Tehnička škola Daruvar - FIZIKA

nedjelja, 09.10.2005.

od 10.10. - 17.10.

Prvi razredi

1. Tri dječaka imaju jedan bicikl i trebaju stići u kamp za najkraće vrijeme.
Sva trojica polaze istodobno, a kako na biciklu ima mjesta samo za dvojicu, treći dječak prvo ide pješice. Biciklista vozi prvo jednog od prijatelja do nekog mjesta uz put, a zatim taj nastavlja pješice, a biciklista se vraća po drugog prijatelja ( treći dječak ) i svi istodobno stižu u kamp. Odredi srednju brzinu trećeg dječaka, ako je srednja brzina pješaka 4 km/h, a bicikla 20 km/h.

2. Svakog jutra, na postaju, po grupu radnika dolazi kombi iz poduzeća i vozi ih do radnog mjesta. Jednom prilikom su radnici krenuli na posao pješice, jedan sat prije uobičajenog dolaska kombija. Uz put su susreli kombi i s njime se odvezli do poduzeća. Stigli su 10 min prije nego drugim danima. Koliko vremena su radnici išli pješice ?

Drugi razredi

1. Koliko puta se promjeni sila između dva naboja, ako se svaki od naboja poveća 7 puta, a udaljenost se smanji za pola ?

2. Koliki je potencijal u točki (3,4), ako se u točki (0,0) i u točki (3,0) nalaze naboji od 5 C ? Koliki je iznos električnog polja u toj točki ? Koji je smjer električnog polja u istoj točki ?


Treći razredi
1.Idealni se plin rastegnuo izobarno zbog promjene temperature
od 20°C do 40°C . Koliko se puta povećao volumen?
2.Neka množina zraka ima pri 24 °C volumen 1000 cm3. Koliki će imati volumen uz jednak tlak pri 0 °C?
3.Kolika je masa dušika koji pri 25 °C u volumenu od 100 litara vrši tlak od 1,08*10^5 Pa?

Četvrti razredi

1.Avion A leti na istok brzinom 600 km/h, a avion B leti prema sjeveru brzinom 400 km/h. Kolika je brzina aviona A sa stajališta pilota u avionu B? Smjer brzine označite crtežom.

2.Dva svemirska broda, A i B, putuju jedan prema drugom. Za opažača sa Zemlje brzina broda A je 0,55 c, a brzina broda B je 0,85 c. Koliku će brzinu broda B izmjeriti opažač iz broda A?


Još za prve ...

1. Zrakoplov leti nadzvučnom brzinom u horizontalnom pravcu na visini od 4 km iznad zemlje. Brzina zvuka u zraku je 330 m/s. Odredi brzinu zrakoplova ako zvuk njegovog motora dolazi do promatrača na zemlji 10 s poslije prolaska zrakoplova nad njim.
2. Po horizontalnoj podlozi klizi lopta brzinom v. Koliko puta je veći broj kišnih kapi koje padnu na loptu u jedinici vremena nego u slučaju da lopta miruje ? Uzeti da kapi padaju vertikalno brzinom u .
3. Motorni čamac se giba po mirnom jezeru. Motor izbacuje vodu unatrag i to brzinom 20 m/s u odnosu na čamac. Površina otvora kroz koji izlazi voda je 10 kvadratnih decimetara. Sila otpora vode koja djeluje na čamac je razmjerna s kvadratom brzine
Fot = 7,5 v2 . Odredi brzinu čamca.



- 23:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #