petak, 20.09.2013.

Alice in Wonderland – Alica u Zemlji čudesa !

Kad se spomene ime Tim Burtona mnogi zauste i ako što proizađe iz razjapljenih čvalja onda je to samo bujica pohvala. Tko li je taj Tim koji obožava i na svijetlo kino platna iznova i iznova nam predočuje taj njegov čudesan gotički svijet. Bez namjere da zazvučim patronizirajuće ovaj „Američanin“ nam je svima postao poznat po svom nikad neprevaziđenom Batmanu. Kad se pomisli na Batmana onda se misli još dan danas na lik koji je stvorio upravo on. Iako ga tako većina zna on je ipak mnogima, cijeloj obožavateljskoj sviti, poznatiji po Bubimiru aka Beetlejuiceu. Naravno svi pomislimo na animiranu seriju na kojoj su se hranile stotine darkerica jer ipak Lidija je ta koja je bila u nekakvom subkulturnom pogledu pseudomajka cijelom tom „darkerskom svijetu“.
I od tada Burton posiže za tim čudesnim svijetom koji ga nije nikad iznevjerio. Naravno glumci se mijenjaju. Od Michaela Keatona pa do Winone Ryder sve dok konačno nije pronašao svoju muzu u liku i djelu Johnnya Deppa (Edward Scissorhands (1990), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Corpse Bride (2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) i Alice in Wonderland (2010)). Tako da je teško odvojiti Burtona od Deppa, i obratno.
Koliko je to uspješna sinergija govore rezultati na box officeu koji svi upućuju da je ovo jedna od uspješnijih glumačko režiserskih „veza“/franšiza (iako je Depp financijski uspješniji sa Piratskom franšizom ipak u svijet papilove mu je vrata otškrinuo Burtonov film Sleepy Hollow, a trenutno 19 plasirani na listi najisplativijih filmova je Alisa dok je Charlie 97-i (što nije loše jer to nije tipični blockbuster film)).
Uspješnost ovog novog Burton-Depp filma leži i u mladoj australskoj glumici Mii Wasikowskoj. Ona onakva bledolika i tanahna prvo podsjeća na mladu Ivanu Orleansku, mač i „oganj“ u borbi protiv zmaja, a zatim na moment podsjeća na mladu vilenjačicu Galadriel iz LOTR serijala (pogotovo kada odjene bijelo ruho u dvorima Bijele kraljice). Sve su to posve opravdane asocijacije jer ipak koliko god htio Burton dati poseban dah još jednoj ekranizaciji Alise u zemlji čudesa ne može ostati netaknut nekim filmskim trendovima koje je postavio Jackson sa svojom trilogijom.

- 22:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>