ČAK ni to srđ problema. Problem je što onda djeca rastu u takvom okruženju i nastaje diskriminacija druge djece koja ne žele birati taj predmet. Stvaranje jaya beđu djecom je najgori mogući akt. Neki vide rješenje u ukidanju vjeronauka, kao brzi i efikasni način rješavanja toga problema, i malo se pre radikalno odnose prema tom pitanju; dok drugi političari ne žele imati rauzumjevanja i shvačanja na ovaj veliki ali vrlo prikriveni problem.

Drugi je problem upravo to što vjeronauk bi se trebao navati Vjera u Hrvatskoj ili nešto slično jer inače nije vjeronauk. Vjeronauk bi bio predmet di bi se, opet, učile razne religije, di nijedna nebi imala jasan naglasak na sebe (kao danas) ili di bi roditelji birali koju vjeru bi njihovo djete izučavalo. Ovo naravno bi opet dovelo do malo prije spomenutog problema.

Jedno od rješenja bi također moglo biti uvođenje obveznog vjeronauka. To bi stišalo diskriminaciju, ali bi bio pritisiak na osobne stavove i privatnost građana što je također nečuveno.

Cilj ovog obrazlaganja
Vjeronauk nije problem, koliko je narasla diskriminacija prema obiteljima čija djeca ne idu na vjeronauk; štoviše jaz koji se opipljuje među djecom zbog vjeronauka. A to nijedna politička skupina ne naglašava.

- 04:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0

  studeni, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

osnovno